17.06.2020

Taike jakoi luoville aloille korona-apurahoja 8,7 miljoonaa


 

Taike rahoittaa 2 900 luovan alan tai kulttuuri- ja taidealan ammattilaisen työskentelyä.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi apurahoja luovien alojen sekä kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille, joiden toimeentulo on heikentynyt koronapandemian vuoksi. Rahoituksella ylläpidetään ammattilaisten työskentelyä epidemian aikana sekä varmistetaan toiminnan jatkuminen mahdollisimman joustavasti poikkeustilanteen päätyttyä. Korona-apurahoja jaettiin kaikkiaan 8,7 miljoonaa euroa.

Toukokuun hakuun tuli poikkeuksellisen paljon hakemuksia

Hakemuksia tuli enemmän kuin yhteenkään Taiken aikaisempaan hakuun: 5 450. Hakemusmäärä oli kaksi kertaa niin suuri kuin Taiken taiteilija-apurahoissa, joita haetaan yleensä eniten.

Hakemuksista yli kolmannes oli musiikin alalta. Niiden perusteella ammattilaisten esiintymisten peruuntuminen on johtanut koko ketjun romahtamiseen, ja suuri määrä työntekijöitä on pudonnut tyhjän päälle.

Seuraavaksi eniten hakemuksia oli näyttämötaiteen ja kuvataiteen aloilta. Näyttämötaiteen piiristä hakemuksia tuli 13 prosenttia ja kuvataiteesta reilut 12 prosenttia. 

Eniten apurahoja jaettiin musiikin alalle. Kaikki apurahat ovat suuruudeltaan 3 000 euroa ja ne on tarkoitettu 1,5 kuukauden työskentelyyn.

Haku tavoitti nuoria luovien alojen tekijöitä

Haku tavoitti monia sellaisia luovien alojen ammattilaisia, jotka eivät yleensä hae Taiken apurahoja, kuten tuottajia, kuraattoreja, ääniteknikoita, miksaajia, valomiehiä, stand-up-koomikoita, taikureita, viihdetaiteilijoita, juontajia, dj:tä, kuoronjohtajia, galleristeja, kehystäjiä, muotokuvaajia, urheilukuvaajia, tarpeistonvalmistajia, kilpa-, flamenco- ja show-tanssijoita. Luovan alan laaja kirjo näkyy myös apurahan saajissa.

Hakijoista 29 prosenttia oli nuoria, alle 35-vuotiaita, mikä on vähän enemmän kuin Taiken hauissa yleensä. Apurahan saaneista nuoria on 27 prosenttia. Nuorten osuus oli suurin sirkus- ja tanssitaiteessa ja pienin kirjallisuuden alalla.

Naisten osuus hakijoista oli 44 prosenttia ja saajista 45 prosenttia.

Taiken kahteen korona-apurahahakuun tuli yli 9 000 hakemusta

Määräraha sisältyi eduskunnan 24.4. hyväksymään vuoden 2020 toiseen lisätalousarvioon. Jo huhtikuussa Taike jakoi korona-apurahoja yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Rahoitus tuli tuolloin opetus- ja kulttuuriministeriöltä, säätiöiltä sekä Taiken liikkuvuusapurahoista.
Hakemuksia kahteen hakuun tuli yli 9 000, ja rahaa jaettiin yhteensä 10,3 miljoonaa euroa. Näin työllistettiin yli 3 400 luovan alan, kulttuurin tai taiteen ammattilaista.

Katso lista apurahaa saaneista Taiken verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Apurahat Korona Uutiset