25.08.2020

Sirenos 2020

Teatteriuutisia Liettuasta

 
Sirenos-festivaali on erilainen tänä vuonna, ja maahan on perustettu teatterin tiedotuskeskus. TINFO kävi mallista. 
 
Kansainvälinen teatterifestivaali Sirenos järjestetään tänäkin vuonna Vilnassa. Konseptissa näkyvät selkeästi koronarajoitukset. Kun rajat ovat kiinni, niin ohjelmisto on pitänyt rakentaa lähes kotimaisin voimin. Festivaali julkisti toukokuussa avoimen haun uusista liettualaisista tuotantoehdotuksista. Kaikkiaan 99 hakijaryhmästä valikoitui tuotantoon asti neljä suunnitelmaa, jotka festivaali esittää 24.9. -11.10.2020. Kaksi jo aiemmin mukaan valittua tuotantoa täydentävät poikkeusohjelmiston, jossa korostuu erityisellä tavalla globaali tilanne ja reaktiot siihen.
 
Somnambulism (Unissakävely) on viiden esityksen tapahtuma, joka järjestetään Vilnan linnan puolustusmuurissa. Katsojat ovat vierailijoiden roolissa tässä kuvitteellisessa museossa, jossa esitykset muodostavat Unissakävely-näyttelyn. Belgiassa asuva liettualaislavastaja ja esitystaiteilija Goda Palekaitė on kutsunut työryhmäänsä taiteilijoita myös Iranista ja Argentiinasta.
 
Synth Porn on teatteriesitys ja vuoropuhelu yleisön kanssa. Se keskittyy taiteilijan asemaan ja pohtii nykyteatterin uusia ilmaisutapoja sekä live-tilanteen ja virtuaalisuuden välistä suhdetta. Esitystä voi seurata myös suoratoistona osoitteessa www.synthporn.tv (9.-11.10.2020).
 
Immersiivinen NO FAKE* tarkastelee yhteiskunnan ja yksilön suhdetta valeuutisten todellisuudessa. Miten valeilmiöt ja manipulointi uhkaavat meitä? Esitys hyödyntää mobiilipelin keinoja.
 
Night//Infiniteness//Interconnectedness (fabrica/worktitle) luo festivaalille kokemuksellisen audiovisuaalisen teatteri-installaation, joka peilaa olemassa olevia sosiokulttuurisia rakenteita. Mihin arki on meitä viemässä ja miten? Työryhmän muodostavat ohjaaja Naubertas Jasinskas, taiteilija Tadas Černiauskas ja muun muassa Oskaras Koršunovasin ohjauksista tuttu säveltäjä Gintaras Sodeika.
 
Improvisatorinen esitys Expectations and Other Goods tapahtuu 1990-luvun liettualaisessa katukioskissa, joka toimi muutoslinkkinä siirtymisessä kommunismista kapitalismiin. Tunnettu näyttelijä Eglė Mikulionytė myy Vilnan keskustassa pienimuotoisia kioskiesityksiä. Visualisoinnista vastaa lavastaja ja valokuvaaja Liudas Parulskis.
 
Emigrantit-esitys perustuu Słavomir Mrožekin näytelmään ja esitetään vilnalaisella parvekkeella. Ohjaaja Darius Gumauskas kertoo esityksen keinoin serkuistaan, jotka kaikki ovat muuttaneet ulkomaille rakennustöihin. Monet teatterintekijät ovat sen sijaan jääneet koronapandemian vankeina työttömiksi kotimaahan, kuvaa esitys tilannetta Liettuassa.
 
 

Mentoroinnin ja mallintamisen voimaa

 
Festivaalin tuotantokonseptiin kuuluu myös se, että mukaan valituille ryhmille on kustannettu kokeneet vuorovaikutuksellisen teatterin ulkomaiset mentorit: Gob Squad, Blast Theory ja Effetto Larsen. Sirenos-festivaalilla ei ole yhtä yhteistä teemaa, mutta yksi sana on noussut esiin koronakeväisen suunnitteluprosessin aikana.
 
"Muureja ja raja-aitoja rakennetaan ympäri maailmaa. Muurit nousevat koronapandemian myötä myös paikkoihin, joissa kävelemme joka päivä. Olemme olleet eristettyinä tutuista tiloista ja ihmisistä, omista arkirutiineistamme ja rituaaleistamme", kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Kristina Savickienė. ”Siksi koko Sirenos-festivaalin ja sen ohjelman on oltava tänä vuonna erilainen kuin ennen”.
 
Tänä kesänä on Liettuaan perustettu maan ensimmäinen teatterin tiedotuskeskus (Teatro informacijos centras). Kristina Savickienė on myös tässä uudessa hankkeessa keskeisenä vaikuttajana. Mallia on otettu muun muassa TINFOsta ja yhteistyötä järjestötasollakin viritellään. Kunhan korona kertoo, milloin ja mikä on mahdollista.
 
TINFO / Jukka Hyde Hytti, 25.8.2020
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Festivaalit Uutiset