07.08.2021

Teatterialan kannanotto 7.8.2021 Tampereella

Teatterin katsomossa istuminen ei ole vaarallisempaa kuin ravintolassa tai junassa istuminen – rajoitusten ei tule enää kohdistua epäoikeudenmukaisesti

Vaatimus kahden metrin turvavälistä teattereiden katsomoissa on poistettava. Koronapassi tulee ottaa käyttöön mahdollisimman pian avuksi rajoitusten purkamisessa.

Esittävän taiteen kenttä on ollut puolentoista vuoden ajan merkittävien rajoitusten vuoksi joko kokonaan tai osittain toimintakiellossa. Yhteiskunta on ojentanut auttavan kätensä ja pitänyt teattereita hengissä, jotta paluu normaaliin olisi mahdollista ilman kohtuuttomia vaurioita, ja siitä olemme kiitollisia. 

Uusi teatterikausi on kuitenkin taas käynnistymässä monilla alueilla tiukkojen rajoitusten kanssa, jotka eivät ole linjassa suhteessa muun yhteiskunnan aukioloon. Epidemian etenemisen kannalta teatterin salissa istuminen tuskin on sen turvattomampaa kuin junassa tai ravintolassa istuminen. 

Teatteriala vaatii, että kahden metrin turvavälivaatimuksesta luovutaan teattereissa ja muissa yleisötilaisuuksissa, joissa jokaiselle osallistujalle on määritelty oma istumapaikka. Vastaavaa turvaväliä ei edellytetä myöskään muilla yhteiskunnan osa-alueilla, vaan terveysturvallisuudesta voidaan huolehtia muilla keinoilla. Myös koronapassi tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian ja laajasti, jotta nyt voimassa olevia teattereihin kohdistuvia rajoituksia voitaisiin purkaa ja ala saisi vihdoin toimia täysipainoisesti. 

Pääministeri Sanna Marin kertoi torstaina 5.8. valtioneuvoston kokouksen jälkeen, että hallitus on valmis helpottamaan teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten toimintaa siten, että kahden metrin turvavälivaatimuksesta pyritään luopumaan. Alamme kannalta asialla on kuitenkin kiire. Teatteriesitysten tuotanto ja lipunmyynti ovat pitkäjänteistä työtä, joten ratkaisujen pitää olla sellaisia, että niihin voidaan nojata myös pidemmällä aikavälillä.

Vaatimus kahden metrin turvavälistä tekee teattereiden toiminnan kustannuksiltaan järjettömäksi: se tarkoittaa teattereille mahdollisuutta ottaa katsomoon vain 10–20 % täydestä yleisökapasiteetista, kun toiminnan kustannukset kuitenkin pysyvät samoina kuin täydelle katsomolle esitettäessä. Esittävän taiteen sektorin (teatteri-, tanssi-, sirkus- ja orkesteritoiminta) tappiot ovat noin 1,5 milj. euroa joka viikko, jonka ala joutuu toimimaan kahden metrin turvavälivaatimuksen kanssa. Mitä kauemmin tilanne jatkuu, sitä enemmän teatterit joutuvat jälleen säästämään esimerkiksi jättämällä palkkaamatta freelancereita tai lomauttamalla vakituista henkilökuntaansa. 

Niin kauan kuin yleisötilaisuuksiin kohdistuu rajoituksia tai turvavälivaatimuksia, alamme tekee tappiota ja tulee tarvitsemaan valtiolta lisätukea sekä teattereille että alan freelancereille. Lisäksi rajoitukset tulevat aiheuttamaan valtiolle lisämenoja työttömyyskorvauksina. 

Koronapassi on teatterialan näkökulmasta hyvä ratkaisu osana rajoitusten purkamista. Edellytämme, että passiin liittyvä valmistelutyö toteutetaan nyt kiireellisessä aikataulussa, koska teattereiden esityskaudet ovat alkamassa aivan lähiviikkoina ympäri Suomen. Teattereissa on koko koronaepidemian ajan kiinnitetty huomiota siihen, miten toimintaa voidaan toteuttaa terveysturvallisesti sekä henkilöstön että yleisön kannalta. 

Lapset ja nuoret ovat yksi korona-ajan pahiten kärsineistä ryhmistä. Koronapassi ei välttämättä sovellu lastenteatterin kaltaiseen toimintaan, joten lapsille ja nuorille esityksiä tarjoavien teattereiden toiminta ja lapsiyleisöjen pääseminen katsomoon on turvattava muulla tavoin. 

Olemme iloisia, että hallitus on vihdoin kuullut alamme hädän ja erikseen huomioinut sen, että teatterit eivät voi toimia kahden metrin turvaväleillä. Teatterit tarvitsevat nyt poikkeuksellisen nopeita päätöksiä toimintansa tueksi ja alamme on valmis tarjoamaan apua ratkaisujen löytämiseksi yhdessä.

Teatteriesityksiä on mahdollista toteuttaa terveysturvallisesti. On aika päästää yleisöt taas katsomoihin!

Kannanoton on allekirjoittanut yli 100 teatterialan toimijaa.

Lisätiedot:

 

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja 
Suomen Teatterit ry 
p. 040 518 0698 

 

Joachim Thibblin, puheenjohtaja 
Suomen Teatterinjohtajaliitto 
p. 0400 515 150  

 

Sinua voisi kiinnostaa

Korona Uutiset Kannanotot