06.05.2021

MetaPLATFORM: CLOWN (142h)

Teatteri Metamorfoosin koulutusnäyttämökonsepti jatkaa siitä mihin teatterityöpajoissa yleensä päästään. Laajamittaisen ja pitkälle aikavälille sijoittuvan koulutuksen puitteissa sukelletaan syvälle teatteriklovnerian ytimeen, sekä valmistetaan klovninumeroista koostuva koulutusproduktio ryhmästä nousevaa materiaalia hyödyntäen. Opetuksesta ja ohjauksesta vastaa Soile Mäkelä.
 
Koulutuksen tavoitteena on syventää osallistujien ammatillista osaamista ja sen toivotaan olevan myös paikka missä syntyy sähköisiä ammatillisia kohtaamisia ja mahdollisesti kipinöitä pitkälle tulevaisuuteen.
 
KOHDERYHMÄ
Koulutus on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille tai ammattiin opiskeleville, jotka kaipaavat lisäpotkua fyysiseen ilmaisuunsa. Koulutus voi olla joillekin ensikosketus fyysiseen lähestymistapaan, toisille ruosteen poistoa ja joillekin ruosteen estoa.
 
YLEISTÄ
Mäkelän klovnikäsityksen mukaan klovni toimii parhaiten jos sen toinen jalka on tragediassa ja toinen komediassa. Näin ollen esiintyjän omat epäonnistumiset ja naurettavat piirteet ovat hedelmällistä maaperää klovnille syntyä ja kukoistaa. Työpajassa tehdään syväluotaavaa matkaa ihmisyyden surkuhupaisuuden alkulähteelle, sinne missä jokainen homo sapiens, vuosituhannesta toiseen, löytää itsensä ällikällä lyötynä, aivan hukassa, elämän perusihmeyksien edessä.
Klovniprosessi on kaikessa henkilökohtaisuudessaan aina myös ryhmäprosessi, sillä klovnia ei ole olemassa ilman yleisöä. Opettajan tarkan ja henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työryhmällä on merkittävä osuus klovnityöskentelyssä. Klovnin tärkein ohjaaja on yleisö ja siltä tuleva välitön palaute; MetaPLATFORM:ssa työryhmä toimii aktiivisena koeyleisönä ja tukena toinen toisilleen, läpi koko koulutusproduktion.
 
Kiinnostavaa oman ihmisenä ja klovnina kehittymisen kannalta on se, että käsitys omasta naurettavuudestamme saattaa poiketa hyvinkin paljon siitä, miten muut meidät näkee. Klovnin myötä saattaa paljastua sellaisia puolia itsestä, mistä muut ovat olleet tietoisia jo kauan. Oman klovnin etsiminen on ennen kaikkea hauskaa, mutta se vaatii myös rohkeutta! Uskallusta katsoa omaa epätäydellisyyttään lempein silmin, ehkä rakastaakin hieman.
 
Jotta klovnityöskentely ei luiskahtaisi vain oman navan kaiveluksi, niin yksi kurssitavoitteista on tutkia miten olisi mahdollista säilyttää omakohtaisuus ja samalla kuitenkin oppia viemään ilmaisu näyttelijäntyön tekniikoiden avulla universaalille tasolle, yleisölle jaettavaksi klovnerian taiteeksi.
Koulutukseen otetaan hakemuksen perusteella 8-10 osallistujaa.
 
OPETTAJA
Soile Mäkelä on fyysiseen teatteriin erikoistunut teatteritaiteilija ja -opettaja, joka on käyttänyt teatterinaamioita työssään vuodesta 1996 lähtien.
Mäkelä toimii freelancerina mm. perustamassaan Teatteri Metamorfoosissa, Helsingin kesäyliopistossa, sekä Turun Taideakatemian sirkus- ja teatterilinjoilla.
 
KURSSIKIELI
Opetuskieli on suomi tai mikäli jotkut eivät ymmärrä suomea, niin apuun tulee finglish, englanti, ranska, italia tai siansaksa.
Esiintyä voi millä kielellä lystää, tai vaikka sanattomasti.
 
KURSSIHINTA
Early Bird 890€ (10.6. mennessä)
Normaalihinta 940€ (24.6. mennessä)
 
HAKEMUKSET
31.5.2021 mennessä
 
 
Tervetuloa!
 
(Teatteri Metamorfoosi pidättää oikeudet kurssimuutoksiin)

Sinua voisi kiinnostaa

Koulutukset