06.06.2019

Esittävän taiteen katsojat 2018

 

Teatterilla, tanssilla ja sirkuksella miljoonien katsojakunta

Esittävillä taiteilla – teatterilla, tanssilla ja sirkuksella – on suuri, vakaa kannattajakuntansa. Live vetää äärelleen: elävät esitykset, joissa yleisö ja esittäjät ovat läsnä samassa tilassa ja yhtä aikaa, ovat säilyttäneet suosionsa. Rinnalle on tullut uusia digitaalisen katsomisen, osallistumisen ja kokemisen tapoja, samalla kun medioidut esitykset tarjoavat uudenlaista saavutettavuutta.

Esittävien taiteiden tekijöiden teoksista ja yleisötyötapahtumista nautti lähes 4,4 miljoonaa katsojaa vuonna 2018. Tämä käy ilmi Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamasta Teatteritilastot 2018 -julkaisusta, josta nyt julkaistaan katsojamäärät. Esityksiä katsoi 3,9 miljoonaa ihmistä ja yleisötyö veti esittävien taiteiden pariin lisäksi vielä 443 000 osallistujaa. Esityksillä oli katsojia noin 200 000 enemmän kuin edellisvuonna. Myös yleisötyö tavoittaa vuosi vuodelta enemmän osallistujia.

Kasvu tulee katsojiin vedonneista teoksista suurilla näyttämöillä. Esittävien taiteiden katsojalukuihin sisältyy aina satunnaisvaihtelua ja aaltoliikettä. Suurten näyttämöiden menestysteokset tai flopit, ulkomaanvierailujen ja kansainvälisten yhteistuotantojen lukumäärät vaikuttavat katsojalukuihin.

Erilaisten sähköisten medioiden kautta koettavat tai tallennemuotoiset esitykset synnyttävät omankaltaistaan katsojien ja esiintyjien välistä digitaalista läsnäoloa ja vuorovaikutusta. Esittävän taiteen medioitu esittäminen muuttaa perinteistä esityskontekstia ja yleisön mahdollisuutta vuorovaikutukseen, silti kyse ei välttämättä ole vastakohdista.

Monimuotoisten esitysten ja taidekokemusta syventävien yleisötapahtumien tekijöinä on ollut 4459 ammattiliittoihin kuuluvaa teatteri-, tanssi- ja sirkusammattilaista.

Esittävien taiteiden toimijat saivat vuonna 2018 valtion tukea 112,1 miljoonaa ja kunnat avustivat 76,7 miljoonalla eurolla. Omia tuloja ansaittiin 84,9 miljoonan euron edestä.

Tilastoituna on 142 teatteri-, 52 tanssi-, 39 sirkus- ja 8 oopperatoimijaa. Tilastointi kuvaa ammattilaiskentän toimintaa, mutta kasvualustan niin tekijöille kuin yleisölle luo erittäin vireä harrastajakenttä, sen tuottamat esitykset sekä kesä- että talvikauteen.

Lukuja ovat keränneet Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Tanssin tiedotuskeskus ja Sirkuksen tiedotuskeskus.

KATSO TIEDOT KUVINA

Yhteensä kuusi infograafia:

Esittävän taiteen katsojat 2018

Esittävän taiteen yleisötyön osallistujat 2018

Valtion tuki esittävälle taiteelle 2018

Kuntien tuki esittävälle taiteelle 2018

Esittävän taiteen omat tulot 2018

Esittävän taiteen tekijät 2018
 

Tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 044 363 1722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Lue lisää Teatteritilastoista

Teatteritilastot 2018 ilmestyvät torstaina 13.6.2019, jolloin TINFO julkaisee myös kattavan tilastoanalyysin. Siinä yhteydessä tarkastellaan mm. ohjelmistoja lähemmin.

Teatteritilastot koostuvat viidestä eri tilastosta, jotka ovat:

Esityskerta- ja katsojatilastot

Ohjelmistotilastot

Taloustilastot

Henkilöstötilastot

Palkkatilastot

Sinua voisi kiinnostaa

Tilastot Yleisö Katsojat