02.11.2016

Tervetuloa Suomi100 -risteilylle – yhteistuotantoesitys kiertää Suomea ja Ruotsia 2017

Oulun kaupunginteatterin, Kajaanin kaupunginteatterin, Kemin kaupunginteatterin, Norrbottensteaterin ja Riksteaternin yhteistyöproduktio Kultakausi kiertää vuoden 2017 aikana Suomessa ja Ruotsissa. Uuden kotimaisen näytelmän kantaesitys nähdään Oulussa 19.1.2017, minkä jälkeen Kultakausi ottaa suunnan kohti Kajaania ja Kemiä. Ruotsinlaiva-risteilyn kontekstissa tapahtuva teos saa itsenäisyyden juhlavuoden syksyllä esityskiertueen Ruotsissa, sen organisoi maanlaajuisesti toimiva Riksteatern.

Suomi100 -juhlavuoden teatteriohjelmistoon kuuluvassa Kultakaudessa puhutaan sekä suomea että ruotsia, joten esitys myös tekstitetään kaksikielisesti. Teoksen käsikirjoittajat ovat Jukka Heinänen Oulun kaupunginteatterista ja Jani Lohikari Riksteaternista. Heinänen vastaa Kultakauden näyttämöteoksesta yhdessä Kemin kaupunginteatterin Riku Innamaan kanssa. Näyttelijät Perttu Hallikainen, Mikko Korsulainen, Annina Rokka, Satu Tala ja Kimmo Tetri tulevat teattereista molemmin puolin rajaa, skenografi Riitta Raunio Kajaanin kaupunginteatterista.

--- Kultakausi tarjoaa perinteisestä juhlapuhejargonista poikkeavaa näkökulmaa itsenäisyyttä juhlivaan Suomeen. Uskon esityksellä olevan erityistä merkitystä ruotsinsuomalalaisen väestön keskuudessa ja niille ruotsalaisille, joilla on juuria Suomessa. Myös kantaruotsalaiset pääsevät näkemään, miten hupaisa kansa itänaapurissa asuu, miettii toinen ohjaajista Riku Innamaa valmisteilla olevan esityksen merkitystä.

(TINFO 2.11.2016)