24.08.2022

TUA Teatterin uusi alku

Noora Dadun Minun Palestiinani ja Fail -teospari käynnistää Teatterin Uusi Alkukirjasto -kustannushankkeen

Näyttelijä, kirjoittaja ja esitysten tekijä Noora Dadun Minun Palestiinani ja Fail -teospari julkaistaan kirjana 6.9.2022. Teos avaa Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA -kustannushankkeen. Noora Dadun teoksen lisäksi TUA julkaisee syksyllä 2022 Kid Kokon Katoaminen - passio -tekstikonsertin sekä Hanna Helavuoren esseekokoelman Tuntoisia ruumiita.

Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA on kriitikko Maria Säkön ja kulttuurituottaja Heidi Backströmin perustama kustannushanke. TUA julkaisee muun muassa esitystekstejä, uusia muotoja hakevia näytelmiä, koreografianotaatioita sekä teatteriesseistiikkaa Suomesta ja maailmalta. Hankkeen tavoitteena on julkaista 3-5 teosta esityskaudessa vuosien 2022-2025 aikana. Verkkosivuilla (www.tuakirjasto.fi) kunkin teoksen julkaisun yhteydessä julkaistavat artikkelit tarjoavat keskustelunavauksia teosten aihepiireistä. TUA pyrkii tekemään tilaa monimuotoiselle teatterikustantamiselle ja osoittamaan esityksiin liittyvien tekstien potentiaalin kirjallisuutena niin lukijoille kuin isoille kustantamoille. TUA palauttaa teatteritekstit takasin lukemisen ytimeen ja osaksi kirjallista sivistystä.

Noora Dadun esitys Minun Palestiinani – monologi kahdelle näyttelijälle sai ensi-iltansa 2015 ja oli katsojamenestys. Seuraavana vuonna suomalais-palestiinalainen Dadu teki esityksen Fail - virheellinen esitys, jonka yhtenä sytykkeenä toimi se, miten hänen suomalaisuutensa ja liikkumatilansa näyttelijänä pieneni työnantajien silmissä Minun Palestiinani jälkeen. Teospari käsittelee identiteettiä ja mahdollisia minuuksia, taiteen tekemistä ja näkökulmien merkitystä laajasti. Se on erinomainen esimerkki kestävästä näytelmäkirjallisuudesta, siitä miten teokset kuvaavat ja taltioivat aikaansa, parhaimmillaan kasvua, olipa kyse maailman poliittisista tilanteista tai yksilön elämänvaiheista. Minun Palestiinani ja Fail on Noora Dadun esikoiskirja.

Tervetuloa Noora Dadun Minun Palestiinani ja Fail -kirjan julkaisutilaisuuteen tiistaina 6.9. klo 16.15-18 Kiasma-teatterin seminaaritilaan. Tilaisuudessa kuullaan katkelmia ja ajatuksia Dadun teosparista ja sen aihepiireistä. Lisäksi keskustellaan nykyteatterin tekstien julkaisemisen merkityksestä ja mahdollisuuksista yhdessä Dadun, TUAn tekijöiden ja Kiasma-teatterin kanssa.

 

TUA - koska kirjallisuus tarvitsee draamaa.

 

Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Maria Säkö, 044-0760917, info@tuakirjasto.fi
Heidi Backström, 044-5396814, info@tuakirjasto.fi

www.tuakirjasto.fi
FB: www.facebook.com/tuakirjasto

IG: @ tuakirjasto

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset Uutiset Julkaisut