20.01.2022

Teatterimuseo kansallisteatteri 150

Teatterimuseo: Kansallisteatterin juhlanäyttelyn avajaiset verkossa!

Tänä vuonna on kulunut 150 vuotta ensimmäisen suomenkielisen teatterin, Suomalaisen Teatterin perustamisesta ja 120 vuotta siitä, kun se muutti nimensä Suomen Kansallisteatteriksi. Teatterimuseossa avataan perjantaina 21.1. yleisölle juhlanäyttely "Yleisö oli raivoissaan ihastuksesta!” – Suomen Kansallisteatteri 150 vuotta.

Näyttelyssä käydään läpi Kansallisteatterin vuosikymmeniä erilaisten teemojen, esimerkiksi kansallisen identiteetin, politiikan, tasa-arvon ja mediakohujen kautta. Menneet ja nykyiset teatterilaisten sukupolvet tuodaan näkyviin valokuvainstallaatiossa ja haastattelutallenteissa. Runsas ja näyttävä esineistö kertoo teatterin arjesta ja juhlasta niin yleisön edessä kuin näyttämön takanakin.

Teatterimuseon ja Kansallisteatterin yhdessä tuottaman näyttelyn myötä museon viime vuonna remontoidut tilat saadaan viimeistä salia myöten käyttöön. Näyttely avataan yleisölle perjantaina 21.1. ja se on avoinna syyskuulle saakka.

Vallitsevan koronatilanteen takia näyttely avataan livestriimitilaisuudella Teatterimuseon YouTube-kanavalla torstaina 20.1. klo 17.

Samassa livestriimissä julkistetaan myös Tammen kustantama Kai Häggmanin Päänäyttämöllä - Suomen Kansallisteatterin 150 vuotta -historiateos, joka avaa Kansallisteatterin historian tuoreena ja elävänä. Teos vie Kansallisteatterin seinien sisäpuolelle ja kertoo teatterista ihmisten kautta, Ida Aalbergista Jukka Puotilaan. Häggmanin teos on toiminut keskeisenä lähteenä näyttelyn käsikirjoitustyössä.

Avajaisillan livestriimissä esiintyvät museonjohtaja Raija-Liisa Seilo, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, tietokirjailija Kai Häggman ja kustantaja Kati Lampela. Juhlanäyttelyyn striimin seuraajat johdattaa näyttelyn konseptin ja visuaalisuuden suunnitellut Tarja Simone.

Avajaiset striimataan Teatterimuseon YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/Teatterimuseo

Lue lisää Teatterimuseon verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Uutiset