19.02.2015

Teatterikenttä muutoksen kourissa - uusia muotoja tarvitaan, tule keskusteluun 9.3.2015

Tervetuloa ma 9.3.2015 klo 14-18 Teatteri 2.0:n Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille -teoksen julkaisuseminaariin, jonka aiheena ovat suomalaisen teatterikentän rakenteiden ja työnkuvien muutos ja tulevaisuuden visiot.


Teatteri 2.0 järjestää seminaarin yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kanssa. Paikka on Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämö.

Suomalaisen teatterikentän kehittäminen on kinkkinen tehtävä. Uudistusten miettiminen vie välittömästi tunteita herättävien ja monimutkaisten periaatteellisten kysymysten äärelle: Mikä on taiteen merkitys, mikä teatterin tekemisen tarkoitus? Kenellä on oikeus työskennellä taiteilijana ja minkälaisissa olosuhteissa? Kenellä on oikeus päättää kuka saa työskennellä taiteilijana? Onko työ teatteritaiteen parissa kutsumus vai työpaikka muiden joukossa? Minkälaisissa olosuhteissa teatteritaide kukoistaa, minkälaiset olosuhteet toimivat sitä vastaan? Mikä on taiteen vapauden edellytys ja miten se voidaan turvata? Kenelle teatteria tehdään?

Helmikuussa 2014 Teatteri 2.0:n taiteellinen johtaja, ohjaaja Saana Lavaste kohahdutti teatterinkenttää ehdottamalla teatterialan työsuhteiden määräaikaistamista. Ehdotus herätti välittömästi alan ammattilaisten keskuudessa värikästä keskustelua. Teatteri 2.0:n nyt julkaistavassa teoksessa esitellään lisäksi yhdeksän muuta ehdotusta, joista muodostuu kirjoittajien visio suomalaisen teatterikentän tulevaisuudesta. Seminaarissa tätä visiota kehitetään eteenpäin yhdessä.

Seminaariohjelma on kaksiosainen: ensin julkaisun kirjoittajat ohjaaja Saana Lavaste, tuottaja Saara Rautavuoma ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén esittelevät valmistuneen teoksen. Toisessa osassa seminaarin osallistujat työskentelevät yhdessä kehittämisehdotusten parissa. Tilaisuus päättyy avoimeen keskusteluun.

Tilaisuutta moderoi Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. Mukana keskustelussa ovat mm. Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen, Kokkolan kaupunginteatterin entinen johtaja ja vapaan teatteriryhmän Ruska Ensemblen perustaja, näyttelijä Jarkko Lahti sekä freelancer-näyttelijä Aleksi Lavaste.

Tule kantamaan kortesi kekoon ja kertomaan oma mielipiteesi.  Osallistu suomalaisen teatterikentän kehittämiseen ja yhteisen tulevaisuusvision rakentamiseen!


OHJELMA

ma 9.3.2015 klo 14-18
Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämö (Kirkkokatu 14, Lahti)

14.00  
Tilaisuuden avaus
Hanna Helavuori (TINFO) ja kirjoittajat

14.15   
Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille -teoksen esittely
    Ohjaaja Saana Lavaste
    Tuottaja Saara Rautavuoma
    Teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén

15.30   
Tauko

15.45   
Työskentely ryhmissä kehittämisehdotusten parissa

17.00   
Keskustelu

18.00   
Tilaisuus päättyy


ILMOITTAUTUMINEN

Ennakkoilmoittautumisia toivotaan tarjoilujen mitoittamiseksi viimeistään pe 6.3. aikana joko sähköpostitse saara(a)teatterikaksipistenolla.fi tai ilmoittautumislomakkeella Teatteri 2.0:n verkkosivuilla.


TUTUSTU TEATTERIN 2.0:N TEOKSEEN ENNALTA

Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille ilmestyy viikolla 11. Teoksen painettu versio on tilattavissa ennakkoon Teatteri 2.0:n nettisivuilta. Teos ilmestyy myös vapaasti luettavissa olevana sähköisenä versiona.

Seminaarin osallistujilla on mahdollisuus tutustua teoksen sisältämään visioon ennen seminaaria. Ilmoittautuneille toimitetaan visio sähköpostitse pe 6.3.2015.


LISÄTIEDOT

Saara Rautavuoma
Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
p. 050 302 0706
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi
www.teatterikaksipistenolla.fi