18.02.2016

TINFO-tiedote 6 / 18.2.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Kipeyttä ja kauneutta taikalaatikossa – nykyilluusioteatterin ihme

Mahdolliset maailmat on irtiotto well-made playn olohuoneista ja kehyksistä kellariin. Tässä on äänessä liki Dostojevskin Kellariloukon mies. Mahdollisissa maailmoissa itsereflektiosta ja omaelämäkerrallisesta tunnustuksellisuudesta kasvaa elämänvalintojen, arjen ja taiteen etiikan pohdinnan ja muistikuvien elävä kudos. Esitys aukeaa isosti ihmisten (siis meidän) maailmassa olon ja teatterin olemuksen pohdintaan. Metateatterillinen kehys tuo lavalle Brechtin Galilein Långbackan ohjauksena Helsingin Kaupunginteatterissa ja Strindbergin Kuolemantanssin avioliittohelvetin.

Tämä on hellänironinen kunnianosoitus teatterille, vanhoille mestareille, näyttelijöille, ohjaajille, ystävyydelle. Mahdollisissa maailmoissa ovat kaikenikäiset mestarit lavalla ja lavan ulkopuolella. Kaikkialla. Siksi esitys tarjoaa niin yläkylläisesti teatteriapparaatin lumoa, illuusiokoneen toden ja fiktion pohdintaa ja tekemisen raadollista kauneutta ja kipeyttä. Nykyilluusioteatterin ihme. Projisoinneista tulee niin orgaaninen osa esityksen elävää ja hengittävää kudosta, että itse väline lakkaa olemasta.

Teatterilla on ylivertainen kyky liikuttaa ja ravistaa. Mahdolliset maailmat sai minut liki pois tolaltani. Tämä on esitys hetkien, ihmisen, esityksen, muistin katoavuudesta. Tämä on esitys vailla ahdistavaa, itseensä sulkeutuvaa piehtarointia. Keski-iän kriisin elämänvalintojen pohdinnan kirurgi tekee kauniita viiltoja. Mahdollisten maailmojen äänensävyssä on jotain samaa kuin Sorrentinon leffassa Youth, haikeutta, kipeyttä, keveyttä, kauneutta.

Minun tunne- ja ruumismuistissani tulevat elämään ikuisesti ne lukuisat intiimit kohtaukset, joita tämä näyttelijämestarijoukko niin suvereenisti toteutti. Antin (Eero Aho) ja oman sisäisen lapsen Nuoren Antin (Marja Salo) keskustelut, Nuoren Antin ja näyttelijä Riston (Jukka-Pekka Palo) keskustelut autossa. Minä haluan kokea tämän kaiken vielä monta kertaa uudestaan. Nähdä kaiken ja ymmärtää paremmin.

Isolla näyttämöllä voi yhdistää intiimiyden ja mahdolliset maailmat. Suuri näyttämö on se, jolla voi näyttää vaihtoehtoisia asiantiloja. Ja kun on sellaiset näyttelijä kuin Mahdollisissa maailmoissa, suuren näyttämön voi täyttää yksi tai kaksi näyttelijää.

Mihin katsoja leimautuu

Hienoa, että Pipsa Longan Lauluja harmaan meren laidalta on saanut uuden tulkinnan Turun kantaesityksen jälkeen. Nyt Svenska Teaternissa. Tälle näytelmälle toivoisin lukemattomia uusia tulkintoja, se on niin rikas ja avoin teksti, joka ei yhdestä, kahdesta tai edes kolmesta tulkinnasta tyhjene. Huomasin katsojana olevani kuin lapsi tai linnunpoikanen, joka leimautuu emoonsa, tässä tapauksessa kantaesitykseen. Minulla meni pitkä tovi, ennen kuin onnistuin vapauttamaan itseni Turun esityksen mielikuvista ja antautumaan tälle tulkinnalle, joka näytti ekologisen katastrofin ja myös ihmiset ja potentiaalisen väkivallan julmemmassa valossa. Ja voi, ruotsinnos, jossa Longan kieli ja rytmi elävät.

Uusi läänintaiteilija Kati Andrianov

Ilahduin siitä, että Kati Andrianov on valittu Savoon esittävien taiteiden läänintaiteilijaksi. Kati on hyvä esimerkki taiteilijasta, joka on työllistynyt apurahoitetuin projektein, tilaustöin ja ”töissä taiteen liepeiltä” opetustöissä, tutkijana ja erilaisten hankkeiden koordinoijana. Apurahalla saa tehdä, mitä haluaa, eivätkä tilaustyötkään ole rajoittaneet. ”Taiteen liepeillä tehtyihin töihin oma tekemiseni on liittynyt ajattelun kautta, tosin minulle taide on aina ajattelua”, Andrianov toteaa ja haluaa Savossa edistää taiteilijoiden työllistymistä näillä kaikilla osa-alueilla.

Aikuisten nukketeatterin näkyväksi tekijänä Andrianov soisi näkevänsä enemmän nukke- ja esineilmaisua hyödyntäviä aikuisten esityksiä, enemmän paikkasidonnaisuutta. Julkisissa tiloissa, kaduilla, ihmiset voidaan altistaa esiintyjille ja esineille.

Mitä inkluusio oikeasti tarkoittaa?

Riksteaternin Suomen kiertueella näyttämöllä esiintyy afroruotsalainen ensemble. Ruotsista sentään löytyi riittävästi muita kuin kantaruotsalaisia näyttelijöitä. Ei onnistuisi meillä En druva i solenin kaltainen esitys. Rodullistetut taiteilijat eivät meillä paljon saa sijaa. Ja nyt kyse ei ole vain siitä, että musta esiintyisi mustan roolissa. Meillä keskustelua taideinstituutioiden monikulttuurisuudesta, ulossulkevuudesta tai toiseuttavista representaatioista on käynyt lähinnä koreografi Sonya Lindfors ja Kulttuuria kaikille -yhdistys. En druva i solen -esityksen ohjaaja ja Tyst Teaterin johtaja Josette Bushell-Mingon vetämille työpajoille olisi tarvetta edelleen. Teatterikorkeakoulun Alumniklubilla kysymys nostetaan esiin. Koska? Odotan jo!

Valtionavustuksen päätöstä odottaessa

Mihin asti mahtavat valtionavustuspäätökset venyä? Emme siis toistaiseksi uskalla jakaa näytelmäkäännösapurahoja, kun emme tiedä saammeko sellaisia jakaa ja kuinka paljon on rahaa jaossa. Tämä on pienempi paha. Me sentään selviämme. Tässä yhteydessä myös vain pieni toive. Jos näytelmäkäännösapurahojen rinnalla olisi myös av-käännöstukea esityksille! Takuulla avittaisi esitysten kansainvälistä liikkuvuutta ja sitä paitsi saavutettavuutta myös monikulttuurisessa Suomessa.

#MunTeatteri

Pian se käynnistyy. Somekampanja, jolla STEFI, Teatterikeskus, Suomen Näyttelijäliitto, Teme ja TINFO yhteistyössä haluavat meidät kaikki ammattilaiset, harrastajat, katsojat mukaan hehkuttamaan teatteria, omia teatterikokemuksiaan, juhlimaan hetkien ja yhteen kokoontumisen lumoa.

Art ≠ Capitalism – Bojana Kunst toivottavasti Suomeen!

Ryhmä Wauhaus, LUST, Teatterikorkeakoulu ja TINFO yrittävät nyt saada Bojana Kunstin Suomeen. Seminaari- ja työpajakokonaisuuden tematiikka ei ole yhtään sen vähempää kuin taide, joka ei ole sama kuin kapitalismi. Taide on kaikkea sitä, mitä kapitalismi ei ole. Missä taide enää tapahtuu, kuinka vähän sille on tilaa taiteilijan omassa taidetyössä? 

Manaukseen!

ITI:n maailmankongressi tapahtuu tänä vuonna Brasilian Manauksessa. Nyt tätäkin kautta laitan viestiä kaikille niille, jotka haluaisivat osallistua. Ilmiantakaa itsenne. Mietitään, miten homma hoidetaan!

Tukea ja pöhinää kirjoittamisen alkutuotannolle

Ilman käsistä ei ole mitään draamateatterissa. Alkutuotannosta se kaikki lähtee. Juuri siksi näytelmäkirjailijat tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Juuri siksi Teatteri 2.0:n suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kehittämisohjelma on niin suunnattoman tärkeä avaus. Ohjelman käynnistys on nyt alkumetreillään. Onneksi Koneen säätiön rahoituksella on mahdollisuus tehdä pitkäjänteistä työtä ja myös kaikki se moninainen suunnittelu- ja sitouttamistyö, jota tällainen hanke tarvitsee. Ensimmäinen suunnittelukokous oli meillä TINFOssa. All female panel, koska Lahden kaupunginteatterin Ilkka Laasonen ei päässyt tulemaan. Tällaisena ulkopuolisena voin rentoutuneesti kehua retostella ja hehkuttaa hanketta, joka tähtää siihen, että suomalaiset näytelmäkirjailijat saavat sparrausta, tekstit löytävät tiensä kotimaisille ja ulkomaisille näyttämöille. Lukukykyherkkyyttä kaikkialle!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

TINFO e-News ilmestyy 23.2.

TINFOn vuoden ensimmäinen englanninkielinen uutiskirje TINFO e-News ilmestyy tiistaina 23.2.2016. Vielä ehdit lähettää tiedotteita tarjolle tähän editioon esimerkiksi ulkomaan vierailusta, kiertueesta tai festivaaliesiintymisestä. Ilmoita myös Suomessa järjestettävistä kansainvälisistä teatterialan tapahtumista, seminaareista, avoimista esityshauista tai opiskelumahdollisuuksista.

Valmiit englanninkieliset tiedotteet voi lähettää osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Aineistopäivä on pe 19.2.

Katso edellinen uutiskirje: TINFO e-News | Winter 2015 | Theatre News from Finland

www.tinfo.fi/en

 


UUTISIA

Do We Need Theatre? kysyy Maailman teatteripäivän julistuksen kirjoittaja Anatoli Vasiljev

Tämän vuotisen Maailman teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut venäläinen teatteriohjaaja ja -pedagogi Anatoli Vasiljev (s. 1942). Hän tuli laajemmin tunnetuksi 1990-luvun ohjauksistaan Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Unkarissa.

2010-luvulla Vasiljev on kouluttanut teatterialan opettajia Italian Venetsiassa ja vetänyt näyttelijäntyön kursseja Grotowski-instituutissa Puolan Wrocławissa. Maaliskuussa 2016 hän ohjaa Marguerite Duras'n La Musica Deuxième Comédie Française -teatteriin Pariisissa.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) käännättää teatteripäiväjulistustekstin suomeksi ja jakaa teatterien käyttöön mahdollisimman pian.

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty maaliskuussa aina vuodesta 1961 lähtien. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa ITI:n kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus. Ilmoita meille Maailman teatteripäivän kunniaksi suunnitellusta tapahtumastanne osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Listaamme tapahtumia Teemapäiviä-sivullemme.

www.tinfo.fi


Teatterimatkalle Färsaarille ja/tai Tanskaan touko-kesäkuussa

Pohjoismaisten teatteri- ja tanssialan järjestöjen tuottama Nordic Performing Arts Days / Dagarnir 24.–28.5.2016 on suurin koskaan Färsaarilla järjestetty kansainvälinen esittävän taiteen tapahtuma.

Suomesta mukaan on kutsuttu Teatteri Takomo (Dark Side of the Mime 28.5.), Kompani Nord (Vi, De Drunknade 25.5., ohjaus Arn Henrik Blomqvist) ja New Nordic Drama -lukuteatterikatselmuksessa esitettävä Antti Hietalan näytelmä Ihanat ihmiset, jossa näyttelevät muun muassa Q-teatterin Lotta Kaihua ja Jussi Nikkilä. Muut valitut, alkukielillä luetut ja englanniksi tekstitetyt näytelmät tulevat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Färsaarilta.

Koko lukuteatterikatselmus nähdään samana versiona, samoin roolituksin Färsaarten jälkeen Kööpenhaminan Husets Teaterissa osana kansainvälistä CPH Stage -festivaalia kesäkuun 8. päivänä. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on yksi tapahtuman toteuttajista.

Lipunmyynti on avattu.

Lisätietoja ja matkustusneuvontaa:
dagarnir(a)dagarnir.fo
Laura(a)husetsteater.dk

www.nordicperformingartsdays.fo

www.cphstage.dk/om-festivalen


Taiteen edistämiskeskus haluaa teemavuonna nostaa lasten- ja nuortenkulttuurin asemaa

Teemavuoden 2016 aikana on tapahtumia ympäri Suomen teemalla  #taideonlasten. Lastenkulttuurikeskukset toimivat Taiken yhteistyökumppaneina, ja lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila on teemavuoden suojelija.

”Teemavuonna haluamme kiinnittää erityishuomion lasten- ja nuortenkulttuurin parissa työskenteleviin taiteilijoihin ja edistää heidän asemaansa ja arvostustaan. Vain näin voimme taata sen, että lapsille tarjotaan parasta taidetta”, perustelee Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö valittua teemaa.

”YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31 artikla on luonut velvoitteen jokaiselle sopimusvaltiolle kunnioittaa ja edistää lapsen oikeutta osallistua kulttuuri- ja taide-elämään. Suomessa lailla voimaan saatetun sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oltava yhtäläiset mahdollisuudet kulttuuriin ja taiteeseen”, toteaa teemavuoden suojelija, lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila.

”Maailma, jossa lapsi pääsee nauttimaan taiteen aarteista ja luomaan uutta taidetta, on luova ja kestävä. Lapsi, joka saa kosketuksen taiteeseen, saa kosketukseen itseensä ja ajattomaan – mittaamattomaan tässä mittaamisen maailmassa. Taide on happea, jota vailla ihminen ei kasva”, jatkaa Kurttila teemavuoden tärkeydestä.

Taike nostaa lasten- ja nuortenkulttuurin asemaa esille useilla eri yhteistyöfoorumeilla: kulttuurikasvatussuunnitelmia kehittävässä valtakunnallisessa Kulttuurivoltti-hankkeessa, Jyväskylän Kesässä 13. heinäkuuta, suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa syys-lokakuun vaihteessa Tampereella sekä Eurocities-foorumissa Oulussa. Lokakuussa järjestetään yhdessä alan toimijoiden kanssa Taiken lastenteatteripäivät, ja vastaavia Taike-päiviä on tulossa eri yhteistyökumppaneiden kanssa pitkin vuotta.

Taiken yhteistyökumppaneista lastenkulttuurikeskukset ovat jo pitkään tehneet hyvää työtä sen eteen, että lapset voivat tasapuolisesti osallistua taiteeseen, saada taidekokemuksia myös arjessa ja mahdollisuuden työskennellä ammattitaiteilijoiden kanssa.

”Lastenkulttuurikeskuksissa kulttuurien monimuotoisuus ja taiteen saavutettavuus nähdään keskeisinä tasa-arvoa luovina tekijöinä. Lapset ovat taiteilijalle loistavia ja vastaanottavaisia kumppaneita”, toteaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä. 

Marraskuussa Taike jakaa Lapsen oikeuksien päivänä vuotuisen lastenkulttuurin valtionpalkinnon lisäksi  teemavuoden Lasten taidepalkinnon, josta päättää vuoden suojelija Tuomas Kurttila. Vuosi huipentuu 1. joulukuuta vietettävään valtakunnalliseen Taiteen edistämispäivään, jonka aiheena on  lastenkulttuuri ja sitä tekevät taiteilijat.

Teemavuonna Taike käynnistää viisivuotisen lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelman. Ohjelmaa toteuttavat lasten- ja nuortenkulttuuriin erikoistuneet läänintaiteilijat; tuoreimpina Lapissa vastikään aloittanut Mette Ylikorva ja maaliskuussa valtakunnallisena läänintaiteilijana aloittava Laura Arala. Erityisasiantuntijat Mikael Karikoski ja Ulla Lassila toimivat kehittämisohjelman koordinaattoreina.

Lisätietoja:
Johtaja Minna Sirnö
minna.sirno(a)minedu.fi

Lastenkulttuurin kehittämisohjelman koordinaattorit, erityisasiantuntijat
Ulla Lassila, p. 0295 330 860, ulla.lassila(a)minedu.fi
Mikael Karikoski, p. 0295 330 880, mikael.karikoski(a)minedu.fi

www.taike.fi


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat vievät teatteria hoitolaitoksiin

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssi vie jälleen opiskelijoita esiintymään hoitolaitoksiin ja vankiloihin. Taustatyötä esityksiä varten on tehty vetämällä työpajoja dementiayksikössä, vankilan kuntoutusosastolla, kehitysvammaisten ryhmäkodissa ja korvaushoitoyksikössä. Niissä saatujen kokemusten pohjalta opiskelijat ovat valmistaneet esityksiä, jotka kiertävät kevään aikana erilaisissa suljetuissa laitoksissa.

"Laitoksissa vallitseva elämäntunto poikkeaa melko lailla opiskelijoiden omasta elämänpiiristä. Kuitenkin kaikissa paikoissa on löydetty yhteys laitoksen asukkaiden tai asiakkaiden kanssa ja keinona tässä on toiminut taide", kertoo kurssin vastuuopettaja ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen.

Maaliskuun alussa ensi-iltansa saavien Karkauspäiväesitysten käsikirjoitukset peilaavat eri tavoin opiskelijoiden kokemuksia laitoksissa työpajajakson aikana. Yksi esityksistä on monologi, muut duettoja ja kaikki sisältävät myös musiikkia.

Lue lisää

www.uniarts.fi/teak


Annette Arlander Norwegian Artistic Research Programmen johtoryhmään

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun va. taiteellisen tutkimuksen professori ja varadekaani Annette Arlander on valittu Norwegian Artistic Research Programmen johtoryhmään. Taideyliopisto tekee yhteistyötä ohjelman kanssa muun muassa järjestämällä Summer Academy for Artistic Research (SAAR) –kesäkoulun tohtoriopiskelijoille. Lisäksi yhteistyötä tehdään opiskelija- ja opettajavierailuiden kautta

”Taiteellisen tutkimuksen kansainvälistä yhteistyötä on hyvä kehittää. Oma panokseni johtoryhmään on erityisesti näkemys pohjoismaisesta taiteellisesta tutkimuksesta ja muutenkin alan kansainvälinen tuntemus”, kertoo Arlander.

Norwegian Artistic Research Programme on kansainvälinen monitaiteinen ohjelma, jonka sisältö vastaa Taideyliopistossa annettavaa taiteellista tohtorikoulutusta. Ohjelmasta ei kuitenkaan myönnetä tohtorinarvoa.

Lisätietoa Norwegian Artistic Research Programmen sivuilta: http://artistic-research.no/nytt-medlem-i-programstyret/?lang=en

www.uniarts.fi/teak


Itä-Suomeen kolme uutta läänintaiteilijaa

Valtakunnallisena lasten ja nuortenkulttuurin läänintaiteilijana aloittaa Laura Arala, teatteria ja esittäviä taiteita edistää Katriina Andrianov Pohjois-Savossa, ja Harri Heinonen toimii visuaalisten alojen taiteen manageroinnin ja tuotannon läänintaiteilijana Etelä-Savossa.

”Taiteen edistämiskeskuksen tavoitteena on kohottaa lastenkulttuurin parissa työskentelevien taiteilijoiden työn arvostusta. Lapset ja nuoret ansaitsevat hyvin tehdyn ja toteutetun taiteen”, toteaa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö.

”Teatterin ja esittävien taiteiden osalta pyrimme rakentamaan verkostoja eri toimijoiden välille ja lisäämään siten taiteen ammattilaisten työtilaisuuksia Pohjois-Savossa. Etelä-Savossa osallistutaan uusien toimintamallien kehittämiseen visuaalisilla aloilla”, jatkaa Sirnö.

Laura Arala tulee toimimaan valtakunnallisena läänintaiteilijana Taiken lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelmassa. Kuluva vuosi on Taiken lasten- ja nuortenkulttuurin teemavuosi aihetunnisteella #taideonlasten.

Katriina Andrianov edistää teatterin ja esittävien taiteiden asemaa erityisesti Pohjois-Savossa. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja projekteja näyttämötaiteen ja muiden kulttuurialojen ammattilaisten välillä. Andrianovin oma erityisala on aikuisten nukketeatteri.

Harri Heinonen edistää visuaalisten alojen ammattilaisten asemaa ja mahdollisuuksia erityisesti Etelä-Savossa. Mikkelissä on vireillä ja sinne on tulossa rakennettuun ympäristöön liittyviä projekteja.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) läänintaiteilijan tehtävät voivat olla alueellisia, alueiden yhteisiä tai valtakunnallisia. Läänintaiteilijan työ rahoitetaan veikkausvoittovaroista. Vuonna 2016 Taikella on 40 läänintaiteilijaa. Lasten- ja nuorten valtakunnalliseksi läänintaiteilijaksi hakijoita oli 43, teatteritaiteessa 18 ja visuaalisten alojen tuottajaksi ja manageroijaksi 8.

Lisätietoja:
Mikael Karikoski
erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus, Itä-Suomen aluetoimipiste, Kuopio
0295 330 880
mikael.karikoski(a)minedu.fi

Minna Sirnö
Johtaja
Taiteen edistämiskeskus
0295 330 719
minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


Kimmo Hietanen aloittaa esittävien taiteiden toimikunnan jäsenenä

Taideneuvosto nimesi sirkustaiteilija Kimmo Hietasen Helsingistä esittävien taiteiden toimikunnan jäseneksi 11.2.2016 alkaen ja myönsi samalla eron Riku Lievoselle. Hietanen on myös sirkustaiteen jaoston jäsen.

Lisäksi Taideneuvoston myönsi yliopistonlehtori Kai Lehikoiselle eron tanssitaiteen jaoston jäsenyydestä 11.2.2016 alkaen. Uutta jäsentä ei toistaiseksi nimetty Lehikoisen tilalle.

Valtion taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimiä, jotka päättävät alansa taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Nykyisten taidetoimikuntien toimikausi on 2015–16.

Lisätietoja:
johtaja Minna Sirnö
Taiteen edistämiskeskus
0295 330 719
minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun uusia julkaisuja

Heli Ansio & Pia Houni: Murhaa! Antiikin tragediat suomalaisessa teatterissa. TEATTERIKORKEAKOULUN JULKAISUSARJA 46, 2016.

Tragedian asema teatteritaiteessa on ehtymätön. Se puhuttelee, koskettaa ja herättää suuria tunteita. Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa ilmestynyt Heli Ansion ja Pia Hounin teos Murhaa! Antiikin tragediat suomalaisessa teatterissa esittelee antiikin kreikkalaisen tragedian esityksiä suomalaisella näyttämöllä. Läpi käydään Aiskhyloksen, Sofokleen ja Euripideen tragedioiden esityksiä sekä heidän teostensa adaptaatioita 1900-luvun alkupuolelta 2010-luvulle saakka.

Lue lisää

*****

Aune Kallinen ja Eero-Tapio Vuori (toim.): Nykyesityksen prosesseja. Tekijähaastattelukirja. TEATTERIKORKEAKOULUN JULKAISUSARJA 47, 2015.

Teatterin ja esitystaiteen kenttä on 2000-luvulla monimuotoistunut huikeasti. Taiteelliset prosessit rihmastoituvat ja kytkeytyvät toisiinsa, ja omat sisäiset maailmat syntyvät aina yhdessä ja yhteydessä muiden kanssa. Teatterikorkeakoulun julkaisusarjan uusi tulokas on tekijähaastattelukirja Nykyesityksen prosesseja, joka kertoo taiteilijoiden suulla, miten he työtään tekevät, millaisista lähtökohdista teokset syntyvät ja miten he tekemistään organisoivat. Samalla pyritään selvittämään, mihin laajempaan maailmankuvallisiin prosesseihin taiteilijan työ kytkeytyy.

Haastatteluissa esille nousevia teemoja − murroksia − ovat yhteisö ja sen rakentuminen, rihmastojen syntyminen ja synnyttäminen, ihmisen ja esityksen suhde luontoon, eläin, sukupuoli, seksuaalisuus, transformaatio ja metamorfoosi, rituaali, mytologia ja arkaainen tajunta, moniosaajuus ja työpariajattelu, uusyksinkertaisuus, kökkö estetiikka ja hämmentyneenä olo, suhde tilaan ja paikkaan, katsojan ruumis ja asema esityksessä, katkos, päällekkäisyys ja orgaanisuus, esityksellisten prosessien dramaturgia ylipäätään.

Lue lisää

*****

Kai Lehikoinen, Anne Pässilä, Mari Martin, Maiju Pulkki (toim.): Taiteilija kehittäjänä. Taiteelliset interventiot työssä. KOKOS, 2016.

Taide- ja kulttuurilähtöinen luova osaaminen mainitaan yhä useammin varteenotettavana keinona vahvistaa hyvinvointia, tuottavuutta ja kestävää kasvua työelämässä. Taiteen toimintalogiikan ja menetelmien on todettu tarjoavan uudenlaisia luovia yhteiskehittämisen tapoja, synnyttävän positiivista toimintakulttuuria ja vahvistavan oppimista yhteisöissä. Taiteilija-kehittäjät ovat taiteilijoita, taidekasvattajia ja taiteilija-tutkijoita, jotka ovat erikoistuneet työskentelemään kehittämisprojekteissa – taiteellisissa interventioissa – organisaatioissa ja yhteisöissä taidealan ulkopuolella.

Suomen ensimmäiset taiteilija-kehittäjät valmistuivat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun erikoistumisohjelmasta Taiteilija-kehittäjäksi organisaatioon – taiteelliset interventiot työelämään kesällä 2015. Kokos-sarjan uudessa julkaisussa he kertovat kokemuksistaan taiteilija-kehittäjinä muun muassa hoivakodissa, kaupunkiorganisaatiossa, kirkossa, sairaalassa ja terveys- ja sosiaalipalveluja tuottavassa konsernissa.

Lue lisää

 

www.uniarts.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Lappeenrannan kaupunginteatterin Teatteriklubi | 23.2.2016

Lappeenrannan kaupunginteatterin seuraava, eli järjestyksessään toinen Teatteriklubi kokoontuu tiistaina 23.2. klo 17.30. Klubi kokoontuu teatterin yleisölämpiössä (kauppakeskus IsoKristiina, 3. krs, Kaivokatu 3). 

Tiistaina 23.2. Teatteriklubilla esitellään seuraava ensi-iltanäytelmä, tavataan ohjaaja ja näyttelijät sekä seurataan harjoituksia. Pienelle näyttämölle valmistuu maaliskuussa Mika Myllyahon komedia Paniikki, miehiä hermoromahduksen partaalla. Ensi-ilta perjantaina 11.3. klo 19. 

Teatteriklubilla esittäytyvät Paniikin työryhmästä vieraileva ohjaaja Seppo Honkonen ja näyttelijät Tommi Kekarainen, Turo Marttila ja Seppo Merviä (vierailija). 

Teatteriklubi on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus, jossa keskustellaan teatterista ja esitellään monipuolisesti teatterin toimintaa. Klubitapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Teatteriklubia isännöi teatterinjohtaja Timo Sokura. 

Teatteriklubi käynnistyi tammikuussa 2016 onnistuneesti. Lähes 200 teatterista kiinnostunutta ihmistä osallistui ensimmäiseen klubikokoontumiseen. Kevään aikana teatteriklubilla muun muassa perehdytään teatterin ohjelmistoon ja tavataan teatterin eri ammattilaisia.

Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura(a)lappeenranta.fi
www.lprteatteri.fi


Seminaari monikielisyydestä ja taiteesta | 3.3.2016, Helsinki

Aika: torstai 3.3.2016 16:30–19:00
Paikka: Caisan sali, Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14, Helsinki

Mitä tapahtuu, kun monikielisyys ja taide kohtaavat? Mitä uutta syntyy, kun taidetta tehdään monella kielellä? Millaisia kokemuksia kertyy? Millä eri tavoin taide voi ilmentää monikielisyyttä? Entä voiko monikielisyydestä tulla taidetta? Miten taiteen avulla voidaan edistää kielellistä monimuotoisuutta? Tule mukaan pohtimaan näitä ja muita kysymyksiä!

Seminaarissa julkistetaan Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön (Cupore) raportti, jossa analysoidaan 58:aa Koneen Säätiön rahoittamaa Monikielisyys ja taide -hanketta.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten kielellinen monimuotoisuus kuuluu ja näkyy suomalaisella taiteen kentällä. Panelisteja ovat eri taiteenaloja edustavat Roxana Crisólogo, Irma Hirsjärvi, David Kozma ja Nathan Thomson, ja puheenjohtajana toimii teatterinjohtaja Dan Henriksson. He viitoittavat tietä tulevaisuuden monikieliseen Suomeen.

Tilaisuudessa esiintyvät runoilijat Nzar Kwestani ja Juha Kulmala sekä muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäki.

Kielet: suomi ja englanti

Järjestäjät: Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö (Cupore) ja Koneen Säätiö

Tarkemmat tiedot ilmoittautumisesta ja ohjelmasta:
http://www.koneensaatio.fi/tapahtuma/monikielisyys-ja-taide-seminaari/


Sujuva käännös ja sen kritiikki | 12.3.2016, Helsinki

Syksyllä 2015 suuren suosion saavuttanut koulutuspäivä uusitaan.
Tule mukaan, kuulemaan kääntämisestä ja sen solmukohdista suoraan huippukääntäjiltä.

Aika: Lauantai 12.3.2016, klo. 9.00 – 16.00
Paikka: Tieteiden Talo, Sali 404, Kirkkokatu 6, Helsinki

Kääntäminen on omanlaistansa kirjoittamista joka usein jää kritiikissä huomiotta. Mitä muuta hyvä käännös on kuin ”sujuvaa”? Kirjat eivät käänny itsestään vaan kääntämisen ammattilainen tekee työn. Mitä kääntäjä oikeastaan tekee? Tule kuuntelemaan ja kyselemään. Saat mukaasi ’työkalut’ käännöksen arviointiin.

Luennoitsijoina palkitut ja arvostetut kääntämisen huippuammattilaiset: Kersti Juva, Juhani Lindholm, Alice Martin ja Tarja Roinila.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Ohjelmaan sisältyy aamu- ja iltapäiväkahvit ja lounas.

Sitovat ilmoittautumiset perjantaihin 26.2.2016 mennessä osoitteeseen info(a)sarv.fi

Ilmoitathan ilmoittautumisesi yhteydessä myös mahdolliset ruoka-allergiat.

Lisätietoa päivästä: info(a)sarv.fi

Tervetuloa!

www.sarv.fi


Save the date – Latvian Theatre Showcase | 24 – 27 May 2016, Riga

We are pleased to announce the dates for the annual Latvian Theatre Showcase in Riga from May 24 till 27, 2016!

The programme will include new work by a.o. theatre directors Vladislavs Nastav¨evs, Alvis Hermanis, Viesturs Kairi¨s, introduce young choreographers, invite for meetings with artists and more. 

Full programme and on-line registration will be announced by March 30 and published online on www.theatre.lv 

We offer complimentary tickets for professional guests. All the shows will be presented with translation into English.

Save the date and we will keep you informed about the rest!

For details please contact Sandra Lapkovska: sandra(a)theatre.lv, T. +371 67228477

We are looking forward to welcome you in Riga!

Gundega Laiviņa
Director
New Theatre Institute of Latvia
Miera iela 39-2,
Riga,  LV 1001, Latvia
Tel: +37167228477
www.theatre.lv
www.homonovus.lv


31st SIBMAS Conference | 31 May – 3 Jun 2016, Copenhagen, Denmark

31st Conference of the International Association of Libraries, Museums, Archives and Documentation Centres of the Performing Arts (SIBMAS), 31 May-3 June 2016, Copenhagen, Denmark

Freeze! Challenge the Hierarchy: Researcher, Artist, User!

Let us freeze the situation as it is and take a sharp look at it. Professionals, amateurs, tourists, scholars, artists, writers, researchers, school classes and all the others - different as they may be, they’re all part of a hierarchal system, which we would like to provoke! Let us rethink ourselves, our collections, our users and our services into new contexts and let us look into new directions!

We might find happier users, new users and a lot more interesting collections…

We welcome you all to The Royal Library in Copenhagen in May-June 2016 to our FREEZE!-Conference!

Don’t miss the early registration deadline: 1 March 2016

Find more information on:

www.sibmas.org/conferences/copenhagen2016/

www.facebook.com/events/1393376040887247/

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Katso ajankohtaiset ja tulevat apurahat Apurahavahdista: www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti

Haettavina nyt mm. Helsingin kulttuurikeskuksen kansainväliset matka-avustukset (19.2.)., Edinburg Fringe, From Start to Finnish -hanke 2016 (22.2.) ja Verkostotuki, Kulturkontakt Nord (22.2.)

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ohjelmahaku: Mamuska Helsinki 8.4.2016 | hae 4.3. mennessä

Zodiakin tunnelmallinen ja monitaiteellinen esitystaideklubi MAMUSKA HELSINKI jalkautuu tänä keväänä Kaisaniemeen! Aiemmin Kaapelitehtaalla suuren suosion saavuttanut Mamuska järjestetään kulttuurikeskus Caisan juhlasalissa 8.4.2016 klo 19 alkaen.

Klubin ohjelmahaku on nyt käynnissä. Hae mukaan esiintymään Mamuska-klubille max. 10 minuutin pituisella esityksellä.

Teos voi olla miltä vain taiteen alalta: tanssia, performanssia, musiikkia, runoutta, kuvataidetta jne. Teoksen teknisen toteutuksen tulee olla kevyt ja toteutettavissa klubiympäristössä.

Haku Mamuskaan on auki 10.2.–4.3.2016. Mukaan valituille ilmoitetaan 11.3. mennessä.

Lisätiedot ja hakulomake löytyvät Zodiakin verkkosivuilta www.zodiak.fi/uutiset/2016-02/haku-mamuska-helsinki-2016


Projekt REKO söker författare till projektets tredje kull | ansökningstid 15.2-15.3.2016

REKO är ett pjäsutvecklingsprojekt som finansieras av Svenska Kulturfonden och administreras av Labbet r.f.

Projektet samarbetar med svenskspråkiga teatrar i Finland och merparten av författarna som antas till projektet skriver för en specifik teater och dess repertoar. Avsikten är att de texter som skriv inom projektet ska hitta sin väg ända fram till scenen och teaterpubliken.

Projektets tredje kull inleder sitt arbete i augusti 2016.

I bilagan finns mera information om ansökningen!

Vid frågor kontakta projektledarna på reko(at)labbet.fi eller per telefon.

Arn-Henrik Blomqvist (tel 050-3135984)
Marina Meinander (tel 040-7772555)


Apply for IETMCampus Lublin 3-10 July 2016 | Deadline 1 April

The second edition of IETMCampus, organised in partnership with East European Performing Arts Platform /EEPAP and Konfrontacje Teatralne Festival, will be a week of intensive training in all aspects of international working: intercultural communication, ethical collaboration, funding and recruitment planning, dealing with censorship, press and public, etc. Due to a limited number of places, participants will be able to receive personal attention to their own specific situations.

As well as networking with an emerging international group of peers, participants will be virtually accessing the whole of the IETM network. In addition, there is the possibility of continued support from a personal mentor. 

Who can apply?

Performing arts professionals with at least two years of professional experience in the contemporary arts field, taking their first steps in the world of international exchange. They can be freelancers, working for an organisation that is starting to work internationally or working in an organisation aiming to enhance their practice.P

Participation fee?

350 ¤ (including participation in the full Campus program, accommodation in a shared bedroom (2 beds), breakfast and lunch)

Apply now

Deadline: 1 April

EEPAP Grant for Eastern Partnership countries

EEPAP is offering to cover the participation fee, accommodation and travel costs, and per diem for three performing arts professionals from Eastern Partnership countries (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ukraine) to take part in the second edition of IETMCampus. Please note that applicants must have a good knowledge of English and the selection of participants will be made based on the motivation expressed.

For more information visit: www.ietm.org/en/Campus/2016


24th India Theatre Olympiad 2-13 Sep 2016 | Deadline 31 May

You will be happy to learn that we are organising 24th. India Theatre Olympiad: International Theatre Festival - 2016 in the millennium city of Cuttack, Odisha (Orissa) state - situated on the eastern coast of India.

This annual International Theatre Festival (Drama, Dance & Music) is only of its kind in the country and this year it will be held from 2nd. to 13th. September, 2016.

This International event will provide wonderful platform, a small world stage, for countries to strengthen ties with the people of India. Forging bonds through the performing arts, as you know Theatre will be a wonderful tool to help youngsters develop self-confidence, self-esteem and global understanding of one another. It is also a great way to promote peace, understanding and empathy in an otherwise intolerant world by forge forward national integrity, international amity and universal brotherhood through cross cultural synthesis and social assimilation.

We are pleased to inform that this Theatre Olympiad welcomes performing arts companies, groups and artists to present their productions in all genres of performing arts including Theatre ( drama, comedy, mime, pantomime, puppet, fingers theatre, visual ), Dance ( western, modern, folk, classical etc.), Music (opera, classical, musical, contemporary, jazz, folk etc.) and other forms of performing arts. 

Please find 3 attachments of documents of the Festival including the Invitation Letter and Application Form including General Rules and Registration procedures.

Depicting rich, multi-dimensional and varied performing arts of India, this 12-days long biggest cultural extravaganza of the 24th. National Drama, Dance & Music Competition, with a participation of more than 3000 Indian performing artists, will also be held along with this International Event.

The Last Date for receiving Application with other documents is on or before 31st. May, 2016.

Prof.Kartik Chandra Rath
General Secretary
India Theatre Olympiad
Bana Bagicha, Saikh Bazar
Cuttack - 753 008, Odisha, India
theatre.olympiad(a)gmail.com
Cell. No. : +91-099370 55184
Tel / Fax : +91-0671-2507184

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tero Saarinen Companyn kansainvälisiä workshopeja Helsingissä maalis-huhtikuussa 2016

Tero Saarinen Company tuottaa maalis-huhtikuussa kahden ulkomaisen tanssiryhmän esitykset Helsinkiin yhteistyössä Aleksanterin teatterin kanssa. Molempien vierailujen yhteydessä järjestetään myös ammattilaisille ja edistyneille tanssinopiskelijoille suunnatut workshopit. Workshopien opetuskieli on englanti.

420PEOPLE: 11.-12.3.2016

Johdatus t¨ekkiryhmän perustajajäsenien, NDT:ssä Jiří Kyliánin alaisuudessakin tanssineiden, Nata¨a Novotnán ja Václav Kune¨in virtaavaan ja teknisesti haastavaan tyyliin.

Ilmoittautumiset 1.3. mennessä, kurssille otetaan 20 osallistujaa.

Lisätietoja: www.aleksanterinteatteri.fi/420people-workshop

 

YUVAL PICK / CCNR: 16.-17.4. 2016

Johdatus ranskalaistuneen israelilaiskoreografi Yuval Pickin alkukantaiseen, rytmiikalla leikittelevään tyyllin. Rillieux-la-Papen koreografisen keskuksen johtaja Pick loi tanssijan uransa mm. Batshevassa, Russell Maliphant Companyssa ja Tero Saarinen Companyssa.

Ilmoittautumiset 1.4. mennessä,
kurssille otetaan vain 15 osallistujaa!

Lisätietoja: www.aleksanterinteatteri.fi/yuval-pick-ccn-rillieux-la-pape-workshop

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: 
Maiju Lempinen / Tero Saarinen Company
maiju.lempinen(a)terosaarinen.com, p. 050 377 6801

www.terosaarinen.com


International Summer School of Physical Theatre | 2 – 9 Jul 2016, Austria

The annual residential program is open to dancers, choreographers, actors and contemporary circus performers with professional stage experience working in various genres and styles, interested in the practical creative research of Physical Theatre as a bold, vibrant and multidimensional approach to contemporary performance. 

The school provides the fascinating and inspiring encounter of artists from diverse artistic backgrounds and techniques; creates the platform for exchange, network and collaboration in multicultural and multilingual artistic environment and encourages the artists to search for the universal “intercultural” language in contemporary performance.  

Programme and further information: www.iugte.com/projects/summerschool

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tiedottaja – Taideyliopisto, Creative and Inclusive Finland -hanke | haku 24.2. mennessä

Nykyisen tiedottajan siirtyessä muihin tehtäviin Taideyliopistoon haetaan tiedottajaa vastaamaan Creative and Inclusive Finland –hankkeen viestinnästä. Tehtävä on määräaikainen alkaen mahdollisimman pian ja se päättyy 31.12.2017.

Tiedottajan tehtävänä on

 • Vastata hankkeen sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä, sen suunnittelusta ja toteuttamisesta
 • Tuottaa kattavasti sisältöä eri viestintäkanaviin, kuten verkkosivuille, uutiskirjeisiin sekä sosiaaliseen mediaan
 • Vastata hankkeen nettisivuston ylläpidosta, sisällöntuotannosta sekä yhteydenpidosta yhteistyökumppaneihin
 • Tutkimusten ja selvitysten suunnittelu yhdessä työryhmän kanssa, tehtävien julkaisujen toteuttaminen sekä muut toimitukselliset tehtävät
 • Osallistua hankkeen toteuttamien tapahtumien ja tilaisuuksien käytännön järjestelyihin

Tehtävän vaatimukset

Odotamme:

 • Useamman vuoden kokemusta viestintätehtävistä
 • Suomen kielen sekä viestinnän eri tyylilajien (yhteisöviestintä, verkkoviestintä, sosiaalinen media, toimituksellinen teksti, asiateksti/raportointi) erinomaista hallintaa
 • Kyky toimia monikielisessä ympäristössä (suomi-ruotsi-englanti)
 • Oma-aloitteista sekä dynaamista työotetta
 • Kokemusta verkostomaisessa projektitiimissä toimimisesta
 • Kokemusta yleisimpien viestintätyökalujen käytöstä (esimerkiksi Indesign, Illustrator, Photoshop, Adobe Acrobate pro, Mailchimp, Wuhoo, Lyyti)

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja/tai käytännön kokemusta vastaavista viestintätehtävistä.

Tehtävän tarkempi sisältö ja palkkaus määritellään valittavan henkilön koulutuksen ja työkokemuksen perusteella. Palkkauksessa noudatamme yliopistojen yleisen työehtosopimuksen muun kuin opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmää. Palkkaus sijoittuu vaativuuskehikon tasolle 8, jolloin kokonaispalkka on 2722–2871 euroa riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta.

Hakemukset liitteineen toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen kirjaamo(at)uniarts.fi viimeistään 24.2. klo 15 otsikolla ”Tiedottaja”. Vastaanotetuista hakemuksista lähetetään vastaanottokuittaus lähetysosoitteeseen. Tiedustelut: koulutuspäällikkö Sanna Takala, sanna.takala(at)uniarts.fi, puh. 040 710 4399 (tiistaina 16.2. klo 14–15) ja projektipäällikkö Jutta Jaakkola, jutta.jaakkola(at)uniarts.fi, puh. 040 700 6275 (torstaina 18.2. klo 13–15 ja perjantaina 19.2. klo 10–11.30).

www.uniarts.fi

www.cifinland.fi


Konstnärlig produktionsassistent – Unga Teatern | ansöka senast 25.2

UNG DRAMATIK vid Unga Teatern söker en konstnärlig produktionsassistent för tiden 1.3 -15.6. Du ska kunna vara med och utveckla idéer, sparra våra projekt och genomföra läsningar bland annat. Till arbetsbilden hör också kontaktande av skolor och samarbetsparter. Du är en proffessionell teaterarbetare, skådespelare eller eventuellt dramainstruktör. Läs mer om projektet på www.ungdramatik.fi.

Skicka din ansökan senast 25.2 2016 till ungdramatik(a)ungateatern.fi

http://ungateatern.fi

www.ungdramatik.fi

 

MUITA ILMOITUKSIA

Eleni Pierides hakee lopputyöprojektiinsa eri alojen ammattitaiteilijoita lapsineen

Tanskan valtiollisessa esitystaiteen korkeakoulussa Kööpenhaminassa opiskeleva tanssitaiteilija Eleni Pierides hakee eri alojen taiteilijoita, joilla on noin 2-vuotias lapsi osallistumaan lopputyöprojektiinsa lapsineen. Pieridesin projekti on suhteita ja ihmisyyttä käsittelevä taiteellinen tutkimus, jonka hän ohjaa ja johon hän osallistuu itse pienen lapsensa kanssa.

Projektiin liittyvät tapaamiset, noin 5 ryhmähetkeä, järjestetään Ehkä-tuotannon Nykytaidetila Kutomolla (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku) maaliskuussa 2016. Tapaamisten tarkemmista aikatauluista sovitaan myöhemmin ohjaajan ja osallistujien kesken.

Lisätietoa projektin tekijästä, taustasta ja toteutuksesta alla.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Eleni Pierides, el14(a)ssks.dk, +358 40 737 3586

*******

HAEN TAITEILIJOITA LOPPUTYÖHÖN

KUKA JA TAUSTAA:

Nimeni on Eleni Pierides ja olen Turussa asuva tanssitaiteilija. Opiskelen Kööpenhaminassa Tanskan valtiollisessa esitystaiteen korkeakoulussa (Den Danske Scenekunstskole) MA-tason koulutuksessa. Linkit koulutusesittelyyn sekä henkilökuvaani: scenekunstskolen.dk/danseformidling | scenekunstskolen.dk/personer/eleni-pierides

Minusta on kurssini kouluttamana valmistuva pedagogian, fenomenologisen kvalitatiivisen tutkimustyön sekä käytännön opetustyön kautta ns. danseformidler (tanskaksi), jonka parhaiten voi sanoa englanniksi dance facilitator. Olemme korkeakoulutettuja opettavia taiteilijoita suomeksi puettuna.

Lopputyöprojektini alkaa taiteellisella tutkimuksella, jonka jaan 2-vuotiaan tyttäreni kanssa. Koska kyseessä on taiteellinen tutkimus, pienelle lapselle sopimatonta painetta tuotannosta ei ole. Aiheeni on (pedagogical) relational values ja kaikki muu kaunis mitä äiti(vanhempi/kasvattaja)-lapsi välisestä suhteesta kumpuaa. Kaikki se hyvä ja inhimillinen (filosofisia konsepteja joita taiteellisessa työvaiheessa käytän lähteenä), jolla on paikka nähtävänä myös esityskontekstissa.

HAEN NYT:

Toinen vaiheeni on ”fasilitoida” projekti, eli ohjata isompaa ryhmää käyttäen ensimmäisen vaiheen taiteellisesta työstä löydettyjä konkreettisia aihioita. Haluaisin pitää tämän ryhmävaiheen ammattilaiskontekstissa, ja nyt etsinkin muita taiteen ammattilaisia, lajista riippumatta, jotka olisivat kiinnostuneita osallistumaan pienen lapsensa kanssa ohjaamaani taiteelliseen tutkimukseen suhteista sekä ihmisyydestä. Olen tässä projektissa kiinnostunut työskentelemään pienempien (n. 2 v) kanssa siksi, että sanallinen ilmaiseminen ei ole vielä kehittynyt ns. liikaa.

Ryhmän yhteisestä työskentelystä kerään eri observoimismenetelmin empiiristä dataa, jota käytän akateemiseen tutkimustyöhön projektin viimeisessä vaiheessa. Videodokumentoinnin saamiseksi ajattelin ottaa kameran osaksi leikkitilaa niin, että pienet taaperotkin saavat kuvata. Tapaamisten jälkeen tekisin tutkimushaastattelun aikuisosallistujien kanssa.

Loisimme yhdessä turvallisen ympäristön, jossa pienet ja isot reagoivat toisiinsa tanssilla, ja muilla keinoilla miten ikinä kommunikaatiota sitten ehdotetaankin. Ohjaajana jakaisin joitain toimintoja, mutta tarkoituksenani on luoda virikkeinen ympäristö, jossa jokainen osallistuja tuntee olonsa vapaaksi ja niin inspiroituneeksi, että tekisimme toimintoja yhdessä, ja loisimme tilan ”säännöt” ja puitteet yhdessä kanssataiteilijoina.

Työn korvaukseen ja matkakulujen kattamiseen minulla ei ole mahdollisuutta, koska kyseessä on koulutyö. Toivonkin osaltani löytäväni esim. freelance-taiteilijoita, jotka esim. mahdollisella hoitovapaalla olisivat motivoituneita tapaamaan kanssani n. 5 kertaa maaliskuun aikana. Ryhmähetket järjestetään Nykytaidetila Kutomolla Turun Kalastajankadulla, ja aikatauluista sopisimme myöhemmin yhdessä.

YHTEYSTIEDOT:

Eleni Pierides (DAF, Den Danske Scenekunstskole København)
el14(a)ssks.dk
+358 40 737 3586

Otathan yhteyttä pian, mieluusti helmikuun aikana! Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin ja voimme järjestää ns. info-tilaisuuden yhdessä lasten kanssa ennen mahdollista osallistumispäätöstä.

Ystävällisin terveisin, Eleni

 

twitter.com/tinfotweets