10.03.2016

TINFO-tiedote 9 / 10.3.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

KANSAINVÄLISESTI: SUOMALAISESITYKSIÄ KOLUMBIASSA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Thalia-juhlaa viettämään ja kampanjoimaan #MunTeatteria

Ensi maanantaina teatteriväki juhlii ja osoittaa arvostustaan taiteilijoilleen. Ala palkitsee taiteilijoitaan. Se sanoittaa, tuo näkyväksi ja kuuluvaksi sitä, mitä kentällä tehdään. Vertaispalkitseminen on arvokasta ja tärkeää. Teatteri – kaikki esittävät taiteet – ovat kaukana senkaltaisesta elitismistä ja kulttuurisesta pääomasta, joka raskauttaa musiikkia ja kuvataidetta. Teatteri ei ole "hienoutensa" tai " taiteilijanerojensa" panttivanki kuten klassinen musiikki. Ei teatteri ole teollisuutta. Teatterilla ei ole myytävänään pysyviä teoksia, joiden arvo vielä saattaa noustakin. Teatteriin ei voi sijoittaa. Teatteri on myönteisessä mielessä rupusakin, köyhätaskujen taidetta. Bourdieun kulttuurinen pääoma ei tällä kentällä paljon jyllää. Thaliassa ollaan vähän kuin iloisessa perhejuhlassa, jossa jaetaan pieniä lahjoja.

Onko lastenteatterilla ja lastenkulttuurilla oikeasti väliä?

Runsas viikko sitten Taikessa aloitti työnsä valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Laura Arala, joka tulee luotsaamaan viisivuotista lasten- ja nuortenkulttuurin edistämisohjelmaa. Mitä se mahtaa pitää sisällään? Viime viikolla Stefin teatterit viettivät lastenteatteripäivää. Joka vuosi 20.11. vietetään kansainvälistä lasten (oikeuksien) päivää.  

Googlailen sanaa lastenkulttuuri. Pelkään löytäväni pelkkää tyhjää mantraa. Ei kaikki ole huttua. Taikalampun sivuilta löysin vaikka mitä.

Mitä kaikkea lastenkulttuuri on? Sitä, että aikuiset tekevät lapsille, aikuisten johdolla lapset tekevät itse, lasten ihan omia juttuja vailla aikuisten holhoavaa otetta. Aikuisilta salatusta lasten keskinäisestä kulttuurista haluaisin tietää enemmän. 

Entä lastenteatteri? Pian valmistuvat VOS-teattereiden ohjelmistotilastot. Millaista lasten- ja nuortenteatteriohjelmistoa meillä esitetään? Minkälaisia lapsuuskäsityksiä teatterin lavoilta välitetään, minkälaisia lapsia siellä on ja minkälaista lapsuutta siellä rakennetaan? Tästä(kin) pitäisi puhua ja tätä kaikkea pitäisi selvittää.

Koulujen opetussuunnitelmissa ei edelleenkään ole draama/teatteri-ilmaisua – millä nimellä sitä nyt halutaankin kutsua. Ajattelen vaihtoehtoisia tietämisen tapoja, kehollista toimijuutta ja kehon politiikkaa. Tästä kaikesta on kysymys ja kaikella tällä on väliä.

Festivaaleista tietoa

Cuporen selvitys Festivaalien ja tapahtumien edistäminen valtion kulttuuripolitiikassa. Katsaus tietopohjaan, valtionavustuksiin ja vaikuttavuuteen (Kaisa Herranen ja Sari Karttunen) pohtii kovaan faktapohjaan nojaten festivaalien ja erilaisten tapahtumien kulttuuripoliittista merkitystä ja vaikuttavuutta. Tutkijat puhuvat aiheellisesti festivalisaatiosta. Kulttuuritapahtumia ja festivaaleja on putkahtunut kovaa tahtia eri puolille Suomea. Festivaalit ovat hybridejä toimijoita, niissä hommia tehdään yhdistyspohjalta pitkälti talkootyönä. Festivaalit ovat keveitä, ketteriä ja tehokkaita toimijoita. Missä sitten niiden merkitys? Tutkijoiden mukaan ne vahvistavat sosiaalisia siteitä. Yhteisöllisyyden ja elämyksellisyyden jakavat sekä yleisöt että tapahtumanjärjestäjät. Selvityksen viimeisen lauseen halusin tallentaa. Sen ajatus on käyttökelpoinen muussakin yhteydessä: ”Valtio ei voi sanella tavoitteitaan tapahtumakentän toteutettaviksi vaan sen täytyy neuvotella ja hakea kumppanuutta.” Tämä mieleen: Valtion tulee neuvotella ja hakea kumppanuutta.

Patomäen Pavarotti Mikkelin Teatterissa

Tällainen osui silmiin. Hitsi. Oman paikkakunnan näyttelijästä irtoaa täysiverinen tekijä, joka käsikirjoittaa, näyttelee, laulaa. Tämän taksinkuljettajan kyytiin haluaisin.

Tässä on matkalaukkuesitys, sellainen, jonka tekoon näyttelijöitä Irlannissa opetetaan. Show on a bag on hieno konsepti. Kun näyttelijä on tekijä, hän pystyy luomaan itselleen työtilaisuuksia. Hänen ei tarvitse olla alihankkija.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

#MunTeatteri alkaa maanantaina, ilmoita teatterisi mukaan

#MunTeatteri 14.3.-10.4.2016 antaa mahdollisuuden jakaa teatteriarkea. Mitä tapahtuu esiripun takana ja mitä kaikkea kuuluu teatterin tekemiseen? Millaista on teatterintekijän oma teatteri?

Kertokaa meille, jos haluatte olla mukana kampanjassa. Jaamme tietoa tekijöiden ja teattereiden omasta ohjelmasta eteenpäin omissa verkostoissamme sekä medialle. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.

#MunTeatteri -kampanjassa mukana:

Kehitysvammaisteatteri La Strada, Linnateatteri, Turun Kaupunginteatteri, Aurinkobaletti, Helsingin Kaupunginteatteri, Red Nose Company, Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry., Tanssiteatteri Raatikko, Ooppera Skaala, Vihreä teatteri, Ahaa Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Rollo, Kemin kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Teatteri Jurkka, Spindrift Theatre Ltd, Åbo Svenska Teater, Teatteri Imatra, Teatteri Monikasvot, Suomen Harrastajateatteriliitto, KOM-teatteri

#MunTeatteri-kampanjan järjestävät:
Teatterin tiedotuskeskus TINFO/ Suomen Teatterit STEFI / Teatterikeskus / Näyttelijäliitto / Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme / Työväen Näyttämöiden Liitto TNL

Lisätietoja:
elina.knaapi(a)tinfo.fi ja hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi

www.tinfo.fi/fi/MunTeatteri


Ruotsinkielinen uutiskirje e-Nytt on ilmestynyt

Vuoden toinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 8.3. Uutiskirje on luettavissa TINFO-verkkosivuilla.

TINFO e-Nytt ilmestyy kevään aikana yhteensä viisi kertaa. Uutiskirjeitä varten voit lähettää meille tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.  

Kevään 2016 seuraavien uutiskirjeiden aikataulu (ilmestymispäivä -> aineistopäivä):
ti 12.4 -> pe 8.4
ti 3.5 -> pe 29.4
ti 14.6 -> pe 10.6

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se

KANSAINVÄLISESTI: SUOMALAISESITYKSIÄ KOLUMBIASSA

Kolumbian Bogotássa, yli kahden ja puolen kilometrin korkeudessa järjestetään joka toinen vuosi yksi maailman suurimmista teatterifestivaaleista, Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá. Tämän vuoden ohjelmistoon on valittu kaksi esitystä Suomesta. Maailmalla jo aiemminkin kiertänyt Taikateatteri 13:n The Outsider nähdään Bogotássa heti festivaalin alussa 11.–14. maaliskuuta. Suomen Kansallisteatterin Pohjalla-esitys maaliskuun 23.–26. päivinä päättää kaksiviikkoisen festivaalin.

Kansallisteatteri esiintyy viisi kertaa 654-paikkaisessa Teatro Libre de Chapinerossa. Maxim Gorkin klassikkoteoksen uudelleentulkinta miellytti festivaalin taiteellista johtajaa Anamarta de Pizarroa, joka koki esityksen vuosi sitten Helsingissä. Tarkkaan kuratoitu festivaali keskittyy tänä vuonna pohjoismaisiin esityksiin, joiden ohella nähdään myös venäläistä ja eurooppalaista teatteria, muun muassa Berliinin maineikas Schaubühne. Latinalaisamerikkalaisia esityksiä festivaalilla on noin sata.

Kansallisteatterin vierailu ajoittuu pääsiäisviikkoon, mikä mahdollistaa 12 näyttelijän ja yhteensä 27 työntekijän vierailumatkan keskellä näytäntökautta. Rahoitukseen osallistuvat pohjoismaiset rahastot ja Suomen Madridin Instituutti. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tukee vierailua työresurssein.

”Suomesta ei tällä hetkellä löydy teatteriesitysten vierailutuki-instrumenttia, jonka avulla voitaisiin hyvissä ajoin alkaa suunnitella kutsun saaneiden esitysten viemistä ulkomaille. Usein jo pelkästään kotimaisen matka- ja rahtirahoituksen varmistuminen avaisi paremmat neuvotteluovet eri festivaaleille”, toteaa TINFOn kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti.

www.tinfo.fi

http://en.festivaldeteatro.com.co/

www.kansallisteatteri.fi

www.facebook.com/taikateatteri13

UUTISIA

Emilia Pöyhösen Leipäjonoballadi tuotantoon ranskankielisessä maailmassa

Emilia Pöyhösen näytelmä Leipäjonoballadi saa Ranskan ensi-iltansa 1.4. pariisilaisen teatteri La métonymien toimesta. Näytelmän on ranskaksi kääntänyt ja ohjannut Tiina Kaartama ja sen ranskankielinen nimi on Ballade de la soupe populaire. Lisätietoja tuotannosta löytyy teatterin kotisivuilta.

Teos on samoihin aikoihin esillä myös Kanadan Montrealissa, jossa ranskankielinen käännös esitetään 23.3. lukudraamana osana Le Théâtre de l’Opsis -teatterin pohjoismaista esityskokonaisuutta. Lisätietoja Montrealin tapahtumasta löytyy teatterin kotisivuilta.

Leipäjonoballadin ranskankielinen käännös on saanut TINFO-apurahaa.

Emilia Pöyhösen näytelmien oikeuksia edustaa Agency North.


Pipsa Longan Lauluja harmaan meren laidalta Färsaarilla

Pipsa Longan Lauluja harmaan meren laidalta sai ensi-iltansa Färsaarilla 27.2. paikallisen Grugg-teatterin tuotantona. Teoksen fäärinkielinen nimi on Sangir viđ gráa havsins strendur ja sen on kääntänyt Hans Tórgarð. Esitykset jatkuvat maaliskuun aikana.

Färsaarien tuotanto on uusin esimerkki Longan teoksen kysynnästä maailmalla. Vuonna 2015 Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmästä toteutettiin paikallisia tuotantoja Saksassa, Virossa ja Norjassa.

Pipsa Longan näytelmien oikeuksia edustaa Agency North.


Sytkyt Eurooppaan

Nukketeatteri Sytkyt kiertää Europpaa ahkerasti kevään aikana. Yrjö Kokon Pessi ja Illusia nousee nukkenäyttämölle tänä viikonloppuna Berliinissä. Maaliskuun lopulla nukkenäyttelijä Juha Laukkanen pakkaa nuket Varsovaan. Ruotsinsuomalaiset lapset tutustuvat pohjoismaisiin satuihin (mm. Anni  Swan) huhtikuussa Ruotsin kiertueella. Eurooppa kierros päättyy kesäkuun alussa Hampuriin.

www.sytkyt.fi


Nuori Näyttämö -projekti saa jatkoa

TNL:n Nuori Näyttämö on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 100 000 euron apurahan hankkeen toteuttamiseen vuosina 2016–2018. Hanke käynnistyy uusien näytelmien kirjoittamisella. Kirjailijat ovat Pipsa Lonka, Gunilla Hemming ja Veikko Nuutinen. Teattereista mukana ovat ainakin Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri sekä Kotkan ja Kemin kaupunginteatterit.

Lisätietoa hankkeesta: www.nuorinayttamo.info


Taike: Sirkustaiteen edistämiseen lähes puoli miljoonaa euroa

Taiteen edistämiskeskus ja valtion esittävien taiteiden toimikunta jakoivat apurahoja ja avustuksia yhteensä 588 000 euroa sirkusteosten valmistuskustannuksiin, sirkustapahtumille sekä sirkustaiteen alan yhdistysten toimintaan.

Taiteilijoiden ja työryhmien kohderapurahoja, yhteensä 48 000 euroa, jaettiin pääosin sirkusesitysten valmistus- ja toteutuskuluihin. Yhteisöjen erityisavustuksia haettiin tänä vuonna poikkeuksellisen vähän. Hakemuksia tuli vain seitsemän, joista tukea myönnettiin kolmelle hankkeelle yhteensä 20 000 euroa.

Sirkustaiteen alan yhdistysten ja ryhmien toimintaa tuettiin yhteensä 520 000 eurolla. Määräraha pysyi edellisvuoden tasossa. Suurimman tuen, 215 000 euroa, sai Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus ry, jonka toiminta keskittyy sirkusteosten ja sirkustoiminnan tuottamiseen. Muut toiminta-avustukset myönnettiin aiempien vuosien tavoin sirkusryhmille, joiden toiminnan ytimessä on esitystoiminta.

Toimikunta sai 63 kohdeapurahahakemusta, yhteisöiltä hakemuksia tuli yhteensä 23. Kohdeapurahoja myönnettiin 17 taiteilijalle tai työryhmälle, erityisavustuksia 3 yhteisölle ja toiminta-avustuksia 10 hakijalle.

Katso avustuksen saajat

Esittävien taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Toimikunnan yhteydessä oleva sirkustaiteen jaosto vertaisarvioi hakemukset.

Lisätietoja: Mari Karikoski, erityisasiantuntija
mari.karikoski(a)minedu.fi
p. 0295 330 706

www.taike.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Transforces On Stage | 7.-20.3.2016, Helsinki

Transforces on transnäkyvyyden, transhyvinvoinnin ja sukupuolen moninaisuuden puolesta puhuva ja toimiva aktivistiryhmä. Transforces On Stage -esitystaidekokonaisuus koostuu esityksistä, työpajoista, näyttelyistä, keskusteluista, keikoista ja juhlista.

Mukana mm. Teemu Mäki, Pia Lindy, Valto Kuuluvainen, Jamie MacDonald, Martu Väisänen (FI), Michiel Tange van Leeuwen (DK/NL), Anna-Stina Treumund (EE), Christian Van Schijndel (DK/UK), Jørgen Callesen (DK), Carlo Størup (DK) ja Bo Hagen Clausen (DK) sekä paikallinen transyhteisö.

Transforces On Stage -ohjelman kuratoi ja tuottaa Transforces-ryhmän perustaja ja koordinaattori Annu Kemppainen.

Lisätietoa: www.transforces.fi

Transforces On Stage on osa Mad House Helsingin ohjelmistoa:
www.madhousehelsinki.fi/events/transforces-on-stage?locale=fi


Thalia-juhla | 14.3.2016, Espoo

Aika: Maanantaina 14.3.2016, kello 19.00 (ovet avautuvat kello 18.00)
Paikka: Espoon kaupunginteatteri, Revontulihalli, Revontulentie 8 A (Tapiola)

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt kutsuvat teatteriväen Espooseen maaliskuussa. Vuonna 2015 teatterialalla ansioituneita tekijöitä palkitaan alan yhteisessä illanvietossa Espoon kaupunginteatterissa maanantaina 14.3.2016 kello 19.00.

Tapahtuma on pääsymaksuton. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa http://urly.fi/yNw.

Tapahtuma Facebookissa

www.tinfo.fi/fi/Thalia-juhla_2016


Muistutus: Kaupunginteatteri yhteiskunnallisen osallisuuden tilana -seminaari | 16.3.2016, Lahti

Teatteri 2.0:n ja Lahden kaupunginteatterin Avoin näyttämö -hankkeen seminaari

Aika: Ke 16.3.2016 klo 14-18
Paikka: Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämö (Kirkkokatu 14, Lahti)
Järjestäjä: Teatteri 2.0
Yhteistyössä: Lahden kaupunginteatteri, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikorkeakoulu

Ennakkoilmoittautumiset viimeistään ma 14.3. mennessä nettilomakkeella tai sähköpostitse saara(a)teatterikaksipistenolla.fi.

Lisätietoa tapahtumasta

Lisätiedot:
Saara Rautavuoma
Toiminnanjohtaja, Teatteri 2.0
p. 050 302 0706
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi

www.teatterikaksipistenolla.fi


Nätyn Monttu auki 15.3.2016, Tampere

MONTTU AUKI TIISTAINA 15.3.2016 KLO 19

Monttu täyttyy omista äänistä, musiikista, liikkeestä ja sanoista.

Maaliskuun Monttu auki -illassa pääosassa on näyttelijän omaäänisyys. Nätyn toisen vuosikurssin opiskelijat esittävät kevään keskiössä olevan monologiopintojakson johdantokurssilla työstettyä materiaalia: klassikkomonologeja, omia tekstejään ja autenttisia sotakirjeitä.

Kaikkia näitä tekstejä yhdistää konfliktin ilmiö, sillä opintojaksolla etsittiin ilmaisullista ja näyttämöllistä hahmoa pienille ja suurille, sisäisille ja ulkoisille, henkilökohtaisille ja julkisille konflikteille. Työskentely tapahtui tekstin, äänen, puheen, liikkeen sekä musiikin työpajoissa ja yksityistunneilla.

Tämän pohjalta opiskelijat ovat muokanneet materiaaleista omaääniset tulkintansa. Ne täyttävät Montun tiistaina 15.3.2016 klo 19.

Tervetuloa! Vapaa pääsy!

Osoite Teatterimonttu, Tampereen yliopiston päärakennus, Kalevantie 4, D-osa.

http://naty.uta.fi


Kansainvälinen lastenteatteripäivä 20.3.2016

Suomen Assitej ry juhlistaa päivää Bravo! -festivaalinsa yhteydessä Annantalolla sunnuntaina 20. maaliskuuta alkaen klo 15.00. Italialaisen La Baracca -teatterin TIKETAK-esityksen jälkeen luetaan suomeksi ja viittomakielellä Kansainvälisen lastenteatteripäivän julistus, ojennetaan kautta aikain ensimmäinen Suomen ASSITEJ-palkinto ja nostetaan malja nuorelle yleisölle suunnatulle teatterille!

Kansainvälinen Assitej on vuodesta 2001 julkistanut lastenteatteripäiväjulistuksen. Vuosien varrella tekstin on kirjoittanut moni merkittävä alan toimija kuten Peter Brook, Augusto Boal, Suzanne Osten, Suzanne Lebeau, Michael Morpurgo, Malala Yousafzai ja Guila Clara Kessous.

Vuoden 2016 julistuksen on kirjoittanut  brittiläisen Graeae Theatre Companyn taiteellinen johtaja Jenny Sealey. Graeae-teatteri tekee inklusiivista teatteria kuulo- ja kehitysvammaisten taiteilijoiden kanssa; Sealey itse menetti kuulonsa tapaturmaisesti 7-vuotiaana.

Lue julistus Assitejn nettisivuilta: http://lastenteatteri.fi/ajankohtaista/kansainvalisen-lastenteatteripaivan-julistus

Assitej kannustaa jäsenjärjestöjään myös juhlimaan. Mikäli teatterissanne on ohjelmaa juhlapäivän kunniaksi, voi tapahtumasta ilmoittaa sihteerille osoitteeseen info(a)assitejfi.org tai postata oman tapahtumansa suoraan Facebook-eventtiin.

Tapahtumien yhteydessä suosittelemme käyttämään hashtagia #takeachildtothetheatre sekä logoa, jonka voi ladata

Kansainvälisen Assitejn nettisivuilta zip-muodossa: www.assitej-international.org/wp-content/uploads/2016/02/ZIP_WDT2016-2.zip

Muista laittaa esityksesi esityskalenteriin

Muistathan lisätä kevään ohjelmistosi Lastenteatteri.fi-sivustolta löytyvään esityskalenteriin. Tilaa tunnukset ja lisää esitys täältä: http://lastenteatteri.fi/esityskalenteri/esityshaku


Föreläsning: Queering the actor | 11.4.2016, Helsingfors

Queering the actor, the dramatic text and the theatre- biophilic mixtures. 

Sebastian Bark and Ilia Papatheodorou (She She Pop)
Esitystaiteen keskus, Helsingfors 11 April 2016 at 17-20
Föreläsningen är gratis men kräver förhandsanmälan till: lustrf(a)gmail.com

Sebastian Bark och Ilia Papatheodorou presenterar sitt arbete och arbetsmetoderna de använder sig av inom gruppen She She Pop. Föreläsningen fokuserar på användadet av uppgiftsbaserade strategier och självbiografiskt material som arbetsmetod för scenen.

She She Pop är ett scenkonstkollektiv som grundades i slutet av 90-talet av en grupp utexaminerade från scenkonstprogrammet i Gießen. Idag består gruppen av Sebastian Bark, Johanna Freiburg, Fanni Halmburger, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou och Berit Stumpf.

För She She Pop är scenen ett rum där beslut fattas och olika former av dialog och sociala system testas. Läs mer om She She Pop på: www.sheshepop.de/en/about-us.html 

Föreläsningen arrangeras av LUST inom projektet Den autonoma skådespelaren (DAS). Projektets strategi bygger på ett praktiskt och teoretiskt, konstnärligt och normkritiskt undersökande av hur konstnärlig autonomi ser ut för en scenkonstnär idag. Programmet syftar till att stärka den enskilda scenkonstnärens kompetens att utveckla det egna scenuttrycket och anpassa det till olika miljöer och arbetskonstellationer. Programmet är kuraterat av Rickard Borgström.

För mer info, kontakta:
Jonas Welander
lustrf(a)gmail.com
+358 45 164 6004
www.lust.fi

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset ja tulevat apurahahaut löydät Apurahavahdista.

www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti


Vielä ehtii: Taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittäminen sekä vapaan kentän tuki | haku 15.3. asti

Kohderyhmiä ovat taide- ja kulttuurialan yhteisöjen sekä muiden toimialojen toimijoiden (esim. kunnat, yritykset ja muut yhteisöt) taide- ja kulttuurialan hankkeet. Avustusta voi hakea ainoastaan oikeustoimikelpoinen yhteisö. Yksittäinen taiteilija tai taiteilijaryhmä ei voi hakea tätä tukea.

Tarkat hakuohjeet ja lisätietoa

Hakuaika päättyy: 15.3.2016

Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Petra Havu
puh. 0295 3 30185
etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Cimo: Haku kirjallisuuden käännöshankkeille | haku 27.4. mennessä

EU:n Luova Eurooppa -ohjelman kirjallisuuden käännöshankkeiden hakuaika on käynnistynyt ja päättyy keskiviikkona 27.4.2016.

Rahoitusta voi hakea 3-10 teoksen käännöshankkeelle käännöstyön, julkaisun ja markkinoinnin kustannuksiin.

Tavoitteena on edistää eurooppalaisen kaunokirjallisuuden levitystä ja tavoittaa uusia lukijoita sekä perinteisten että digitaalisten kanavien kautta.

Hakukierroksen painotuksissa korostuvat erityisesti

 • EU:n nykykirjallisuuspalkinnon (European Union Prize for Literature EUPL) voittaneiden teosten kääntäminen ja tunnettuuden edistäminen
 • kaunokirjallisuuden vähemmän edustettujen lajityyppien (esim. lasten- ja nuortenkirjallisuus, novellit, runous) käännösten saatavuuden parantaminen.

Rahoitusta haetaan sähköisellä hakemuksella Brysselissä toimivasta Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto EACEA:sta.

Suomessa CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspiste neuvoo kaikissa hakuun liittyvissä kysymyksissä. Järjestämme huhtikuussa hakua koskevan infotilaisuuden kustantamoille.

Lisätietoja:
Hakuohjeet ja -materiaalit EACEAn verkkopalvelussa
Tuki käännöshankkeille CIMOn verkkopalvelussa
CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspiste
Luova Eurooppa -käännöstuen infotilaisuus 6.4. klo 9-12

www.cimo.fi


Työväen Näyttämöiden Liiton projektiavustukset | hakuaika 30.4. mennessä

TNL:n projektiavustushaku on kaksi kertaa vuodessa. Seuraavien avustusten hakuaika on KEVÄÄLLÄ 2016. Syksyn projektiavustusta voi hakea ensi-iltoihin ajalla 1.8.–31.12.2016. Haku päättyy 30.4.2016.

Tässä haussa voivat olla mukana ne teatterit, joille on myönnetty avustus viimeksi syksyllä 2014 tai sitä aiemmin. Toisin päin: ne teatterit, jotka ovat saaneet avustuksen keväällä 2014 tai sitä myöhemmin eivät voi hakea avustusta tässä haussa.

Projektiavustusten yleiset jakoperusteet ovat:

 • teatteri on Työväen Näyttämöiden Liiton jäsenteatteri
 • hakemus toimitetaan TNL:oon määräaikaan mennessä
 • jäsenmaksut on maksettu
 • teatteri ei ole saanut TNL:n avustusta kahteen vuoteen. Aiemmin TNL:n avustusta saaneille tarkennukseksi: uutta avustusta voi hakea sitten, kun edellisen TNL:n projektiavustuksen myöntöpäivästä on kulunut kaksi vuotta.
 • avustusta myönnetään pääsääntöisesti harrastajateattereille taiteelliseen työhön, esimerkiksi ohjaajan palkkioon ja tuotantokustannuksiin.
 • ei taipoprojekteihin
 • ei ohjaustyöhön, jos ko ohjaaja on hakijateatterin palkattu ohjaaja
 • ei vuokriin

Hakemuslomakkeen löydät TNL:n sivuilta kohdasta Lomakkeet.

www.tnl.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Villa Karon residenssihaku auki 15.3.2016 asti

Löydä itsesi Afrikasta!

Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo Grand-Popon kylässä Länsi-Afrikan Beninissä avaa taas ovensa suomalaisille taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaisille. Vastaa Guineanlahden kutsuun, ylitä (6296 kilometrin) kulttuurisilta ja löydä uusi näkökulma!

Syksyn 2016 stipendien hakuaika päättyy 15.3.2016. Tutustu Villa Karoon, Grand-Popoon ja residenssin hakuohjeisiin osoitteessa www.villakaro.org/villakaro/residenssiin/.

Hakemuksen (lyhyt ansioluettelo ja työsuunnitelma) voi toimittaa Villa Karon ystävien toimistoon sähköpostitse: hakemukset(a)villakaro.org. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan tai työryhmän tiedot ja residenssin ajankohtatoive.

www.villakaro.org


Avoin haku: Toimintamalleja ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseen | haku 1.4. mennessä

Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut sekä Taiteen edistämiskeskus julistavat auki haun, jolla etsitään taiteellisen toiminnan ja luovien menetelmien toimintamalleja. Tavoitteena on ikääntyneiden hyvinvoinnin edistäminen ja yksinäisyyden tunteen vähentäminen.

Toimintaan on varattu 90 000 ¤ määräraha. Haku on suunnattu taiteen ammattilaisille ja se on auki 1.3. - 1.4.2016. Ehdotuksia toimintamalleista voivat antaa taiteilijat, taideyhteisö, yhdistys, osuuskunta tai yritys.
Haun taustalla on tarve löytää uusia, rohkeitakin ratkaisuja kulttuuristen, luovien menetelmien käyttämiseksi ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja yksinäisyyden tunteen vähentämiseksi tai ennaltaehkäisemiseksi. Tavoitteena on löytää toimintamalleja, jotka voivat jäädä pysyvämmiksi käytännöiksi ja/tai laajentua myös muihin asiakkuuksiin.

Lisätiedot ja hakuohjeet


Artist Call: Stockholm Fringe Festival (Stoff 2016) | Deadline 15 Mar

The 7th edition of Stockholm Fringe Festival – Stoff is looking for talent.

Our global “Share Your Stoff” artist call is now open via: www.stockholmfringe.com

We are looking for:

 • Performance art
 • Installations
 • Street art
 • Theatre
 • Dance
 • Video
 • YOU!
 • Circus
 • Music
 • Comedy
 • Acrobatics
 • Site specific
 • Spoken word
 • Virtual / mobile art
 • Children arts initiatives

Application deadline: 15/3/16

Festival dates: 5th-15th of Oct 2016.

Sharing is caring! Please feel free to repost this artist call in your community!

Welcome to Stoffholm!

Vänligen / Warm regards
Adam Potrykus
Co-Founder/Co-Director

www.stockholmfringe.com/


Last Call: HIGH FEST 1 – 10 Oct 2016, Armenia | Deadline 31 Mar

We are happy to announce that we are now opening our registration for the HIGH FEST International Performing Arts Festival, which will take place from 1st till 10th of October, Yerevan, Armenia!!! This year it will be the 14th edition!

We are the main festival on the territory of the former USSR Countries (except of Moscow). So, apply and be part of us!!!

Our programs:

 • Main program
 • Fringe Program
 • Student Program
 • Ch/Puppet Program

Our application deadline is the 31st of March!!!!

Registration Form (PDF)

We will be happy to answer any other question, so don't hesitate!

With the kind regards,
HIGH FEST Team

HIGH FEST International Performing Arts Festival / 1-10 October 2016
26 Amiryan st. / State Institute of Theatre and Cinema
Yerevan 0002, Armenia
Tel/Fax:  +374 10 53 62 33
info(a)highfest.am  
www.highfest.am


Call for Cultural Managers: Tandem Turkey | Deadline 4 Apr 2016

Tandem is an international exchange programme for cultural managers. Since its inception in 2011, Tandem has supported long-term collaborations, knowledge development and networking opportunities. More than 200 cultural managers from over 100 cities in 30 countries across wider Europe have taken part in the programme. Tandem encompasses five ongoing editions, each focusing on different regions and topics. There are 10 international collaborations participating in the current round of Tandem Turkey, which comes to an end in September, 2016.

Tandem Turkey is now inviting cultural managers based in Turkey and all 28 EU countries to apply for its fourth round, which will run from June 2016 to September 2017.

Deadline: 4 April

Find all details online

 

KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteiden koulutustarjontaa myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


SKR: Kulttuurijournalismin mestarikurssi 2016 | haku 18.3. mennessä

Suomen Kulttuurirahasto järjestää syksyllä 2016 laajan toimittajille suunnatun koulutuskokonaisuuden kulttuurijournalismista. Koulutuksen tavoitteena on antaa toimittajille perustiedot eri taiteenaloista ja taustatietoa niiden kriittiseen arviointiin sekä kannustaa keskusteluun kulttuurijournalismin tehtävistä ja yleisön tavoittamisen keinoista. Kantavana ajatuksena on, että hyvin kirjoitetut tekstit ja muut sisällöt tuovat kulttuurijutuille lisää lukijoita ja sitä kautta parantuvaa näkyvyyttä mediataloissa. Samalla myös itse kulttuuri tulee lähemmäs yleisöään.

Koulutus on tarkoitettu sekä vakituisessa työsuhteessa oleville toimittajille että freelancereille, kokeneille ja nuoremmille, kulttuuriin suuntaaville yleistoimittajille tai jo erikoistuneille. Edellytyksenä on jonkinlainen näyttö osaamisesta kirjoittajana tai radio- tai tv-toimittajana ja mielellään kokemusta mediassa työskentelystä.

Kurssille valitaan korkeintaan 15 henkilöä, jotka saavat viiden kuukauden ajaksi yhteensä 10 000 euron verottoman apurahan elinkustannusten kattamiseen. Lisäksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien on mahdollista hakea erillistä kuluapurahaa kattamaan kurssin aikaisia matka- ja majoituskuluja.

Kurssi alkaa ennakkotehtävillä ja etätyöskentelyllä 1.8.2016. Lähiopetus alkaa 18.8. ja kurssi päättyy 21.12.2016. Koulutus sisältää yhteensä 10 viikkoa tiivistä opetusta Helsingissä arkipäivisin, seitsemän etätyöviikkoa, kaksi yhteistä matkaviikkoa kotimaassa sekä viikon matkan ulkomaille.

Kurssi sisältää paljon kirjoittamista, ryhmätyöskentelyä, erilaisia selvitystehtäviä sekä yleisöyhteistyön ja tapahtumien suunnittelua. Iltaisin käydään kulttuuritapahtumissa, joiden pohjalta tehdään harjoitustöitä. Kurssin ohjelma on niin tiivis, että osallistujat eivät voi tehdä töitä kurssin aikana. Kurssille valittavan tulee itse varmistaa työnantajansa suostumus opintovapaaseen.

Kurssin rehtori on toimittaja, VTM Jaakko Lyytinen. Kurssin luennoijiksi ja työpajojen vetäjiksi kutsutaan asiantuntijoita laajasti eri aloilta. Kurssilaisten kehittymistä kirjoittajina tukevat myös mentorit.

Haku kurssille alkaa Kulttuurirahaston verkkosivuilla 1.3.2016 ja päättyy 18.3.2016. Päätökset kurssille valittavista tehdään toukokuun alussa 2016.

Lisätiedot:
Yliasiamies Antti Arjava, etunimi.sukunimi(a)skr.fi
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast, etunimi.sukunimi(a)skr.fi
Kurssikoordinaattori Maija Karasvaara, etunimi.sukunimi(a)skr.fi, p. 050 4343 464

www.skr.fi


CISPA – Copenhagen International School of Performing Arts

Aiming for an international career within performing arts?

CISPA (Copenhagen International School of Performing Arts) is now auditioning for the 3 YEAR PROFESSIONAL ACTING COURSE (starting September 2016)

 • Professional acting training within Contemporary Method Acting
 • Highly intense full-time studies (an average of 33 tutor-led lessons a week)
 • International environment with students from around the world
 • Highly specialized teachers and directors from e.g. the UK, Israel, Iceland, Spain, Romania, Russia and Denmark
 • Project Devising and Cultural Entrepreneurship

Upcoming audition workshops: March 19, April 16, May 14, June 4, 2016

For further information and application form, visit www.cispa.dk

Contact: Lars Henning, Artistic Director, lars(a)cispa.dk

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Producent till Viirus | ansöka senast den 20.3 2016

Viirus är en demokratisk teater som gör aktuell scenkonst på svenska och andra språk. Här jobbar ett team på tio personer samt ca femtio frilansare varje år. Viirus lediganslår ett moderskapsvikariat som PRODUCENT för tiden 1.8.2016-31.7.2017.

Vi söker en producent med minst 5 års erfarenhet inom branschen. Till arbetet hör förutom intern kommunikation hantering av ansökningar, budgeter och kontrakt för Viirus olika produktioner. Dessutom ingår projektledning och rapportering för EU-projektet Meeting the Odyssey.

Vi uppskattar yrkeskunskap, flexibilitet, förmåga att arbeta både i grupp och självständigt och goda kunskaper i svenska och finska.

Ansökan skickas till matilda(a)viirus.fi eller Viirus, Sjötullsgatan 33, 00170 Helsingfors senast 20 mars 2016. I ansökan ingår CV. Frågor riktas till Matilda von Weissenberg 050-9115988.

www.viirus.fi


Rahastokoordinaattoria – Hanasaari | haku 21.3. mennessä

Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus etsii rahastokoordinaattoria Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sihteeristöön.

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto toimii Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen päämiehenä, ja rahaston tarkoituksena on edistää Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä kulttuuri-, yhteiskunta- ja elinkeinoelämän aloilla.

Rahastokoordinaattori osallistuu myös Hanasaaren hallinnoimien kolmen muun pohjoismaisen rahaston (Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto) sihteeristötyöhön.

Rahastokoordinaattorin keskeisiin työtehtäviin kuuluvat apurahahakemusten ja -päätösten hallinnointi ja käsittely, rahastojen järjestämän seminaaritoiminnan koordinointitehtävät sekä erilaiset tiedotustehtävät.

Tehtävään valittavalta henkilöltä edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kokemusta hallinnointi- ja koordinointitehtävistä, aloitteellista ja järjestelmällistä työotetta, palveluhenkisyyttä, hyviä kommunikointi- ja yhteistyötaitoja sekä kiinnostusta rahaston tietoteknisten järjestelmien kehittämiseen ja pohjoismaiseen yhteistyöhön. Henkilöltä edellytetään myös erinomaisia taitoja suomen ja ruotsin kielessä. Muu kielitaito lasketaan eduksi.

Tehtävä täytetään toistaiseksi. Toivomme aloitusta mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.6.2016.

Tiedustelut: Hallintopäällikkö Satumari Hagelberg, puh. +358 50 3050 854 tai rekry(a)hanaholmen.fi.

Lisää tietoa toiminnastamme:
Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto: www.kulttuurirahasto.net
Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus: www.hanaholmen.fi

Vapaamuotoinen hakemus palkkatoivomuksineen sekä CV pyydetään toimittamaan viimeistään ma 21.3. osoitteeseen: rekry(a)hanaholmen.fi. Sähköpostin otsikkoon merkintä ”Rahastokoordinaattori”.


Helsingin kaupunki hakee taiteilijoita päiväkoteihin | haku 31.3. mennessä

Snadien artsumpi stadi -hanke palkkaa 1.7.-31.12.2016 väliseksi ajaksi eri taiteenalojen taiteilijoita työskentelemään kaupungin päiväkodeissa ja leikkipuistoissa yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa.

Taiteilijat kiertävät palkkatukijakson aikana päivähoitoalueella 2-3 päiväkodissa sekä leikkipuistossa, toteuttaen yhteistyössä lasten ja henkilökunnan kanssa joko taideteoksen, -tapahtuman, -työpajan tai muun taidehankkeen.

Määräaikaisen työsuhteen kesto on kuusi kuukautta ja se toteutetaan palkkatukityövaroin. Hakuaika päättyy 31.3.2016.

Lisätietoa oheisessa liitteessä (PDF).

Snadien artsumpi stadi on Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen ja varhaiskasvatusviraston yhteishanke.

Lisätiedot:
Petteri Räisänen, projektisihteeri
petteri.j.raisanen(a)hel.fi
09 310 79 564

www.hel.fi/kulttuuri


Projektikoordinaattori – Suomen Pietarin instituutti | haku 29.4. mennessä

Suomen Pietarin instituutti etsii kulttuurihankkeiden projektikoordinaattoria määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 15.8.2016 – 31.12.2017.

Projektikoordinaattorin tehtäviin kuuluvat Instituutin kulttuuri- ja tiedeohjelman (mm. Suomi 100 vuotta Pietarissa –teema) ideoiminen ja organisoiminen, viestintä ja yhteistyökumppanien kanssa toimiminen. Koska Instituutti on tiivis ammattilaisyhteisö, on työnkuva erittäin monipuolinen. Hakijalta toivotaan rohkeutta ja valmiutta heittäytyä uusiin tilanteisiin lyhyelläkin varoitusajalla sekä kurinalaisuutta ja paineensietoa.

Hakijalta edellytetään sujuvaa venäjän kielen taitoa ja erinomaista englannin ja ruotsin kielten taitoa, verkostoituneisuutta suomalaisella kulttuurikentällä ja kokemusta tapahtumanjärjestämisestä. Sosiaalisen median taidot ovat etu.

Suomen Pietarin instituutti on vuonna 1992 perustettu itsenäinen Venäjällä rekisteröity suomalainen kulttuuri- ja tiedeinstituutti Pietarissa.  Pietari-Säätiön ylläpitämä instituutti on osa 17 suomalaisen kulttuuri- ja tiedeinstituutin verkostoa. Sen toimialue on Pietarin kaupunki, Leningradin alue ja laajemmin Luoteis-Venäjä. Instituutin toiminta koostuu pitkäkestoisista projekteista ja yhteistyöstä suomalaisten,  venäläisten sekä kansainvälisten kulttuuri- ja tiedetoimijoiden kanssa.

Ansioluettelot, hakemukset ja palkkatoivomuksen pyydämme lähettämään 29.4.2016 mennessä tunnuksella PROJEKTIKOORDINAATTORI osoitteeseen trainee(a)instfin.ru. Toivomme vapaamuotoista hakemusta sekä suomen- että venäjänkielisenä.

Lisätietoja:
+7 812 606 65 65, +358 50 563 6308 johtaja Elina Kahla
+358 50 3804710 asiamies Panu Ståhlberg
instituutit.fi

 

MUITA  ILMOITUKSIA

URB-festivaali etsii kotia paikkasidonnaiselle esitysprojektille | haku 15.4. mennessä

Haluaisitko avata kotisi ovet paikkasidonnaiselle esitysprojektille elokuussa? Kiasma-teatterin vuosittainen URB-festivaali etsii helsinkiläistä kotia palkitulle KoToNA / DoMA / at HoME -projektille, joka tulee olemaan osa tämän kesän festivaaliohjelmaa.

KoToNA / DoMA / at HoME on esitys, joka kuvastaa sinua, sinun tarinaasi, naapurustoasi ja tilaa jossa asut – ja osallistut projektiin yhdessä taiteilijoiden kanssa omassa kodissasi! Voit kutsua myös perheenjäseniäsi ja ystäviäsi mukaan projektiin, joka on leikkisä, syvällinen ja älykäs katsaus elämään kaupungissa. KoToNA / DoMA / at HoME on tsekkiläisen HoME-teatterin palkittu projekti, joka on toteutettu ympäri maailmaa (Praha, Bratislava, Vilna, Mexico City, Jerusalem, Bielefeld, Fredrikstad…) Tänä kesänä URB-festivaali kutsuu ryhmän juhlistamaan esityksen kymmenvuotisjuhlaa helsinkiläisessä yksityisasunnossa – ehkä juuri sinun kodissasi?

Vuoden 2016 URB-festivaali järjestetään 3.-12.8., ja KoToNA / DoMA / at HoME -esitykset nähdään festivaalin loppupuolella. Sinun tulisi osallistua 4-5 puolikkaan päivän verran tapaamisiin ja harjoituksiin sekä 2-3 päivää esityksiin elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Projektista ei aiheudu sinulle mitään ylimääräisiä kuluja. Projektin valokuva- ja videotaltioinnit jäävät sinulle muistoksi hankkeen jälkeen.

Lisätietoa esityksestä www.divadlohome.net/shows/doma.html

Lisätietoa festivaalista www.urb.fi

Tiedusteluihin ja ilmoittautumisiin vastaa URB-festivaalin tuottaja Riikka Thitz riikka.thitz(a)kiasma.fi.

Hakemukset tulee lähettää 15.4. mennessä.

Twitter @URBfestival
Instagram @urb16festival


Työtori Tauno lakkaa 31.3.2016

Työtori Tauno on teknisesti vanhentuneena tullut tiensä päähän. Se poistetaan kaikkine tietoineen palvelimeltamme 31.3.2016. Ota siis kuvasi ja tietosi talteen Taunon sivuilta ennen maaliskuun loppua.

Olemme perustaneet uuden rekrytointipalvelun, joka on avoin, ilmainen, kansainvälinen ja mainoksista vapaa. Työtä kaikille / Work for all on luovien alojen rekrytointipalvelu.

Tervetuloa rekisteröitymään: http://tyotakaikille.fi

Terveisin Teme, ylläpitäjä, teme(a)teme.fi

www.teme.fi

 

twitter.com/tinfotweets