18.03.2020

Teatteri kotisohvalle banneri

Teatteri kotisohvalle

Mitä kaikkia tapoja on esittää elävä teos yleisölle, kun yhteen ei voi kokoontua? Kevät 2020 oli pandemian takia monin tavoin poikkeuksellinen, teatterit joutuivat perumaan esityksiään, mietittiin kuinka tilanteesta selvitään. Rajoitukset palasivat loppuvuodesta, ja näissä merkeissä alkoi myös vuosi 2021.

Poikkeustila antoi sysäyksen uudenlaisille ideoille ja tavoille tehdä ja esittää teatteria, ja tämän uuden normaalin pääsee yleisö kokemaan nyt ja tulevaisuudessa.

Avasimme tämän Teatteri kotisohvalle -palvelusivun 18.3.2020, ja jatkamme edelleen tiedon keräämistä teatterien erilaisista verkossa tapahtuvista esityksistä ja teostallenteista. Päivitämme tätä sivua yleisöä varten. Tervetuloa!

Ohjelmistolista päivittyy sitä mukaa, kun saamme tietoja. Teatterilaiset, ilmoitelkaa: tinfo (a) tinfo.fi

TINFO jakaa tietoa eteenpäin.

Lue myös: Esityksiä peruttu, mitä tilalle?

Aiemmat tallenteet ja livestriimaukset löydät täältä arkistoituna.

LIVELÄHETYKSIÄ / ENSI-ILTOJA / TALLENTEITA

Karanteeniteatterin syysohjelmisto
Pop Up -teatteri: Tatun ja Patun joulu
Kansallisteatteri: Loukatut.Belarus(sia) -tallenne 7.12. saakka
Nukketeatteri Pikku Aasi: Mamma Berättar 1.12. ENSI-ILTA
Tampereen Teatteri: Saiturin joulu 11.,16., 18. ja 20.12.
EspoonTeatteriPlus - Kansainvälistä digitaalista ohjelmistoa
Nukketeatteri Pikku Aasin esitystallenteita
Linnateatterin Sohvateatteri
Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24
Klockriketeaterns digitala produktioner
Kansallisteatterin Äänikanava
Teatteri Hevosenkengän Satupuhelin
Taideyliopisto: Kulttuuria kotisohville

Menneet syyskausi 2021

Mika Myllyahon Korjaamo (Garage) New Nordic Festivaalilla 15.10.2021
Quo Vadis: Roskaooppera 27.10. suoratoistona (tallenne 3.11. saakka)
Latvian Theatre Showcase LiVe 2.-5.11.
Studio Totalin Radio Love Voila! festivaalilla 18.11.2021
Liettuan Versme-festivaalilla 22.-25.11. kolmen suomalaistekstin lukudraamat
Teatterikorkeakoulu: MO­NO­LO­GIT 30.11.
YLE Radio 1: Andrei Kureichikin ääniteos Uuden Valko-Venäjän äänet 26.11.
 


Karanteeniteatterin syysohjelmisto

23.-30.9.21 Martti Suosalo & Sanna -Kaisa Palo: Voi luoja
30.9-7.10.21 Suomen hauskinta improa: Roope Salminen & Ernest Lawson vierailijana Krisse Salminen
14.-18.10.21 Red Nose Company: Babylon – rohkea komedia vallasta
22.-29.10.21 Martti Suosalo: Mielipuolen Päiväkirja (tallenne)
2.-9.11.21 Broken Hearts Club
11.11.-15.11.21 Minttu sekä Ville
19.-26.1121. Timo Väntsi: Ole mun Querelle (tallenne)
26.11.-3.12.21 Saikkua trilogia Osat 1-3 (tallenne)
2.12.-6.12.21 Stella Polaris
9.12-16.12.2021 Tuula ja Pirkko – Meil on aina Toro
16.12.-23.12.21 Seela Sella ja Esko Roine: Rakkauskirjeitä
23.-30.21.2021 Naurua kolmannella (tallenne)
23-31.12.21 Martti Suosalo: Palvelija (tallenne)

Lue lisää ja osta liput täältä


Pop Up -teatteri: Tatun ja Patun joulu

On joulun aika. Ihana joulu. Oi, miten suloisesti valkoisena hohtava lumivaippa on kietonut talot ja kadut pehmeään syleilyynsä. Rauhallista on myös Veeran, Tatun ja Patun parhaan ystävän, talon kellarissa. Mutta ei ole kauaa…
 
Tatun ja Patun joulu on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen tekemään, Suomen suosituimpaan lasten kirjasarjaan perustuva upouusi näytelmä. Tatu ja Patu tulevat viettämään joulua Veeran kotiin - tai ainakin hyvin lähelle. Outolan veljekset tutustuvat joululaulukirjan säestäminä joulun ihmeellisyyksiin: tonttulaatikon valmistamiseen, lahjoja tuovaan joulukuuseen sekä tuoreeseen, tuuheaan, huolella kasteltavaan ja tiheäpartaiseen joulupukkiin. Mutta kuka on tuo salaperäinen, punapipoinen mies? Ei kai vain… tonttu?

Piparitaikinan sotkuinen ja musiikilla ladattu esitys vie katsojat takuuhauskalle matkalle Tatun ja Patun matkaan. Pop up-teatteri tarjoaa Iloista jouluströsseliä kaikenikäisille.

Saisiko olla teatteria livenä vai striiminä?
Etkö pääse live-esitykseen? Tatun ja Patun saa tilattua tänä jouluna myös striimattuna joulupöytään. Joko omaan tai vaikka kaverille jouluylläriksi.
 
LISÄTIEDOT JA LIPUT: www.tatunjapatunjoulu.fi

Kansallisteatteri: Loukatut.Belarus(sia) -tallenne 7.12. saakka

Loukatut. Belarus(sia) (Обиженные. Беларусь(сия), 2020 vie keskelle nykyhistorian myrskyisiä tapahtumia, joiden osallisena ja todistajana kirjailija on itse ollut. Vavahduttava aikalaisdraama kertoo demokraattisen opposition ja autoritaarisen hallinnon taistelusta Valko-Venäjällä – meidän aikamme Euroopassa. Näytelmä asettaa vastakkain niin vanhan kuin uuden vallan edustajat, sukupolvet ja sukupuolet tilanteessa, jossa kaikkien tavallinen elämä mullistuu pitkittyneen kriisin kurimuksessa.

Kansainvälinen The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project on toteutunut tähän mennessä yli 120 kertaa lukuisissa eri muodoissa: lukudraamana, elokuvana, videona, radio-ohjelmana, tekstikäännöksenä tai muuna julkaisuna, 77 eri tapahtumapaikassa ja 25 maassa. Teksti on käännetty jo 20 kielelle.

Keväällä 2021 taltioitu lukudraama on katsottavissa Kansallisteatterin verkkosivuilla 22.11.–7.12.2021.
Näytelmän on venäjänkielisestä alkuteoksesta suomentanut Anni Lappela. Lukudraaman on ohjannut Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, ja rooleissa nähdään Aksa Korttila, Petri Liski, Harri Nousiainen, Jukka-Pekka Palo, Ilja Peltonen, Sari Puumalainen ja Paula Siimes.

Katso lukudraama täältä


Nukketeatteri Pikku Aasi: Mamma Berättar 1.12. ENSI-ILTA

Mamma har igen en gång väckts mitt i drömmen i början av natten.
Hon börjar berätta för sitt barn två olika sagor som får liv i den magiska skuggteatern. I den första sagan möter vi en näsvis tekanna, som inte alls vill koka sitt vatten.
Den andra sagan handlar om Bubblan och Pärlan som förbereder sig att sova ute i sitt tält under den stjärnklara himlen, och som besluter sig att dela sin sovplats med sina många sympatiska djurvänner...
Och vilken skulle pjäsens röda tråd vara?...Vänskap, sympati, och förhoppningsvis, en nypa poesi...Online


Tampereen Teatteri: Saiturin joulu 11.,16.,18. ja 20.12.

Ilkka Heiskasen tähdittämä Saiturin joulu nähdään Tampereen Teatterin ohjelmistossa nyt jo kymmenettä vuotta. Tänä vuonna joulunäytelmä on nähtävissä 17 live-esityksenä ja kolmena livestriimauksena.

Charles Dickensin Saiturin joulu on rakastettu kertomus itsekkäästä ja läpeensä paatuneesta kitupiikistä herra Scroogesta, jolle jouluaattoyönä joulun henget ilmestyvät kummittelemaan hänen tekemistään vääryyksistä.

Livestriimaukset ovat lauantain 11.12. klo 18.30, torstain 16.12. klo 18.30, lauantain 18.12. klo 17.00 ja maanantain 20.12. klo 13.00 esityksissä.

Ohjaus Tommi Auvinen, lavastus Marjatta Kuivasto, puvut Mari Pajula, koreografia Teija Auvinen, valosuunnittelu Raimo Salmi ja äänisuunnittelu Janne Auvinen.
Näytelmää suositellaan yli 6-vuotiaille.

Lue lisää Tampereen Teatterin verkkosivulta


EspoonTeatteriPlus - Kansainvälistä digitaalista ohjelmistoa

Espoon Kaupunginteatteri aloittaa kansainvälisen digitaalisen ohjelmiston EspoonTeatteriPlus -kanavansa kautta. Kanavalla julkaistaan kuukausittain huippuluokan esityksiä maailman parhailta esittävän taiteen tekijöiltä suomeksi ja englanniksi tekstitettynä.

Ohjelmiston avaa Nature Theater of Oklahoman sovitus Elfriede Jelinekin suurteoksesta Die Kinder der Toten. Newyorkilainen ryhmä vierailee joulukuussa myös paikan päällä Tapiolassa viimeisimmällä teokselleen Burt Turrido:an Opera, jossa Espoon Kaupunginteatteri on yksi yhteistuottajista.

Kauden 2021–22 EspoonTeatteriPlus ohjelmistossa on seitsemän kansainvälistä teosta, jotka kattavat eri tyylilajeja, kuten teatterin, tanssin, sirkuksen, musiikkiteatterin ja elokuvan.

Ohjelmisto esitetään yhteistyössä Keikalla.fi:n kanssa ja lippuja voi ostaa Lippu.fi:n kautta 4.11.2021 alkaen (liput 10 € / katseluoikeus).

Kauden koko ohjelmisto julkaistaan 9.11.2021 ja löytyy sen jälkeen osoitteesta:
www.espoonteatteri.fi/espoonteatteriplus


Nukketeatteri Pikku Aasin esitystallenteita

Selaa ja valitse omasi tästä  www.netticket.fi/festival-pikku-aasi-vaasa

  •  MAMMA BERÄTTAR – 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐢𝐦𝐢 | 1.12.2021-31.12.2021
  •  MY NAME IS CHARLIE – 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐢𝐦𝐢| 1.8.2021-31.12.2021
  •  ÄITI KERTOO – 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐢𝐦𝐢| 20.5.2021-31.12.2021
  • PULCINELLA DREAM – 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐢𝐦𝐢 | 20.5.2021-31.12.2021 
  • KUNG KARL IX OCH SJÖRÖVARNAS ÅTERKOMST – 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐢𝐦𝐢 | 16.6.2021-31.12.2021

Linnateatterin Sohvateatteri

Sohvateatteri ei ole vain korona-ajan ratkaisu vaan se tulee olemaan jatkossa pysyvä osa Linnateatteria. Uusia näytelmiä ja muuta sisältöä lisätään kausittain. Liput 14,90 / 19,90 €

Tatu ja Patu, syömään!

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjaan perustuva Tatu ja Patu, syömään! tarjoilee hauskaa, hyvän makuista ja helposti nieltävää asiaa ravinnosta. Kesto noin 40 minuuttia.

Etusivun juttu

Mauri Kunnaksen Etusivun juttu näytelmässä tutustutaan Tassulan Sanomiin. Lehti on pahassa pulassa. Levikki laskee ja lukijat kaikkoavat. Kulttuuritoimittaja Herra Hakkaraisesta tulee uusi päätoimittaja. Kesto noin 40 minuuttia.

Miehenkäyttöopas - 10 tapaa selvitä arjesta

Miehenkäyttöoppaassa otetaan selvää miten mies toimii. Tämä menestyskomedia porautuu kymmenen arkisen tilanteen kautta miehisyyden ytimeen ja katsoo maailmaa, jos ei nyt enkelin, niin ainakin suomalaisen miehen silmin. Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia.

Appivanhempien ABC

Appivanhempien ABC:ssa nähdään miten appivanhempia lähestytään turvallisesti, saako appiukkoa katsoa silmiin ja minkälaisia kukkia anopille ei MISSÄÄN NIMESSÄ kannata viedä ensitapaamisella? Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia.

https://www.linnateatteri.fi/linnateatteri/sohvateatteri


Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24

Tervetuloa Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämölle! Täällä voit katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja.

Stage24


Klockriketeaterns digitala produktioner

Vi är många som längtar efter att få återuppleva teaterns magi och mötet som uppstår mellan konstnärerna och publiken. Tills teatrarna får öppna igen, har vi samlat Klockriketeaterns digitala produktioner under samma tak.

Här hittar du allt från hörspel och podcasts till ett digitalt seminarium och en läsning. Nu kan du ta del av våra produktioner var och när du vill – helt gratis!


Kansallisteatterin Äänikanava

Sukella syvemmälle teatterin maailmaan: kuuntele keskusteluja, äänimaisemia ja lukudraamatallenteita Kansallisteatterin Äänikanavalla – ilmaiseksi! Äänikanavan löydät SoundCloudista ja Kansallisteatterin verkkosivulta


Teatteri Hevosenkengän Satupuhelin

Varaa aika satupuhelulle tai runotuokiolle - me soitamme sinulle

Varaa ensin näyttelijä, jonka kertomana haluat lapselle sadun tai ikäihmiselle runon. Sitten toivomasi satu tai runo. Tämän jälkeen voit valita sinulle sopivan ajankohdan. Lopuksi pyydämme sadun tai runon vastaanottajan nimen ja iän, mahdolliset lisätiedot sekä yhteystietonne eli puhelinnumeron ja sähköpostin.

Lue lisää


Taideyliopisto: Kulttuuria kotisohvalle

Kokosimme yhteen podcasteja, videoita ja osallistavaa taidetta, joista voit nauttia myös kotoa käsin!

Kulttuuria kotisohvalle | Taideyliopisto (uniarts.fi)


Menneet syyskausi 2021
 

Mika Myllyahon Korjaamo (Garage) New Nordic Festivaalilla 15.10.2021

Mika Myllyahon teos Korjaamo (Garage) nähdään 15.10.2021 Pohjois-Lontoossa Jacksons Lane -teatterissa osana viikonmittaista New Nordics Festivalia. Keväällä 2018 Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty Korjaamo on yksi kuudesta festivaalin ohjelmistoon valitusta nykynäytelmästä. Lontoon-esityksen ohjaa Lucie Dawkins, ja siinä käytetään Eva Buchwaldin näytelmäkäännöstä.

Esitys livestreamataan 15.10.2021 klo 21:30 – 23:00 EEST

Lisätietoja New Nordic Festivalin verkkosviulta (englanniksi)


Quo Vadis: Roskaooppera 27.10. suoratoistona (tallenne 3.11. saakka)

Quo Vadiksen uusi lastennäytelmä Roskaooppera suoratoistetaan Tiivistämöltä, myös katsomoon myydään lippuja.

Suoratoiston jälkeen tallenne on vuokrattavissa 3.11.2021 asti Tiketin streamauspalvelussa.

Lue lisää esityksestä: https://quovadis.fi/ohjelmisto/roskaooppera/


Latvian Theatre Showcase LiVe 2.-5.11.

Latvian Theatre Showcase presents a selection of performances made in Latvia. LiVe invites international professionals to engage a hybrid form with digital presentations, performances, pitches, talks and a selection of works presented in Riga.

https://live.theatre.lv


Sudio Total: RadioLove Voila! festivalilla 18.11.

RadioLove (online watch party) The Cockpit, London, Thursday 18 November at 7:00pm

In German with English subtitles
70 min + post-show discussion in English

On demand from 19 November until 1 December

Lue lisää täältä


Liettuan Versme-festivaalilla 22.-25.11. kolmen suomalaistekstin lukudraamat

Versme-festivaalilla Liettuan Kansallisteatterissa tällä viikolla esillä olevan kolmen suomalaistekstin, liettuankieliset lukudraamat ja englanniksi vedettävä keskustelu striimataan teatterin FB-sivulle:

22.11. klo 20 Tuomas Timonen: Melusta valittanut puukotettiin
23.11. klo 19 Mika Myllyaho: Korjaamo
24.11. klo 19 Discussion Thriving drama. How to achieve it? Moderator: Goda Dapšytė
25.11. klo 19 Elli Salo: Alina

Suomesta liettuaan kääntävistä Aida Krilavičienė on saanut työnsä tueksi TINFO-apurahan Alinan ja Korjaamon käännöstyöhön. Melusta valittanut puukotettiin -teoksen välittää suomesta liettuaksi Viltarė Urbaitė.

https://www.facebook.com/Teatras.lt


Teatterikorkeakoulu: MO­NO­LO­GIT 30.11.

12 opiskelijaa.
12 opiskelijoiden valitsemaa kotimaista kirjailijaa.
12 opiskelijoiden dramatisoimaa monologia heidän teoksistaan.

Veera Anttila / Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema
Ville Hilska / Rosa Liksom: Unohdettu vartti
Juhana Hurme / Miki Liukkonen: Hiljaisuuden mestari
Milla Kaitalahti / Rosa Liksom: Tyhjän tien paratiisit ja Yhden yön pysäkki
Akseli Lehtinen / Antti Holma: Järjestäjä
Kate Lusenberg / Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa
Heikki Nousiainen / Antti Tuomainen: Parantaja
Alexandra Oupornikova / Niina Repo: Arpi
Nana Saijets / Milja Kaunisto: Luxus
Julius Susimäki / Harry Salmenniemi: Tunnet itsesi kuninkaaksi kokoelmasta Uraanilamppu ja muita novelleja
Mauno Terävä / Timo K. Mukka: Tabu
Juuso Timonen / Harry Salmenniemi: Fantastinen salaatti kokoelmasta Uraanilamppu ja muita novelleja

(Kaikki näyttelijäntaiteen 3. vuosikurssi)

Ohjaava opetus: Elina Knihtilä (näyttelijäntaide), Laura Sipilä (puhe)

Huom. tiistain 30.11. klo 19 esitys striimataan. Siirry tästä katsomaan striimiä.

Lisätietoja esityksestä


YLE Radio 1: Andrei Kureichikin ääniteos Uuden Valko-Venäjän äänet 26.11.

Andrei Kureichikin ääniteos Uuden Valko-Venäjän äänet esitetään YLE Radio 1:ssä osana Valko-Venäjän poliittisten vankien solidaarisuuden päivää 26. marraskuuta.

Uuden Valko-Venäjän äänet (Golosa Belarusi) on Andrei Kureichikin dokumentaariseen aineistoon perustuva ääniteos, jonka tekstit on valikoitu Valko-Venäjällä poliittisen terrorin uhreiksi joutuneiden ihmisten henkilökohtaisista todistuksista. YLE Draaman, Kansallisteatterin ja Artists at Risk (AR) -järjestön yhdessä toteuttamassa ääniteoksessa tekstejä tulkitsevat eturivin suomalaiset näyttelijät. Kuulija pääsee lähelle ihmistä, joka kamppailee yhteiskunnallisen murroksen myrskynsilmässä. Teos kuvaa tämän päivän Valko-Venäjää, mutta on myös muistutus siitä, kuinka hauras meidän itsestäänselvyytenä pitämämme demokratia on.

Andrei Kureichik (s. 1980) on yksi Valko-Venäjän johtavista käsikirjoittajista ja elokuvaohjaajista sekä Valko-Venäjän opposition koordinaationeuvoston jäsen. Hän asuu tällä hetkellä Suomessa Artists at Risk (AR) -järjestön turvaresidenssissä.

Teos on kuultavissa myös Helsingin Musiikkitalossa 27. ̶ 31.12.2021 osana samannimistä ääni- ja videoinstallaatiota.  

Uuden Valko-Venäjän äänet Yle Areenassa 26.11. kello 21.30 alkaen:
https://areena.yle.fi/audio/1-51003579

Rooleissa kuullaan Hannu-Pekka Björkman, Miika Piekkala, Emilia Sinisalo, Maria Kuusiluoma, Ylermi Rajamaa, Jukka Voutilainen, Pyry Nikkilä, Janne Reinikainen, Pyry Äikää, Markku Maalismaa, Antti Pääkkönen, Marjaana Kuusniemi, Niina Koponen, Pirjo Luoma-aho, Petri Manninen, Jussi Lehtonen
Huilu Eveliina Solja Sähkökitara, basso sekä ääniä Valko-Venäjältä Dmitri Plax
Käsikirjoitus Andrei Kureichik Suomennos venäjänkielisestä alkutekstistä Joel Lehtonen ja Martti-Tapio Kuuskoski Ohjaus Soila Valkama Ohjaajan assistentti Jussi Lehtonen Äänisuunnittelu Tiina Luoma Tuotanto Kansallisteatteri: Roosa Vaverka / Radioteatteri: Soila Valkama / Artist at Risk (AR): Annu Kemppainen

Sinua voisi kiinnostaa

Teatteri-ilmiö Digitaalisuus Tapahtumat Korona