10.10.2022

Taideyliopisto Taidepiste

Tai­de­pis­te: Ra­jan­yli­tys

Kaija Saariaho, Valtteri Raekallio, Paula Vesala ja Jukka Viikilä keskustelevat rajojen ja valtavirran haastamisesta taiteessa.

Millaisia rajoja taiteessa ja taiteella voidaan ylittää? Miten haastetaan vahvoja perinteitä tai äänekästä valtavirtaa? Mitä löytyy rajan toiselta puolen?

Taidepisteessä 18.10.2022 neljä eri aloja edustavaa taiteilijaa keskustelee siitä, millaisia rajanylityksiä he ovat taiteessaan tehneet ja mistä löytyvät kiinnostavimmat ideat. Keskusteluun osallistuvat säveltäjä Kaija Saariaho, tanssija ja koreografi Valtteri Raekallio, laulaja ja näyttelijä Paula Vesala sekä kirjailija Jukka Viikilä. Keskustelua vetää kulttuuritoimittaja Pia-Maria Lehtola.

Keskustelun lisäksi alttoviulisti ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelija Vuokko Lahtinen esittää tapahtumassa Kaija Saariahon säveltämän teoksen Vent Nocturnes.

Tapahtuma liittyy säveltäjä Kaija Saariahon 70-vuotisjuhlafestivaaliin, joka järjestetään useissa tapahtumapaikoissa ympäri Suomea 12.–22.10.2022.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepiste-tapahtumista voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa keskustelijoista

Valtteri Raekallio on palkittu tanssitaiteilija, yksi sukupolvensa keskeisiä suomalaisia koreografeja ja Raekallio Corp. -tanssiryhmän taiteellinen johtaja. Hän työskentelee eri taiteenlajien ja medioiden välillä ja on tullut tunnetuksi yhteistyöstään kotimaisten kirjailijoiden kanssa, suurimittakaavaisista immersiivisistä teoskokonaisuuksista, tinkimättömän omaäänisistä näyttämöteoksista sekä tanssielokuvista. Raekallio on työskennellyt tanssijana yli 20 vuotta esiintyen kansainvälisten koreografien ja keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa noin 100 teoksessa 40 eri maassa. Lisäksi Raekallio on toiminut opettajana ja luennoitsijana useissa alan oppilaitoksissa ja organisaatioissa.

Kaija Saariaho on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaissäveltäjiä. BBC:n hiljattain järjestämässä äänestyksessä nykysäveltäjät ympäri maailman pitivät Saariahoa merkittävimpänä elossa olevana säveltäjänä. Saariahoa pidetäänkin yhtenä omaperäisimmistä nykysäveltäjistä ja hänen teoksiaan esitetään jatkuvasti maailmanlaajuisesti. Saariaho tunnetaan hienostuneena orkesterinkäsittelijänä, joka luo hitaasti kehittyviä, unenomaisia sointimassoja. Saariahon säveltämää Innocence-oopperaa esitetään Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2022.

Paula Vesala on laulaja, musiikintekijä, näyttelijä ja dramaturgi. Vesalan musiikki on yhdistelmä taiteellista tinkimättömyyttä sekä koko kansan tavoittavia pophittejä radio- ja suoratoistopalveluiden soitetuimpien kappaleiden listoilta. Viime vuosina Vesala on menestyksellisen musiikkiuransa lisäksi näytellyt ja toiminut dramaturgina ja käsikirjoittajana elokuvissa sekä monenlaisissa eri teoksissa esittävän taiteen kentällä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opintonsa aloittanut ja Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi valmistunut Vesala valittiin tänä vuonna Taideyliopiston Vuoden alumniksi.

Jukka Viikilä on kirjailija, runoilija ja dramaturgi. Viikilä on voittanut kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kaksi kertaa, ensimmäisestä romaanistaan Akvarelleja Engelin kaupungista vuonna 2016 ja toisesta romaanistaan Taivaallinen vastaanotto vuonna 2021. Lisäksi Viikilä on julkaissut kaksi runokokoelmaa, Runoja (2008) ja Runoja II (2010). Viikilä on toiminut dramaturgina muun muassa Ryhmäteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa, tehnyt Yleisradiolle neljä kuunnelmaa, käsikirjoittanut tanssiteoksen Susanna Leinonen Companylle, ja tehnyt sanoituksia ja käsikirjoittanut musiikkivideoita useille suomalaisartisteille.

Tapahtuma Taideyliopiston verkkosivulla

Kuvat: Christophe Abramowitz, Niklas Mäkelä, Jonne Räsänen, Markku Ulander/Lehtikuva

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat