17.03.2022

Jääkuvia by Jari Juutinen

Teatteriala käynnistää turvaresidenssitoiminnan

TINFO ja Suomen Teatterit ry ovat sopineet yhteistyöstä Artists at Risk -verkoston kanssa vuodelle 2022. Ukrainalaisille sekä uhan alla eläville venäläisille ja valkovenäläisille teatterintekijöille järjestetään turvaresidenssipaikkoja Suomesta. Teatterit voivat nyt ilmoittaa, millaista tukea ne voivat tarjota avun tarpeessa oleville kollegoillensa.

Monet suomalaiset teatterialan toimijat ovat viime viikkoina vastaanottaneet avunpyyntöjä ukrainalaisilta taiteilijoilta, jotka pyrkivät sotaa pakoon. Yhteydenottoja on tullut myös venäläisiltä teatterintekijöiltä, joita uhkaa muun muassa pitkä vankilatuomio sekä valkovenäläisiltä taiteilijoilta, jotka elävät maan alla valtiovallan harjoittaman vainon vuoksi.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Suomen Teatterit ry ja Artists at Risk -verkosto ovat tiistaina 15. maaliskuuta sopineet, että apua tarvitsevien teatterintekijöiden hakemuksia käsitellään yhteisvoimin.

Vertaistukea hädässä oleville kollegoille

TINFO kartoittaa teatterikentän resursseja: lyhytkestoisia työpaikkoja, mahdollisuuksia majoittaa tai antaa muuten taloudellista tukea hädänalaisille kollegoille. Kansainvälisten asioiden päällikkö Hyde Hytti vastaanottaa Artists at Risk -verkostolle saapuneita teatterintekijöiden hakemuksia. Hytin tavoitteena on löytää Suomeen saapuville vastaanottava teatteri, joka voi työllistää kollegat vähintään kuukauden ajaksi.

TINFO neuvoo ja auttaa tarvittaessa turvaresidenssiä tarjoavia teattereita esimerkiksi venäläisten ja valkovenäläisten viisumihakemusten laatimisessa ja matkajärjestelyjen suunnittelussa. Ukrainalaiset pääsevät Suomeen EU-kansalaisstatuksella.

Tarjottava työ tai tehtävät voivat olla mitä tahansa teatterin omaan arkeen liittyvää taiteellista, teknistä, tuotannollista tai viestinnällistä osallistumista. Monessa teatterissa esimerkiksi yleisötyö läpäisee useita teatterintekemisen osa-alueita. Tärkeintä on tarjota vertaistukea, jossa sota ei ole koko ajan keskiössä,” Hyde Hytti sanoo.

Avun tarpeessa olevat taiteilijat hakevat turvaresidenssiä Artists at Risk -verkoston

kautta. Verkoston residenssiä voi hakea ukrainalaisena tai uhan alla elävänä valkovenäläisenä ja venäläisenä taiteilijana ja kulttuurialan toimijana (verkostolla on myös erilliset haut afgaanitaiteilijoille ja kulttuurialan toimijoille sekä uhatuille taiteilijoille ympäri maailmaa).

Artists at Risk -verkosto on kehittänyt residenssimallia uhan alla eläville taiteilijoille vuodesta 2013. Mallia on sovellettu 19 maassa ja 26 kaupungissa. Malli mahdollistaa lyhytkestoisia residenssejä, paikallista kollegiaalista tukea ja tuotantoverkoston. Artists at Risk on saanut muun muassa palkintoja Taiteen edistämiskeskukselta ja Euroopan unionilta. Nyt pienen verkoston resurssit ovat erityisen tiukalla.

Olemme Ukrainan sodan puhjettua saaneet yli 300 hakemusta taiteilijoilta, jotka pakenevat sotaa Ukrainasta ja yli 90 hakemusta venäläisiltä ja valkovenäläisiltä toisinajattelijoilta, jotka ovat taiteen ammattilaisia. Meillä on laaja ja nopeasti kasvava verkosto, mutta pieni henkilökunta ja vähäiset resurssit. Näin ollen yhteistyö taidejärjestöjen kanssa on äärimmäisen tärkeää niin Suomessa kuin muuallakin”, kertoo Marita Muukkonen, joka toimii Artists at Risk -verkoston johtajana Ivor Stodolskyn kanssa.

Ilmoita miten teatterinne voisi auttaa

Mikäli teatterinne haluaa auttaa uhan alla eläviä teatterintekijöitä, Hyde Hytille voi ilmoittaa miten pitkäksi aikaa palkattu residenssi (esim. teatterin lavastamossa, toimistossa, yleisötyön piirissä, yms.) on järjestettävissä ja monelleko teatterintekijälle residenssiä voidaan tarjota. Ensisijaisesti Artists at Risk suosittelee vähintään kolmen kuukauden residenssejä, mutta tilanteesta johtuen lyhyemmätkin residenssit ovat tarpeen. Residenssiin kuuluu myös asunto työsuhteen keston ajan. Kertokaa samalla, kykenettekö itse järjestämään asunnon vai etsitäänkö sopivaa yhdessä.

 

Ilmoittaudu turvaresidenssin tarjoajaksi tällä lomakkeella:

https://link.webropolsurveys.com/S/F7740AE51601CD9C

Artists at Risk -verkoston varainkeräyskampanja: https://solidarityprints.artistsatrisk.org/

TINFO / 16.3.2022

Lisätietoja:

TINFO / Hyde Hytti, hyde (a) tinfo.fi, 050 359 0861

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Inkluusio Uutiset Residenssit Avoimet haut