Tekijänoikeudet ja luvat

Tekijänoikeuslaki antaa teoksen tekijälle ”yksinomaisen oikeuden päättää teoksensa teoskappaleiden valmistamisesta ja saattamisesta yleisön saataviin”. ”Yleisön saataviin” tarkoittaa teoksen julkista esittämistä tai näyttämistä. Tilannetta ei muuta se, onko tilaisuus maksuton vai peritäänkö pääsymaksut; tai tuleeko paikalle yhtään katsojaa.

Tekijänoikeus on henkilökohtainen, ja se on voimassa 70 vuotta teoksen tekijän kuoleman jälkeen. Tekijällä - tai oikeuksia valvovilla perikunnilla tai muilla tahoilla, joille tekijä on oikeutensa testamentannut - on yksinoikeus määrätä teoksensa julkisesta esittämisestä.

Yleensä tekijät ovat valtuuttaneet näytelmänvälitystoimiston tai teokseen liittyvän tekijänoikeusjärjestön myöntämään puolestaan teosten käyttöluvat.

Teatteriesityksissä käytetyimpiä ”teoksia” ovat näytelmät ja musiikki. Varmistakaa ennen lopullista vierailusitoutumista suomalaisilta näytelmäagentuureilta, että voitte varmasti esittää oman tuotantonne ulkomailla. Esityksessä käytettävästä musiikista toimitatte festivaalille tai vierailunäyttämölle musiikkitiedot ja sovitte vierailusopimuksessa kumpi hoitaa tekijänoikeusmaksut.

http://www.dramacorner.fi/

http://www.sunklo.fi/

http://www.agencynorth.com/

http://www.teosto.fi/
(tekijänoikeuskorvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille)

http://www.gramex.fi/
(tekijänoikeuskorvaukset muusikoille, kapellimestareille, laulajille ja äänitteiden tuottajille)

Muita suomalaisia tekijänoikeusjärjestöjä:

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry
Kuvasto myöntää käyttölupia edustamiensa taiteilijoiden teosten käyttöön eri medioissa.

Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry
Tuotos ry sopii av-tallenteiden käytöstä ja neuvottelee teosten käyttöehdot.

Sanasto on kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö.

Kopiosto ry myöntää tekijänoikeuslupia painotuotteiden valokopiointiin ja radio- ja televisio-ohjelmien tallentamiseen esimerkiksi yrityksissä ja oppilaitoksissa.