09.03.2022

Ester palkitut. Kuva: Nils Krogell.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner jakoi Ester-palkinnon

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner voi myöntää Vivica Bandlerin äidin, teatteritutkija Ester-Margaret von Frenckellin, mukaan nimetyn Ester-palkinnon tunnustuksena merkittävästä ja rohkeasta taide-elämää tai ympäristönsuojelua edistävästä toiminnasta.

Tähän mennessä Ester-palkintoja on jaettu neljä kertaa ja määrältään ne ovat olleet 10.000-20.000 euroa.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner jakoi viidennen Ester-palkinnon naistenpäivänä 8.3.2022. Palkinto oli tällä kertaa suuruudeltaan 20 000 euroa, joka jaetaan palkinnonsaajien kesken. Vuoden Ester-palkitut ovat näyttelijä Alexander Wendelin, säveltäjä Markus Fagerudd ja Kuusiplus-ryhmä (palkintoperusteet alla.) Ester-palkinto on nimetty Vivica Bandlerin äidin, teatterintutkija Ester Margareta von Frenckellin mukaan.

Vivica Bandlerille oli ominaista kyky löytää lahjakkuutta siellä, missä sitä piili tai mistä muut eivät sitä vielä havainneet. "Suurin lahja, jonka toiselle voi antaa, on mahdollisuus", hän totesi. Tätä tarkoitusta varten hän perusti Teaterstiftelsen Vivicas Vänner -säätiön, joka jakaa apurahoja ja myöntää muutaman vuoden välein yhdelle tai useammalle merkittävälle teokselle tai lahjakkaalle taiteilijalle Ester-palkinnon.

Ester-palkinot jaettiin Vivica Bandlerin lapsuudenkodissa, osoitteessa Huvilakatu 1. Aikoinaan se oli  ensimmäisiä rakennuksia Eirassa, jota silloin pidettiin esikaupunkialueena. Talosta ja sen keittiöstä tuli Vivican myötä vuosikymmenten mittaan legendaarinen kansainvälisen kulttuurivaihdon keskiö. Se myös säilyi Vivican tukikohtana Suomessa aina viime hetkeen saakka.

Palkintoperusteet:

NÄYTTELIJÄ ALEXANDER WENDELIN palkitaan tänään hänen vaativasta pääroolistaan Lilla Teaternin näytelmässä Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Alexander Wendelin näyttelee 15-vuotiasta Christopheria, joka on erilainen poika. Hän on poikkeuksellisen lahjakas joillakin alueilla ja yliherkkä sekä rajoittunut toisilla. Piirteet viittaavat niin aspergerin tautiin kuin tiettyyn autismin alalajiin. Näytelmässä hän keskittää voimavaransa kokonaisvaltaisesti selvittääkseen naapuritalon koiran kuoleman, johon hänen itsensä arvellaan syyllistyneen. Ponnistelu ei ole helppoa, mutta osoittautuu vaivan arvoiseksi.

Arvosteluissa todetaan Alexanderin “muuntuneen roolissaan sormenpäitään myöten
Christopheriksi”. Alexander Wendelinin suoritus valottaa roolihenkilön ajattelutapaa ja tunnemaailmaa, jotka avautuvat yksityiskohtiaan myöten uskottavina esityksen alusta loppuun. Hänellä on ainutlaatuinen ja vaalimisen arvoinen kyky olla vilpitön näyttämöllä. Alexanderille myönnetyn palkinnon suuruus on 5000 e.

SÄVELTÄJÄ MARCUS FAGERUDD palkitaan hänen musiikistaan Viirus teatterin näytelmässä Fyra dagar av närhet. Näytelmän neljä läheisyyden päivää vietetään lomahotellissa. Katsojalla on tilaisuus nähdä turistien yksityinen ja julkinen minä keskellä merellistä faunaa, jonka ylidimensioidut lokit tarkkailevat heitä hellittämättä. Valojen ja äänimaailman saumaton vuorovaikutus tekee esityksestä  kokonaistaideteoksen, jota Markus Fageruddin säveltämä ja Wegelius Kammarstråkarin sekä teoksen
näyttelijöiden esittämä musiikki kantaa ja kommentoi, olipa kyse luonnonäänistä tai lokkien moniäänisestä kuorosta. Markus Fagerudd on monipuolinen säveltäjä ja muusikko. Hän on toiminut orkesterimusiikin nimikkosäveltäjänä ja säveltänyt teatteri- ja elokuvamusiikkia sekä oopperaa lapsille. Music Finland luonnehtii häntä osuvalla kuvauksella: “The easy-going Markus Fagerudd never has any difficulty establishing contact with the musicians he works with, whatever the genre.” Teatterimuusikkona Markuksen helppous tehdä yhteistyötä ei rajoitu muusikoihin, vaan koskee koko työryhmää. Kollektiivin oivaltavana jäsenenä hän osoittautunut usein korvaamattomaksi ja vienyt luovalla panoksellaan eteenpäin esittävän taiteen äänimaailman mahdollisuuksia sekä avannut katsoja-kuulijoille uusia ulottuvuuksia.
“Fyra dagar av närhet on siitä oiva esimerkki. Markukselle myönnetyn palkinnon suuruus on 5000 e.

RYHMÄ KUUSIPLUS syntyi koronan esiin marssittamana. Ryhmän toiminta käynnistyi protestilla toukokuussa 2021 ja jatkui sen jälkeen jäsenten omien sanojen mukaan lähes päivätyönä viiden kuukauden ajan. Tuona aikana ryhmä osoittautui ainutlaatuiseksi. Kun muut vielä vaikenivat, se toimi, otti selvää, vetosi ja vaati. Ryhmän koostumus on elänyt, mutta sen kantavat voimat ovat pysyneet matkassa koko taipaleen. Heitä voi oikeasti nimetä kuusi plus neljä ja he ovat kaikki esittävän taiteen tekijöitä, eli: AINO KIVI, ANTTI MATTILA, EMMA PAAER, IIRO OLLILA, JALMARI NUMMILUKKI, JONNA WIKSTRÖM, LIJA FISCHER, SALLA MARKKANEN, TITTA HALINEN JA TOBIAS ZILLIACUS. Kaikki nämä luovan taiteellisen työn ammattilaiset ovat suunnanneet tarmonsa ja lahjakkuutensa taiteen tekemisen edellytysten parantamiseen maassamme, niin korona-ajassa kuin sen jälkeen.

Ryhmän toiminnassa hahmottuu kaksi rinnakkaista strategiaa: On ensinnäkin otettu selvää siitä, mitä koronaa koskevat päätökset pitävät sisällään ja mikä on niiden laillinen perusta sekä kohtuullisuusaste. Esiin tulleilla tosiseikoilla on pyritty vaikuttamaan kulloisiinkin päätöksentekijöihin AVI:sta ja STM:stä aina valtioneuvostaan asti. Toiseksi on tehty säädettyjä rajoituksia koskevia pikku rikkomuksia esitystaiteen saralla, jotta nähtäisiin, mikä on ollut säätäjien kyky seurata ja valvoa päätöksiään. On koostettu ajankohtaisesityksiä, osa niistä suoraan viranomaisille. Esityksiin on myös otettu luvallisten kuuden katsojan lisäksi se seitsemäs, luvaton katsoja. Oleellista on ollut se, että kannanotot ja kirjelmät ovat syntyneet huolellisen paneutumisen ja taustatyön pohjalta, ja ne on tähdätty lisäämään kulttuurin ja taiteen merkityksen ymmärrystä päättäjien keskuudessa. 6+ piti rohkeudellaan ja sinnikkyydellään taide-elämän puolta jo silloin, kun muut tahot vielä vaikenivat. Se on tarttunut epäjohdonmukaisuuksiin ja tasasuhtaisuuden puutteeseen. Se on ponnistellut osoittaakseen taiteen ja kulttuurin arvon paitsi kehittävänä virkityksenä ja mielenterveyden kumppanina, myös elinkeinona, jolla tulee väistämättä olemaan suuri merkitys tulevaisuuden Suomessa.

6+:lle myönnetyn palkinnon suuruus on 10 000 e. Sen käyttö ja keskinäiset jakoperusteet ovat ryhmän päätettävissä. Kysymme kuitenkin voisiko se olla esimerkiksi kaavaillun ajatuspajan sytyke.

Lue lisää Ester-palkinnosta Teaterstiftelsen Vivicas Vännerin verkkosivulta

Kuva: Nils Krogell

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset