16.06.2016

24 päivää odotusta – Teatteritilastot 2015 julkaistaan digitaalisesti 9.7. ja printtijulkaisuna 3.8.

TINFOn ylpeydenaihe ja bestseller Teatteritilastot 2015 valmistuvat 9.7. Printtijulkaisuna saamme sen Tampereen Teatterikesään. Tulevana kolmena viikkona excelit soivat TINFOssa kiihkeämmin kuin koskaan, ja pitkän aikasarjan graafeja ja tilastoreikäleipiä rakennetaan. Kehityksestä numeroiden takana yritetään saada tolkkua. Numeroiden tueksi ja taustaksi tarvitaan analyysiä.

Miksi tilastoja? No siksi, että tilastot välittävät tietoa. Tilastot kuvaavat numeroin teattereiden toimintaa ja kehitystä. Luotettavat ja kattavat tilastot auttavat näkemään kokonaiskehitystä. Tilastot kertovat numeroina, mitä teatterit katsojilleen tarjoavat ja millä tavoin teatterit tehtäviään toteuttavat. Tilastot kertovat, miten paljon teatterit käyttävät julkisia varoja, miten paljon ne hankkivat omaa rahoitusta pääsylipputuloina ja muilla tavoin. Tilastot kertovat, miten resurssit teatterin sisällä jaetaan. Tilastot kertovat myös, mitä teatterissa esitetään ja kuinka paljon esityksiä katsotaan. Ja yhä tärkeämmäksi nousee tieto siitä, miten teatterit taiteilijoita pystyvät työllistämään. 

PANDA – 2000-luvun uustyöläinen

Janne Saarakkalan PANDA-hahmo (Todellisuuden tutkimuskeskus) SAK:n edustajakokouksessa. Vastaa PANDAn esittämään kahdeksaan kysymykseen ja testaa, oletko uustyöläinen. Saarakkalalle itsensätyöllistäjyyden popularisointipalkinto! Saarakkalan ja Louna-Tuula Luukan provokaatiointerventio tiivistää, mistä taiteen uustyöläisyydessä on kyse. JIIHAAA!

Entä jos teatteriinkin – osuuskuntamuotoinen palveluyhtiö

Journalistiliitto on perustanut media-alan osuuskunnan. Se auttaa liiton jäseniä freelancer- ja pätkätyön tekemisessä sekä hoitaa työnantajavelvollisuuksia (palkanmaksu, sotu- ja eläkemaksujen maksu, verojenmaksu, kirjanpito, tilinpäätös). Tällaista osuuskuntaa kaipaisi myös teatterialan kasvava freelancerjoukko.

Apuraha- ja hankeklinikalle

TINFOn ja Teatterikeskuksen palveluklinikat käynnistyvät elokuussa. Rahoituslain ulkopuolisille teatteritoimijoille ja freelancer-taiteilijoille on tarjolla asiantuntija-apua. Viikoilla 33 ja 34 ovat asiantuntijat antamassa räätälöityä neuvontaa apuraha- ja hankeanomusten teossa ja budjetoinnissa. Ei tarvitse kamppailla yksin. Lisää tietoa elokuun ensimmäisessä uutiskirjeessä.

3 Musketeers – East of Vienna

Hangö Teaterträffillä jaettiin 11. kerran Antonia-palkinto, joka kantaa tämän festivaalin perustajan Antonia Ringbomin nimeä. Antonialla halutaan tuoda esiin suomenruotsalaisen teatterin taiteellista rohkeutta ja moninaisuutta. Klockriketeaternin suomalais-liettualainen yhteistuotanto 3 Musketeers – East of Vienna sai palkinnon. Täydestä syystä tälle ajankohtaiselle, älykkäälle ja yleisöönsä luottavalle esitykselle palkinto kuuluu. Palkintoraadin sanoin: ”Föreställningen är samtidigt rolig, klumpig och politiskt inkorrekt på ett intelligent sätt som bevisar att skrattet är den kortaste vägen till tanke och insikt. Föreställningen har regisserats av Valters Sīlis och är ett finländskt-lettiskt samarbete. Föreställningen tar sats i klassiskt europeiskt allmängods – de tre musketörerna – som ger sig ut i ett nytt Europa som vi har svårt att förhålla oss till.”

Don't Be Quiet, Start a Riot!

Tämä mainio otsikko on Tiina Rosenbergin sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiä pohdiskelevan uunituoreen esseekokoelman, joka on kätevästi ilmaisesti ladattavissa ja luettavissa. Rosenbergin eri julkaisuissa (jokunen myös suomeksi) aiemmin ilmestyneet artikkelit ovat nyt yhdessä. Minua kiinnosti erityisesti tuo nimiartikkeli feministi-aktivisti -esityksistä. Rosenberg käsittelee Pussy Riotia ja paljasrinta –sextremismiä Femeniä sitoen ne anarkismin ja avantgarden traditioon. Militantissa optimismissa ja utopistisuudessa Rosenberg kuulee Antigoneen äänen. Feministiryhmien anarkistisissa esityksissä lopputulosta enemmän painaa prosessi.

Performanssi- ja esitystaide – myös tilastoihin

Suomalaiseen performanssi- ja esitystaiteeseen voi tutustua performanssi.com -sivustosta ja performanssipankki-tietokannasta.

Ja toivon mukaan tekijöitä ja teoksia saadaan myös tilastoiduiksi ja sitä(kin) kautta tietoon. Jos hyvin käy, enemmän taiteilijoita mukana Teatteritilastot 2015:ssä.

Saavutettavuusnäkökulmaa enemmän ja syvemmälle

Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus on erinomainen ja tarpeellinen. Jo alun käsitteistö- ja sanastoselvitys raivaa tilaa laaja-alaiselle saavutettavuusajattelulle. Vinkkejä, ohjeita, esimerkkejä – vapaasti sovellettavaksi myös muilla aloilla, suositusten strategista työtä ja johtamista koskevat suositukset käytäntöön.

twitter.com/tinfotweets