09.09.2021

Taike jakoi koronatukea lähes 37 miljoonaa euroa

Taiteen edistämiskeskus (Taike) tiedote 09.09.2021, 14:44

Taiteen edistämiskeskus jakoi viimeisimmässä haussaan apurahoja 31,7 miljoonaa ja avustuksia 4,8 miljoonaa euroa. Tukea kohdennettiin taiteen, kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisille eri tuotantoportaissa. Apurahan tai avustuksen sai 5 761 hakijaa.

Taiteen ja luovan talouden aloilla korona-ajan vaikeudet ovat kohdistuneet hyvin laajaan joukkoon erilaisia ammattiryhmiä. Koronatukea jaettiin poikkeuksellisen monelle hakijalla. Eduskunnan lisätalousarviopäätöksen mukaisesti tässä koronahaussa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että tukea kohdennetaan taiteen ja luovan talouden toimialan ammattilaisiin eri tuotantoportaissa.

Avustukset olivat suuruudeltaan 8 000 tai 12 000 euroa. Niitä jaettiin yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille yritystoiminnan kuluihin. 6 000 euron suuruiset apurahat kohdennettiin taiteilijan tai luovan alan tekijän ammatilliseen työskentelyyn. Avustuksen sai 464 hakijaa ja apurahan 5 297 taiteilijaa tai luovan alan ammattilaista. Päätökset perustuivat hakuilmoituksen mukaisiin arviointiperusteisiin.

Apurahat ja avustukset olivat haettavissa kesäkuussa. Taikeen tuli 6 570 hakemusta.

Koronatuen määräraha sisältyi eduskunnan toukokuussa tekemään lisätalousarvioon. Lisätalousarvion määrärahasta osa jäi käyttämättä. Taike tiedottaa myöhemmin, miten se kohdennetaan korona-ajasta toipumiseen. Vaikka yhteiskunta näyttää tällä hetkellä hitaasti avautuvan, vaikuttaa koronapandemia vielä pitkään taiteen ja luovan alan rakenteisiin ja ammattilaisten toimintaedellytyksiin.

Nimilista avustusten ja apurahojen saajista on nähtävillä Taiken verkkosivuilla: https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1382004

Lisätietoja:

Henri Terho, erityisasiantuntija, henri.terho@taike.fi, p. 0295 330 901

Sinua voisi kiinnostaa

Apurahat Korona Uutiset