01.09.2021

Kuusiplus -logo. © Elina Onnela

Taiteen ammattilaiset hakevat töitä ministeriöstä – strateginen johtaminen hakijoiden mukaan hukassa

Sosiaali- ja terveysministeriössä haettavana ollut strategiajohtajan virka on kerännyt runsaasti hakijoita kulttuurialalta. Viran hakuaika päättyi 31.8.2021 kello 16.15.
 
Taiteilijakollektiivi Kuusiplusin tietojen mukaan virkaa on hakenut kymmeniä taiteilijoita ja kulttuurin ammattilaisia, mm. Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman, Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom, KokoTeatterin johtaja Anna Veijalainen, Viirus-Teatterin johtaja Jussi Sorjanen, Q-Teatterin johtaja Antti Hietala, Suomen kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu, pianisti Iiro Rantala, teatteriohjaajat Aino Kivi, Jalmari Nummiluikki, Susanna Kuparinen, Mikko Roiha, Heikki Kujanpää, Mikko Henrik Majava ja Hanna Ojala, näyttelijät Tobias Zilliacus, Kai Bäckström, Miiko Toiviainen, Seidi Haarla ja Olavi Uusivirta, lavastaja Antti Mattila, dramaturgi ja esitystaiteilija Titta Halinen, dramaturgi Okko Leo, koreografit Valtteri Raekallio ja Heidi Seppälä, tanssija Antti Seppänen, säveltäjä-muusikko Iiro Ollila, säveltäjä-esiintyjä Salla Markkanen, viulutaiteilija Eriikka Maalismaa, oopperalaulajat Reetta Ristimäki sekä Hanna Rantala (Chorell), toimitusjohtaja Janne Auvinen, muusikko Aki Hauru, pappi Kai Sadinmaa, muusikko Pauliina Fred sekä paljon muita. Voikin siis sanoa että kisasta on tulossa varsin kova.
 
Hakijaluettelo on tullut julkiseksi hakuajan päättyessä, mutta tätä tiedotetta lähetettäessä listaa kaikista hakijoista ei oltu vielä saatu ministeriön kirjaamosta, vaan tiedot perustuvat mainittujen henkilöiden omiin ilmoituksiin.
 
Kuusiplus kannusti kulttuurialan toimijoita hakemaan virkaa.
 
- Halusimme auttaa ministeriötä rekrytoinnissa, kun huomasimme, että varsin moni taidealan ammattilainen täyttää muodollisina kelpoisuusvaatimuksina olevat ylemmän korkeakoulututkinnon ja käytännössä osoitetun johtamistaidon ja samalla joko kaipaa töitä tai harkitsee alanvaihtoa, kertoo Kuusiplussan jäsen, teatteriohjaaja Aino Kivi.
 
STM:n osuus koronakriisiin liittyneiden rajoitusten ohjauksessa kerää kritiikkiä hakijoilta.
 
- Koin ikäväksi velvollisuudekseni hakea paikkaa. Vaikuttaa siltä, että Sosiaali- ja terveysministeriöltä on pallo täysin hukassa mitä tulee strategiseen suunnitteluun kulttuurialan suhteen, toteaa virkaa hakenut Viirus-teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.
 
- Koronapandemian aikana kulttuurialan käsittely on ollut irvokasta. 1,5 vuotta kestänyt kuritus jatkuu, eikä ala kestä enää päivääkään. Luottamus ministeriöön, hallitukseen sekä aluehallintovirastojen toimintaan on mennyt. Taloudelliset tappiot ovat miljardiluokkaa ja kasvavat 1,5 miljoonaa per viikko, Sorjanen jatkaa.
 
Dramaturgi Titta Halinen kirjoittaa hakemuksessaan: “Olettehan tietoisia, että koulutukseni on maksanut suurin piirtein saman verran kuin hävittäjälentäjän koulutus? Olen äärettömän kiitollinen suomalaiselle yhteiskunnalle tästä taloudellisesta panostuksesta koulutukseeni ja olen prekaarina taidetyöläisenä tehnyt tähän mennessä kaikkeni harjoittaakseni ammattia, johon olen koulutuksen saanut. Ja vaikka haluaisinkin jatkaa työtäni esittävän taiteen parissa, olen nyt valmis antautumaan uudelle uralle STM:n strategiajohtajana. Tämä on tapani osallistua ns. yhteisiin talkoisiin. Palkkatoiveeni löydätte hakemuksen lopusta.”
 
Halinen jatkaa: “Olen siis kuullut huolenne ja ymmärrän missä kriisissä olette. Johtajuus ei ole teillä ainoastaan hukassa, vaan se on demokraattisen päätöksenteon vastaisesti keskittynyt yhden ministerin käsiin. Tämän pöyhkeän ylimielisyyden seurauksena kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ajautunut ennennäkemättömään kriisiin. Haluan johtaa STM:n pois tästä diktatuurista kohti uutta, modernia, vastuullista, herkästi kuuntelevaa johtajuutta. Sanalla sanoen haluan luoda teille paremman organisaatiokulttuurin; sellaisen johon myös kansalainen voi luottaa.”
 
- Strategiassa on kysymys valinnoista. On ollut vaiheita, jolloin erilaiset rajoitukset taudin leviämisen estämiseksi ovat olleet välttämättömiä - mutta silloin on valittava mitä rajoitetaan. Useassa Euroopan maassa kulttuuri on niin tärkeässä asemassa, että on pyritty erityisesti vaalimaan ihmisten mahdollisuutta kokea taidetta myös pandemian aikana. Suomessa kulttuurialan sääntely taas on eronnut kaikesta muusta yhteiskunnallisesta todellisuudesta ja muuttunut absurdiksi seremoniaksi, jossa pyritään tappamaan koronavirus tuhoamalla kulttuurielämä, toteaa teatteriohjaaja Aino Kivi.
 
Onko kysymyksessä pelkkä pila?
 
- Kyllähän jokainen tajuaa, että hakemuksia on lähetetty siksi, että kulttuurialan toimijat ovat tuskastuneita nykyiseen tilanteeseen. Mutta samallahan tämän voi nähdä arvonantonaa virkakoneistolle: kiinnostus virkaa kohtaan viestii asian tärkeydestä, sanoo lavastaja Antti Mattila. - Näen tämän eleganttina tapana muistuttaa, että ei ole tosiaankaan samantekevää, keitä johtavissa viroissa on, Mattila jatkaa.
 
Taiteilijakollektiivi Kuusiplusin tiedote 1.9.2021

Sinua voisi kiinnostaa

Korona Uutiset Kannanotot