16.06.2022
Teattereiden tuotantoa uudistetaan teknologian avulla eurooppalaishankkeessa
Miten teknologian avulla voidaan uudistaa teattereiden tarinankerrontaa sekä lisätä vuorovaikutusta yleisön kanssa? Tätä selvitetään uudessa eurooppalaisessa yhteishankkeessa, jota koordinoi Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk). Culture Testbeds for Interactivity, Performance and Technology (ACuTe) -hankkeen tavoitteena on kehittää innovaatioita siitä, miten tulevaisuudessa kerrotaan tarinoita lavalla, kuinka ne tuotetaan ja miten yleisöt voivat toimia vuorovaikutuksessa teknologiaa hyödyntäen. Luova Eurooppa -ohjelma on myöntänyt hankkeelle 1,79 miljoonan euron rahoituksen.
Hankkeessa tuotetaan tietoa, joka auttaa esittävien taiteiden instituutioita ottamaan käyttöön uusia ja kehitteillä olevia teknologioita. Samalla luodaan malli, joka mahdollistaa uusien teknologioiden integroimisen ja kokeilemisen esittävien taiteiden kentällä myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on myös saavuttaa uusia yleisöjä ja lisätä näytösten vuorovaikutteisuutta.
– Tämä projekti on tärkeä Oamkin Kulttuurialan yksikön toiminnan strategisen kehittämisen näkökulmasta. Digitalisaatio, sen myötä syntyvät innovaatiot ja uudet toimintamallit ovat osa tulevaisuutta myös kulttuurialalla ja sen koulutuksessa. Hanke on samalla merkityksellinen avaus Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeen näkökulmasta, ja se tiivistää yhteistyötämme Oulu2026-organisaation ja Oulun kulttuurisäätiön kanssa tulevina vuosina, kertoo Oamkin Kulttuurialan yksikön johtaja Riitta Tötterström.
ACuTe-hankkeessa on mukana 14 eurooppalaista partneria. Hankekonsortioon kuuluu seitsemän teatteria Belgiasta (Théâtre de Liège), Norjasta (Norjan kansallisteatteri), Romaniasta (Marin Sorescun kansallisteatteri), Sloveniasta (Slovenian kansallisteatteri), Itävallasta (Schauspielhas Graz ja Landestheater Linz) sekä Alankomaista (De Toneelmakerij). Lisäksi hankkeessa on myös mukana kolme kulttuurialan instituutiota: Ars Electronica Itävallasta, Azkuna Zentroa Espanjasta ja Theather Dortmund Saksasta. Oamkin lisäksi mukana on Viron taideakatemia, Saxionin ammattikorkeakoulu Alankomaista sekä Euroopan teatterijärjestö European Theatre Convention (ETC).
Korkeakoulut luovat hankkeessa innovatiivisia kulttuurisia testausalustoja. Nämä alustat toimivat uusien ja kehittyvien teknologioiden testaustyökaluna konkretisoituen mukana olevien teattereiden kokeellisisiin tuotantoihin eri puolilla Eurooppaa. Teatterit toteuttavat tuotantoja kolmen temaattisen kokonaisuuden alla. Teemoja ovat uudet dramaturgiat, lavasteiden suunnittelu sekä yleisön sitoutuminen ja vuorovaikutus.
ACuTe-hanke käynnistyy heinäkuussa ja kestää neljä vuotta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat yhteensä kolme miljoonaa euroa.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Blair Stevenson, 040 141 5285, blair.stevenson@oamk.fi
TKI-päällikkö Heikki Riikonen, 050 597 9873, heikki.riikonen@oamk.fi