26.03.2015

TINFO toivottaa hyvää Maailman teatteripäivää 27.3.2015

 

MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1961 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

TINFO järjestää 27.3.2015 yhteistyössä Suomen PENin ja Suomen Kansallisteatterin kanssa Maailman teatteripäivän kunniaksi tilaisuuden. Lavaklubilla kello 15-17 kuullaan ukrainalaisen näytelmäkirjailijan Natalia Vorozbytin MAIDANIN PÄIVÄKIRJOJA lukuteatterina ja jaetaan palkintoja rohkeille teatterilaisilla ja teatterin puolestapuhujille. Lue lisää 27.3.2015 -tilaisuudesta.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan.

Vuoden 2015 Maailman teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut puolalainen teatteriohjaaja Krzysztof Warlikowski. Lue ja jaa julistus.

Krzystof Warlikowski lukee Maailman teatteripäivän julistuksen (YouTube) 

Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

Pyydämme,

-    että teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.

-    että Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää

-    että Maailman Teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.