25.10.2021

TIP Fest 2021

TIP-Fest 2021: Ääni, musiikki ja rytmi nukketeatterinäyttämöllä

 

Turku International Puppetry Festivaalia vietetään tänä vuonna jo kahdettatoista kertaa 3.–7.11.2021. Tämän vuoden teemana on nukketeatterin äänimaailma. Ohjelmistossa nähdään kaksi kotimaista kantaesitystä, useampi huippuvierailu ulkomailta, nukketeatterillisia lyhytelokuvia sekä keskustelutilaisuuksia äänestä, rytmistä ja musiikista nukketeatterinäyttämöllä. Sekä aikuisille että koko perheelle suunnattuja esityksiä nähdään Manillan kulttuuritehtaalla, Turun Kaupunginteatterin Sopukassa ja Halisten Huudi-tilassa.

Ääni, musiikki ja rytmi osana visuaalista teatteria

Festivaalin kantaesityksinä nähdään Anna Nekrassovan Ennen Peukalo-Liisaa ja Elina Lajusen nukketeatterillinen lyhytelokuva TangO. Aikuisille suunnattu, hedelmättömyydestä kertova Ennen Peukalo-Liisaa käyttää esineiden rytmejä ja laulua tarinankerronnan tukena ja TangO yhdistää uuden suomalaisen tangomusiikin rytmejä viipyileviin kuviin maailmalta.

Nurinpäin kollektiivin lastenesitys Hula Hula on visuaalinen konsertti, ja elävästä musiikista saadaan nauttia Aino Lehtovaaran ja Erika Malkin koomisessa aikuisten esityksessä Poor Butterfly sekä Nukketeatteri Sampon vauvoille ja taaperoille suunnatussa Pipussa. Lisäksi eläviä säveliä kuullaan Timo Väntsin ja Kari Mäkirannan tarjoamina kansantarinoista ja -musiikista ammentavassa esityksessä Viisas Matti ja muita kertomuksia. TIP-Fest tuo Sloveniasta Suomeen maailman kuulun, taiteessaan nukketetterin ja musiikin suhdetta tutkivan tohtorin Matija Solcen esityksellä Being Don Quichotte, jossa perinteinen ja moderni nukketeatteritulkinta rytmittävät musiikillisten periaatteiden varaan rakennettua, yleisöä osallistavaa showta.
 

Nuket luovat näyttämöllä oman rytmisen, soivan maailmansa

Nukketeatterin suhde ääniin ja musiikkiin on erityinen. Nukketeatterin perusta on enemmän kuvassa kuin puheessa, jolloin rytmi korostaa toiminnan merkitystä ja erilaiset äänimaailmat tehostavat kuvien vaikutusta. Nukke tai objekti ei ole pelkästään esiintyjä nukettajansa käsissä, vaan nuket ja nukketeatterilliset elementit elävät näyttämöllä ja luovat oman hersyvän, rytmisen, soivan ja musiikillisen maailmansa.

Napolilaisen katuteatterin mestarin ja festivaalin odotetun vieraan Bruno Leonen edustamassa Pulcinella-perinteessä puiset käsinuket ovat rytmisoittimia jo itsessään; ne lyövät käsiään yhteen ja päätään toisiinsa tai lavasteisiin, säestäen samalla itse omaa tanssiaan. Leonen esitys Guarattelle Afronapoletane yhdistää eurooppalaista kulttuuriperintöä afrikkaiseen perinnemusiikkiin. Teatteri Qo:n kahdesta kirjailijasta, Elvi Sinervosta ja Irène Nèmirovskystä kertovassa Pilvien paino -esityksessä kirjoituskoneen kiihtyvä nakutus näyttämöllä voi saattaa yleisön sotatantereelle ja venäläisen Karlsson Haus -teatterin Pienessä Tulitikkutytössä vain askelten äänen luonne kertoo, kuka kadulla kulkee.

Keskusteluita ja kirjanjulkaisuja

TIP-Fest haluaa herättää pohdintaa, keskustelua ja uusia luovia ideoita visuaalisen teatterin musiikkiin ja äänimaisemaan liittyvissä kysymyksissä. Varaslähtö festivaaliin otetaan 30.10. alkavassa Ääniä ja musiikkia esittävän taiteen näyttämöillä -seminaarissa, joka järjestetään yhteistyössä TEHDAS Teatterin kanssa. Festivaalin avajaisissa keskiviikkona 3.11. klo 19 alkaen julkaistaan kaksi nukketeatterin maailmasta kumpuavaa kirjaa: Ishmael Falken Niin se vain on – maailmankaikkeus nukketeatteriesityksenä sekä Roosa Halmeen teos Palikkateatteria – menetelmäopas puisten palikoiden maailmaan.

Halisfest 7.11. osana TIP-Festiä

Festivaalin sunnuntaipäivässä esityksiä ja työpajoja koetaan myös Halisten Huudilla, jossa kolmatta kertaa järjestettävä Halisfest on Turun Asukasbudjetissa toteutettavaksi äänestetty koko perheen maksuton tapahtumapäivä. Marraskuun Halisfestissä on ohjelmassa esineteatterillinen nukketeatterityöpaja ja tanssityöpaja. Lisäksi nähdään Nordic Puppet Ambassadors -ryhmän lapsille ja koko perheelle suunnattu esitys R, joka tutkii tasapainoa esineiden kautta. Kaikille avoimeen tapahtumaan osallistumien on ilmaista. Tapahtumaa järjestävät Sateenkaari Koto, Tanssiteatteri Eri, Kirjan talo ja Aura of Puppets
Festivaalin tuottajataho nukketeatteriverkosto Aura of Puppets kutsuu ylpeänä kaikki jälleen nukketeatterin sekä runsaan ohjelmiston pariin.

 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat