11.03.2019

Teatterin ajatteleminen digin kautta toi TINFO-palkinnon

Teatterista ja digitaalisuudesta puhuttaessa näköpiirissä on vain mahdollisuuksia. Vuoden 2019 TINFO-palkinto myönnettiin Riihimäen Teatterin digitaiteilijalle, esitystaiteilija ja ohjaaja Maria Oivalle.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO myöntää palkintoa teatteritaiteen tuntemusta työllään syventäville tekijöille. TINFO-palkinto jaettiin esittävien taiteiden alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019, jossa jaettiin yhteensä 17 palkintoa.
 

Vuoden 2019 TINFO-palkinnon perustelut

TINFO-palkinto myönnetään digitaiteilija, esitystaiteilija ja ohjaaja Maria Oivalle. Digiteatterin kriittisenä ajattelijana Oiva on tehnyt uraauurtavaa taiteilija- ja taidelähtöistä  tutkimus- ja kehitystyötä Riihimäen Teatterin #digiteatterissa vuodesta 2017.

Maria Oivan etsivä työskentelytapa on tuottanut ymmärrystä siitä, minkälaisia voisivat olla tulevaisuuden digitaaliset näyttämöt, missä voisi olla niiden potentiaalisuus. Oiva on teoksissaan näyttänyt, minkälaisina voisivat avautua digitaalisuuden mahdollisuudet teatterinäyttämöstä käsin. Oiva ei ole arkaillut puolustaa teatterin perimmäistä olemusta: lajin pohdiskelevuutta ja hitaahkoa syttyvyyttä.

Toistuvasti Maria Oiva on myös muistuttanut, ettei digitaalisuutta tule purkaa vain insinööritieteeksi. Hän on rohkaissut taiteilijoita tarttumaan kriittisellä otteella digitaalisuuden mahdollisuuksiin ja hackaamaan teknologioita omiin taiteellisiin käyttötarkoituksiin. Oiva on sanoittanut myös muutoksia, joihin digitaalisuus perinteisiä työnkuvia, tuotannollista osaamista ja tuotantomalleja haastaa.

***

TINFO-palkinnon tarkoitus

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.

TINFO-palkinto voi sisältää rahallisen tunnustuksen ja jaetaan joka toinen vuosi. Se luovutettiin ensi kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä.

 

Palkintoa koskevat tiedustelut:

Teatterin tiedotuskeskus TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722Lue lisää TINFO-palkinnosta ja sen aiemmista saajista

Maria Oivan artikkeli Digitaalisia avauksia teatterissa ilmestyi teoksessa Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan (Humak, 2018)

 

Kuva: Kurt Richter

Sinua voisi kiinnostaa

TINFO Digitaalisuus Palkinnot