04.03.2014

Teatteripäivät 2014 - Tehdään se itse!


Suomen Kansallisteatterissa su-ma 9.-10.3.2014

Teatteripäivät on tarkoitettu ihan kaikille teatterilaisille - aulasta lämpiöön ja näyttämöltä johtajan huoneeseen. Tule mukaan!

ILMOITTAUTUMISET TAPAHTUMIIN:

Teatteripäiväseminaariin kuulijana su 9.3. klo 12-17
Pecha Kuchan kuvasarjan esittäjänä su 9.3. klo 12-13
Iltajuhlaan su 9.3. klo 18, huom. Ravintola Kaisaniemi (pääsylippu à 20 € käteisellä ovella)
Teatteripäiväseminaariin ma 10.3. klo 10-13
Työnohjausworkshoppiin ma 10.3. klo 14-17 (50 ensimmäistä mahtuu mukaan)

Lue ohje huolella mm. Iltajuhlan lipuista, kun ILMOITTAUDUT tässä linkissä.

Iltajuhlan yhteydessä Ravintola Kaisaniemessä jaetaan tänä vuonna seuraavat teatterialan palkinnot:

  • Tanssin Maineteko –palkinto

Palkinnon jakaa Suomen tanssi- ja sirkustaitelijat.
www.teme.fi/stst

  • Säde-palkinnot (kuva-, valo- ja äänisäde)

Palkinnot jakaa Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto.
www.teme.fi/sval

  • Vuoden Teatteri -palkinto

Palkinnon jakaa Suomen Teatterit ry.
www.suomenteatterit.fi

  • Vuoden harrastajateatteripalkinto

Palkinnon jakavat Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden Liitto.
www.shtl.fi
www.tnl.fi

Palkintojen tarkemmat kuvaukset.
Lisää teatterialan palkintoja ja niitä jakavia tahoja löydät täältä.UTOPIA 2012Backa Teater, UTOPIA 2012. Käsikirjoitus ja ohjaus Mattias Andersson. Lavastus- ja pukusuunnittelu Ulla Kassius. Kuva: Backa Teater arkisto.

 

 

 

 


OHJELMA:

Sunnuntai 9.3.
TEEMANA: KOHTAAMISET SAMALLA KARTALLA

Paikka: Suomen Kansallisteatterin iso näyttämö

12.00 - 13.00 PechaKucha

20 elämäsi kuvaa – sisällytä kuviin valoa ja pimeää, punaista ja haurasta, hapanta ja imelää.

PechaKuchassa jaat omaa kuvallista maailmaasi muiden osallistujien kanssa. 20 kuvaa, 6 minuuttia 40 sekuntia. Leikkimielisille ja uteliaille visualisteille, kännykkäkuvaajille, tekniikalle, lipunmyyjille, dramaturgeille, puvustonhoitajille, näyttelijöille, ohjaajille, johtajille....

PechaKucha on supernopea kuvien esitysformaatti, jossa tekijä valitsee kuvansa etukäteen ja ne heijastetaan valkokankaalle ajastettuna (20 sek per kuva) järjestäjän toimesta. Tekijä esittelee valitsemansa kuvat vauhdilla itse. Valitse kuvasi, mieti mitä sanot – esitystilanne tulee olemaan hauska, osittain valmisteltu ja improvisoitu kavalkadi. Yllätyksellinen sinulle itsellesikin. Rohkeasti mukaan! Huomioithan kuvien tekijänoikeudet. Isäntänä Pietu Pietiäinen.

13.00 - 14.00 Kahvipaussi

14.00 - 17.00 Teatteripäivien Matchmaking

Törmää tuntemattomaan, kerro itsestäsi, luo uusia tuttavuuksia ja tutustu muiden työnkuviin! Tekijät kaikilta teatterin osa-alueilta, pajoilta, lavoilta ja niiden takaa eri puolelta Suomea kohtaavat rennosti pikatreffeillä (á 6 minuuttia) Kansallisteatterin tunnelmallisessa ylälämpiössä! Alussa ohjeistus ja lopussa purkutilaisuus. Ei erityisvalmistautumista, mutta vapaavalintaisesti voit ottaa muistiinpanovälineitä tai käyntikortteja mukaan.

18.00 ILLANVIETTO

Paikka: Ravintola Kaisaniemi á 20 euroa

Lämmin buffet, rentoa tunnelmaa, vilkasta keskustelua, teatterialan tunnustuspalkintoja ja hyvää musiikkia DJ. Levyn tahdittamana.

Maanantai 10.3.
TEEMANA: MIELEKÄSTÄ TEATTERIDUUNIA, HENKISTÄ HYVINVOINTIA

Paikka: Suomen Kansallisteatteri, Willensauna

10.00 - 13.00 Keynote-puheenvuoro

Taiteellinen johtaja, ohjaaja-dramaturgi Mattias Andersson ja lavastus- ja pukusuunnittelija Ulla Kassius (Ruotsi). Vieraita tulkkaa ja heidän kanssaan keskustelee dramaturgi Anna Simberg.

13.00 - 14.00 Omakustanteinen lounas

14.00 - 17.00 Työnohjausworkshop, työnohjaajat Tarja Heinula ja Jaana Pesonen

Tutustu työnohjauksen mahdollisuuksiin. Ilmainen työpaja, johon pääsee 50 ensin ilmoittautunutta. Imoittautuminen alkaa viikolla 5.

Keynote-puhujat Kassius & Andersson

"Hur ska jag leva mitt liv på jorden och vad är meningen med allt i slutändan? Det måste all bra konst kommunicera." -Mattias Andersson

Miten kuunnella todellisuutta ja tehdä menestysesityksiä? Ruotsalaisten lavastaja-pukusuunnittelija Ulla Kassiuksen ja dramaturgi-ohjaaja Mattias Anderssonin yhteistyössä tarkkarajaisia toimenkuvia ei ole. Kassius ja Andersson ovat määrätietoisesti lähteneet ulos teatteritiloista tutkimaan todellisuutta ja toteuttamaan pitkien työprosessien kautta syntyviä dokumenttia ja fiktiota yhdistäviä esityksiään, jotka sitten toteutetaan teatteri-instituutioissa kuten esimerkiksi Göteborgin kaupunginteatterissa tai Dramatenissa. Työparin tavoitteena on sitouttaa ihmisiä teatteriin uudella tavalla ja näin luoda tulevaisuuden yleisöä.

Tukholman Dramateniin työpari teki vuonna 2013 esityksen The Mental States of Sweden, jossa tekijät asettautuivat kysymään eri puolilla maata asuvilta ruotsalaisilta, minkä elämänsä tapahtuman nämä haluaisivat nähdä kansallisnäyttämöltä. Tässä ravisuttavassa ja viihdyttävässä esityksessä ihmisten tarinoihin sekoittui todellisuutta ja fiktiota. Esitys on edelleen Dramatenin ohjelmistosta ja sai Svenska Dagbladetin Thalia-palkinnon. Esitys on jatkoa työparin vuonna 2006 tekemälle The Mental States of Gothenburg Göteborgissa. Myös Backa Teaterin Utopia 2012:ssa tekijät halusivat kehittää tapaa käyttää dokumentaarisia haastatteluaineistoja näyttämöllä. Työparille ei riitä se, että kerrotaan tärkeistä aiheista – kuten Utopia 2012:ssa huumeista ja unelmista – täytyy syntyä myös sisällöllisesti ja taiteellisesti uudenlaista näyttämökerrontaa.

Teatteripäivät järjestävät yhteistyössä Teme, TINFO, Näyttelijäliitto, Suomen Teatterit ja Kansallisteatteri Veikkauksen tuella.