12.03.2012

Thalia-gaalassa palkittiin alan ansioituneet tekijät 11.3.2012

Teatterialan valtakunnallinen Thalia-gaala järjestettiin 11.3.2012 kolmatta kertaa. Paikkana oli juuri remontoituna avautunut Svenska Teatern Helsingissä. Gaalassa jaettiin 19 teatterialan palkintoa, mm. Vuoden Teatteri, Vuoden Näyttelijä, Lea-palkinto ja Thalia-palkinto vuoden esitykselle. Gaalan järjesti Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhdessä teatterialan järjestöjen kanssa.

Aiempien vuosien tapaan Thalia-gaalan suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Gaalan yhteydessä Teatteri- ja Mediatyöntekijät järjestävät yhdessä Näyttelijäliiton ja Suomen Teatterit ry:n kanssa Teatteripäivät alan ammattilaisille 11. – 12.3. Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Teatteripäivien ohjelma sisältää keskusteluja muuttuvista työnkuvista ja työhyvinvoinnista.
Thalia-gaalan ohjelma löytyy nettisivuilta: http://thaliagaala.fi/ohjelma/

Thalia-gaalassa otetut kuvat: http://www.flickr.com/photos/thaliagaala

 


Thalia-gaalassa 11.3.2012 palkitut:


SILMÄNKÄÄNTÄJÄ-PALKINTO

Palkinnonsaaja: Pate Pesonius, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija

Perustelut:
Pate Pesonius on teatterin todellinen taustavaikuttaja. Pesonius on ollut osaltaan antamassa teatterille visuaalista ilmettä ja luomassa mielikuvaa teatterista ajankohtaisena ja kiinnostava taidemuotona. Teatterin kuvallinen markkinointi on syytä tuoda uudelle vuosituhannelle ja Pesonius on tehnyt tässä suhteessa erittäin tärkeää työtä. Viimeisenä esimerkkinä Q-teatterin Broken Heart Storyn esityskuvien ja graafisen suunnittelun vahva ja ajanmukainen ilme.

Pate Pesonius_s       Lataa isompi kuva 

Kuvaaja Jussi Nikkilä.

 

Palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). Tavoitteena on nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teattereissa tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Palkinnon saaja voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. Palkinto myönnetään henkilölle, joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on vaikuttanut ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan, työn laatuun tai imagoon. Silmänkääntäjäksi voidaan palkita joko yksilö, työpari tai työryhmä. Silmänkääntäjä-palkinnon nimi muistuttaa ensimmäisestä suomenkielisestä näytelmästä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjästä, mutta samalla se viittaa teatteritaiteen ominaispiirteisiin toden ja fiktion, katsojan ja esiintyjän väliseen vuorovaikutussuhteeseen, teatterin taikaan ja vetovoimaan. 

 


 

TINFO-PALKINTO

Palkinnonsaaja: Eva Neklyaeva, Baltic Circle –festivaalin johtaja

Perustelut:
Eva Neklyaevalla on persoonallinen, kunnianhimoinen ote festivaalin vetämiseen.
Neklyaeva on toiminut pitkään nykyteatterin tuottajana. Hän on omalla työllään ja persoonallisella, antaumuksellisella otteellaan saanut näkyvyyttä nykyteatterin kentälle. Neklyaevan tapa rakentaa festivaali on sisältölähtöinen ja kuratoiva – esitykset, klubit, workshopit muodostavat omalakisen eliön. Baltic Circlestä on tullut riskejä ottava, avoimesti kommunikoiva festivaali, joka tarjoaa yleisölle ja teatterille monenlaisia kohtaamispintoja.
Neklyaeva on teatteri(tiedon)tuottaja, joka on tuonut esiin suomalaista teatteriosaamista kansainvälisesti ja luonut uudenlaisia verkostoja teatterintekijöiden kesken. Tässä mielessä Neklyaeva on jatkanut ja uudistanut Baltic Circlen kunniakkaita perinteitä.
Erityisesti viime syksyn Baltic Circle sai Helsingin näyttämään vireältä teatterikaupungilta. Festivaali käytti uudenlaista tiedottamista ja verkostoitumista, sai hyvin julkista huomiota ja onnistui houkuttelemaan uutta yleisöä.
Palkitsemalla Eva Neklyaevan raati haluaa nostaa esiin kuraattorin: tuotannollisen ja dramaturgisen ymmärryksen yhdistämisen.

Eva Neklayeva             Lataa isompi kuva 

Kuvaaja Alice Pittacolo.

 

Palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). Tavoitteena on palkita teatteritiedon tuottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai innovatiivisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkinto voidaan myöntää yksityishenkilölle, työryhmälle, hankkeelle, teatterille tai muulle yhteisölle, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.


 

SIRKUKSEN LUMO –PALKINTO

Palkinnon saaja: Sirkus Finlandia 

Perustelut: Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään Sirkus Finlandialle 35-vuotisesta merkittävästä urasta kiertävän sirkusperinteen ylläpitäjänä Suomessa. Sirkus Finlandia on vienyt sinnikkäästi ja vastoinkäymisiä pelkäämättä koko maan kattavalla vuosittaisella kiertuetoiminnallaan sirkuskulttuuria sellaisillekin paikkakunnille, joissa kulttuuritarjonta on muutoin vähäistä. Vuosien pitkäjänteinen työ näkyy tänä päivänä elinvoimaisena ja omassa lajissaan eteenpäin menevänä, perinteitään vaalivana sirkusyhteisönä. Ilman perinnettä meillä ei olisi sirkustaiteen nykyisyyttä.

Palkinnon jakaa Sirkuksen tiedotuskeskus. Tavoitteena on nostaa suomalaista sirkusalan tunnettavuutta. Palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, esitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia.

 


 

ILLUSION-PALKINTO

Palkinnon saaja: teatteri-, elokuva- ja tv-kentän multi-instrumentalisti, pukusuunnittelija Niina Pasanen.

Perustelut: Hän on tekijä, jolla on vahva, taiteellinen näkemys ja hän on inspiroiva työtoveri. Hän on luonut mm. Risto Räppääjä  elokuvien hillittömän ja värikylläisen hahmogallerian. Tuoreimpana esimerkkinä hänen tv-työstään muistetaan pitkä tv-sarja Klikkaa mua. Kom-teatterin ja Ryhmäteatterin ajankohtaisissa menestysnäytelmissä hänen käsialansa on näkynyt vuosikymmenen ajan. Pukusuunnittelijana ja visualisoijana Hän on myös aktiivisesti mukana Suomenlinnan lasten Kesäteatteri SuLaKkeessa .

Palkinnon jakaa Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry. Tavoitteena on lisätä skenografin ammatin tunnettuutta. Palkinto on rahallinen tunnustus lavastus- ja pukusuunnittelun ammattilaiselle.

 


 

VUODEN HARRASTAJATEATTERI

Palkinnon saaja: Turun Nuori Teatteri – Åbo Unga Teater ry

Perustelut: Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry on tehnyt merkittävää ja korkeatasoista lasten ja nuorten teatteria sekä opetustyötä molemmilla kotimaisilla kielillä vuodesta 1972 lähtien.

Tämä ansiokas toiminta kiteytyi esimerkillisen hienosti Turku-Åbo 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmistoon valmistetussa maailman ensimmäisessä hevimusikaalissa “1827 - Infernal Musical”. Esitys oli osoitus pitkäjänteisestä, taidokkaasta ja yhteisöllisestä toiminnasta ja ansaitsee tulla näin palkituksi.

Palkinnon jakavat Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden Liitto. Tavoitteena on nostaa esiin suomalainen harrastajateatteri. Palkinto voidaan myönnetään mille tahansa suomalaiselle harrastajateatterille, joka on osoittanut gaalaa edeltävänä toimintavuotena taiteellista kunnianhimoa sekä ollut paikkakuntansa henkinen vaikuttaja yleisön ja muun yhteistyön kautta.

 


 

THALIA-PALKINTO

Thalia-palkinnon saaja: Perheenjäsen
Ensi-ilta 5.11.2011. Teatteri Takomo, Käsikirjoitus ja ohjaus: Milja Sarkola.
Rooleissa: Antti Holma, Lotta Lehtikari, Seppo Merviä, Hanna Raiskinmäki
Lavastus: Kaisa Rasila, Puvustus: Monika Hartl, Valot: Heikki Paasonen, Dramaturgi: Heini Junkkaala, Ohjaajan assistentti: Taneli Maljanen

Perustelut:
Ehdotusten perusteella Thalia-palkinnon raati haluaa nostaa esille viisi esitystä viime vuodelta:

Teatteri Nirvana – Paratiisi (ohj. Sini Pesonen)
Ryhmäteatteri – Eduskunta (ohj. Susanna Kuparinen)
Pyynikin kesäteatteri – Rauta-aika (ohj. Kari Heiskanen)
Teatteri Takomo – Perheenjäsen (ohj. Milja Sarkola)
Suomen Kansallisteatteri – Paperiankkuri (ohj. Hanna Brotherus)

Jokainen näistä esityksistä on ollut omassa ajassaan, tilassaan ja tyylilajissaan merkittävä teatteritapahtuma vuoden 2011 aikana, ja kukin ottaa omassa näyttämökerronnan mittakaavassaan kantaa siihen miltä suomalaisuus ja suomalainen yhteiskunta näyttää ja tuntuu ja kuinka se on ja muuttuu tässä ajassa. Esitysten paremmuusjärjestykseen asettaminen on vaikeaa, ja raati haluaa antaa kunniamaininnan näille kaikille esityksille. Vuoden 2011 esityksen Thalia-palkinnon saajaksi raati on valinnut Teatteri Takomon esityksellä Perheenjäsen.

Perheenjäsen lähestyy rohkeasti henkilökohtaisista lähtökohdista yhteiskuntamme pienintä yksikköä – perhettä. Perheenjäsen on sekä henkilökohtaisuudessaan että tulkittavuudessaan kiinnostava, tuore draamateksti, jonka pohjalta tehty esitys on täsmällinen, puhutteleva ja hallittu nykyaikainen näyttämöteos. Se on hieno esimerkki pienen ryhmäteatterin ja koulutetun sekä ammattitaitoisen työryhmän tinkimättömästä suhtautumisesta työhönsä.

Huolimatta esityksessä aistittavasta vahvasta henkilökohtaisesta latauksesta, se ei kuitenkaan sorru vain tekijöittensä tilitykseksi, vaan kasvaa itseään suuremmaksi kokonaisuudeksi ja tekee henkilökohtaisesta yleistä. Esityksen keskiössä on sukupolvien välinen kuilu ja vanhemman sekä lapsen välinen suhde. Se on vahva kasvutarina monella tasolla: tytöstä naiseksi, lapsesta aikuiseksi, tyttärestä äidiksi ja tekijän perillisestä itsenäiseksi tekijäksi.

Esitys tarttuu useisiin aikamme ilmiöihin, kuten narsismiin, julkisuussuhteeseen ja oman identiteetin löytämiseen yhteiskunnan, ympäristön, ammatin ja perheen puristuksissa. Vanhemmuuden ja oman taiteilijaidentiteetin välisen kriisin ohessa, esitys paneutuu myös käsittelemään teatterin perimmäisiä kysymyksiä tekijän kannalta – suhdetta vanhan ja uuden, konstruktion ja dekonstruktion sekä samastuttavan ja vieraannutetun välillä. Vahvasta teatterilähtöisestä käsittelystään huolimatta esitys ei kuitenkaan ole eksklusiivinen kokemus, vaan pikemminkin teatterista, sen tekijöistä ja heidän pohdinnoistaan kehittyy allegoria, jonka jokainen katsoja pystyi soveltamaan omaan elämäänsä, työhönsä ja perheeseensä.

Lopputuloksena on vaikuttava ja syvälle ihmiseen uppoava esitys, josta ulos kävelleessään katsoja pysähtyy pohtimaan suhdettaan vanhempiinsa, lapsiinsa, omaan työhönsä, sekä ympäröivään maailmaan. Perheenjäsenen esittämät ajatukset ja sen nostattamat tunteet pysyvät katsojan mukana pitkään, kuin testamenttina sille kuinka yhteinen ja jaettu ihmisyys voi nousta katsojalle koettavaksi Perheenjäsenen rohkeasti henkilökohtaisesta tekemisen ja esittämisen tavasta.

Perheenjäsen   Lataa isompi kuva     Perheenjäsen 2   Lataa isompi kuva

Kuvaaja Pauliina Feodoroff.

 

Palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). Tavoitteena on palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa, pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden, gaalaa edeltävänä vuotena, tuottamalle esitykselle. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä teos.


 

VUODEN NUKKETEATTERITEKO PALKINTO

Palkinnon saaja: Timo Väntsi, nukketeatteritaiteilija

Perustelut:
Palkinto myönnetään Timo Väntsille Nukketeatteri lehden kehittämistyöstä. Timo Väntsi on turkulainen nukketeatteritaiteilija, joka on työskennellyt näyttelijänä, ohjaajana, nukenrakentajana ja käsikirjoittajana nukketeatteri- ja teatterituotannoissa. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä edistämällä nukketeatterin asemaa omalla taiteellisesti korkeatasoisella työllään.

Nukketeatterilehti on Suomen UNIMA r.y.:n julkaisu. Se on Suomen ainoa nukketeatteria ja sen eri-osa-alueita käsittelevä lehti. Timo Väntsi on ollut julkaisun päätoimittaja, taittaja ja kantava voima vuodesta 2008. Timon päätoimittaja-aikana lehti on noussut vaatimattomasta infopaketista näyttäväksi kulttuurijulkaisuksi, jossa käsitellään nukketeatterin eri osa-alueita laajasti. Lehti on herättänyt valtakunnallisesti ja kansainvälisesti kiinnostusta mielenkiintoisella ulkoasullaan ja hienoilla kuvillaan. Nukketeatterilehti kerää lukijoita myös alan harrastajien keskuudesta ja toisaalta haastaa nukketeatterista tietämättömiä tutustumaan tähän taidemuotoon. Lehdessä on säännöllisesti artikkeleita englanniksi, jolloin se toimii myös suomalaisen nukketeatterin viennin edistäjänä kansainvälisissä yhteyksissä. Nukketeatterilehti tekee suomalaisten nukketeatteritaiteilijoiden työtä näkyväksi kulttuurituottajille, taideyhteisöille ja ennen kaikkea tavalliselle yleisölle. Nukketeatterilehti tiedottaa festivaaleista, kursseista ja kansainvälisistä tapahtumista niin harrastajille kuin ammattilaisillekin. Vuoden 2011 Nukketeatteriteko palkinto myönnetään Timo Väntsille siksi, että hänen työpanoksensa Nukketeatterilehden kehittäjänä on meidän
nukketeatterilaisten kannalta ollut huomattava.

Palkinnon jakavat Nukketeatterikeskus Poiju ja Suomen Unima. Tavoitteena on nostaa esiin taiteellisesti tai taidepoliittisesti merkittävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, innovatiivinen tai muuten erityisesti ansioitunut nukketeatteri, nukketeatteritaiteilija tai –tapahtuma. Palkinnon tavoittelijaksi hyväksytään mikä tahansa suomalainen nukketeatteri, nukketeatterin tekijä, -tutkija, -ryhmä, yksittäinen produktio tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myös myöntää henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on nukketeatteritaiteen näkökulmasta merkittävä.

 


 

VUODEN NÄYTTELIJÄ

Palkinnon saaja: Lilli Sukula-Lindblom.

Perustelut:
Näyttelijän työn käsite on viime vuosikymmenten aikana laajentunut entisestään. Ns. soveltava näyttelijäntyö on monen näyttelijän arkipäivää. Suomen Näyttelijäliitto haluaa tänä vuonna nostaa esille juuri tätä osa-aluetta palkitsemalla vuoden näyttelijänä henkilön, joka on ollut uraauurtava tällä saralla.

Vuoden näyttelijä 2011 on Suomen sairaalaklovnien "äiti", Näyttelijä FIA Lilli Sukula-Lindblom. 

Palkinnon jakaa Suomen Näyttelijäliitto. Tavoitteena on edistää suomalaisten näyttelijöiden arvostusta ja tehdä heitä tunnetuksi. Palkinto myönnetään suomalaiselle ammattinäyttelijälle.

 

 


 

OHJAAJA- / DRAMATURGIPALKINTO

Palkinnon saaja: Ohjaajaliiton tunnustuspalkinto ohjaaja Laura Jäntille

Perustelut:
Ohjaaja Laura Jäntti on tehnyt 1970-luvulta lähtien merkittävän uran maamme pienteattereissa ja laitosteattereissa pitäen kiinni omasta taiteellisesta näkemyksestään. Hän on haluttu vierailija, jota pidetään taitavana henkilöohjaajana. Hänen kädenjälkeään on kiitetty myös poikkeuksellisen visuaalisena, musikaalisena ja intuitiivisena. Jäntin toimintansa on ollut kansainvälistä, sisältäen useita esitys- ja ohjausvierailuja eri puolilla maailmaa. Hän on myös opettanut sekä ulkomailla että Suomessa ja toiminut mm. Tampereen Teatterikesän johtotroikassa. Tämän kaiken Jäntti on tehnyt muotivirtauksia tai auktoriteetteja kumartelematta, nöyrästi, antaen teosten ja tekojensa puhua puolestaan. Jäntti on suomalaisen taiteellisen teatterin salainen agentti.

Palkinnon jakaa Suomen Teatteriohjaajien Liitto. Tavoitteena on palkita ohjauksen ja dramaturgian alalla elämäntyön, turhan vähälle huomiolle jääneen työn tai yhteiskunnallisesti merkittävän työn perusteella. Palkinto voidaan myöntää myös yhteisölle tai tapahtumalle.

 


 

TANSSIN MAINETEKO

Palkinnon saa: Liisa Palin

Perustelut:
Tanssin maineteko- palkinnon saa Liisa Palin. Palin on tehnyt Suomen Kansallisbaletissa täyden balettitanssijan uran ja on sen jälkeen, jo useamman kymmenen vuoden ajan, tehnyt merkittävää työtä balettipedagogina pääasiassa Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa. Nykyisistä suomalaisista Kansallisbalettimme tanssijattarista lähes jokainen on ollut jossain vaiheessa Liisa Palinin oppilas. Liisa Palin on myös vieraillut laajasti ympäri maatamme toimien mm. 80-luvulla Vaasassa läänintaiteilijana.

Liisa Palinia ohjaa rakkaus ja suuri intohimo työhönsä. Hän on läpi koko opettajuutensa jaksanut opiskella ja kehittää omaa osaamistaan. Hän on osallistunut koulutuksiin ja ohjannut itse lukuisia kursseja. Hän on matkustanut ulkomaille balettitaiteen eri opinahjoihin ja hankkinut tietoa ja osaamista. Tämä tieto ja taito on pitänyt hänet ja hänen oppilaansa mukana baletinopetuksen huimassa kehityksessä, kilpailussa sekä vaatimuksissa.

Palkinnon jakaa Suomen tanssitaiteilijain liitto. Tavoitteena on palkita henkilö tai yhteisö, joka vuoden aikana tehnyt tanssin alueella läpimurron, tai edistänyt tanssitaidetta näyttämöllä tai näyttämön ulkopuolella tavallisuudesta poikkeavalla tavalla, tai ansioitunut pitkäaikaisella työllä tanssitaiteen hyväksi. Palkinto voidaan myös antaa taholle, joka on panostanut tanssiin koko elämänsä, mutta ei aikaisemmin ole saanut ansaitsemaansa tunnustusta.

 


 

LEA-PALKINTO

Palkinnon saa: Pirkko Saisio: Homo!

Perustelut:
Pirkko Saision Homo! palaa tuhansien vuosien takaisiin komedian syntymaisemiin, satyyrinäytelmien pariin. Se on Aristofaneen komedian henkeen kirjoitettu fantastinen, juoneton spektaakkeli, joka suosii deklamaatioita ja poliittista retoriikkaa. Saisio herättää näytelmän taustalle Aristofaneen Lintujen utooppisen valtakunnan, uuden Lintukäkelän, jossa kaikilla on oikeus vapaasti kasvattaa siipiään. Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat politiikka, draaman perinteestä nousevia aihelmia, joka tuo myös dialogiin terää. Musiikki ja lauluesitykset rytmittävät teosta.

Palkinnon jakaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry. Tavoitteena on edistää näytelmäkirjallisuuden arvostusta ja tunnettavuutta. Palkinto voidaan myöntää Suomessa gaalaa edeltävänä vuonna kantaesitetylle kotimaiselle näytelmälle, joka on saanut ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä.

 


 

SÄDE-PALKINNOT

Kuva-Säde
Palkinnon saaja: Ville Seppänen: Broken Heart Story

Q-teatteri, ohjaus Saara Turunen
Perustelut:
Ville Seppäsen tyylikäs livekamerankäyttö, yllättävät kuvakulmat, tarkat kompositiot ja vahva läsnäolo tekevät kuvasuunnittelusta erottamattoman osan kokonaistaideteosta. Broken Heart Story on tarkasti rytmitetty tilan, tekniikan ja esiintyjien runollinen kollaasi, jonka omaleimaisessa kerrontatavassa video moninkertaistaa tilaa ja näkökulmia.

Valo-Säde
Palkinnon saaja: Heikki Paasonen: Meidän sosiaalidemokraattiset kehomme

Zodiak – Uuden tanssin keskus, koreografia Maija Hirvanen
Perustelut:
Heikki Paasosen valoissa ei ole mitään turhaa. Tilan varma, mutta yksinkertaisen eleetön haltuunotto ja tarkan pelkistetty valodramaturgia luovat esitykselle karunkauniin maailman, jossa näyttävätkin kohtaukset on toteutettu tyylillä ja pienillä keinoilla. Valot luovat  lavastuksen ja esiintyjien kanssa yhteisen esteettisesti tinkimättömän ja tasapainoisen kokonaistaideteoksen.

Ääni-Säde
Palkinnon saaja: Jori Tossavainen: Bruce Willis Saves the World
Tutkivan teatterityön keskus, ohjaus Riko Saatsi
Perustelut:
Häpeilemättömän elokuvallinen, kliseillä ja efekteillä leikkivä äänidramaturgia sitoo esityksen saumattomasti yhteen. Akustista, näyttämöllä tuotettua ja siitä prosessoitua ääntä käyttävä, monikerroksinen ja runsas äänimaailma herättää staattisetkin kohtaukset eloon aiheuttamatta kuitenkaan yleisössä ääniähkyä. Välillä uskalletaan myös olla ihan hiljaa. Jos esityksestä poistettaisiin ääni, lähtisi siitä myös sielu.

Palkinnon jakaa Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liitto. Palkinnolla on valosuunnittelun, äänisuunnittelun ja kuvasuunnittelun kategoriat. Tavoitteena on palkita ansiokas valo-, ääni- ja kuvasuunnittelu. Palkinnot myönnetään suomalaiselle valo-, ääni- ja kuvasuunnittelulle, jossa on mm. omaperäisyyttä ja vahvaa taiteellista otetta.

 


 

LASTEN- JA NUORTEN TEATTERITEKO

Lasten ja nuorten Teatteriteko-palkinnon voittaja on Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali

Perustelut:
Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali on pitkän historiansa aikana esitellyt ansiokkaasti ja monipuolisesti lasten ja nuorten kulttuuria. Kansainvälistä mainetta ei saa ilmaiseksi, vaan se on hankittava työllä, ammattitaidolla ja antaumuksella. Pohjoinen festivaali on kerännyt yhteen lastenteatterin osaajia eri puolilta maailmaa, katsoen teatterikenttää avoimin silmin ja näyttäen, ettei teatteri ole ahdas käsite Teatteriin mahtuu monta näkökulmaa, monta osaajaa ja ennen kaikkea monta katsojaa. Näyttämön ja katsomon välinen yhteys syntyy pakottomatta ja uusi sukupolvi saa nauttia tinkimättömän hyvin tehdystä teatterista. Ja palaa katsomoon varmasti.

Eila Roine, Teatterineuvos (palkinnonsaajan valitsija)

Palkinnon jakaa Suomen Teatterit ry. Tavoitteena on palkita erityisen ansioitunut teko lasten- tai nuortenteatterin saralla. Palkinto myönnetään gaalaa edeltävänä vuonna suomalaisessa ammattiteatterissa toteutetulle lasten- tai nuortenteatteriin liittyvälle teolle, esimerkiksi: esitys, ohjaus, näyttelijä, visuaalinen suunnittelu, käsikirjoitus, musiikki, projekti tai muu hanke.

 

 


 

VUODEN TEATTERITEKO

Palkinnon saaja: Ohjaaja Susanna Kuparinen

Perustelut:
Faktaa vai fiktiota? Dokumentteihin ja haastatteluihin perustuva Eduskunta, Ryhmäteatterin ja Eduskunta-työryhmän yhteistuotanto ja ohjaaja Susanna Kuparisen opinnäytetyö teatterikorkeakoulun ohjaajantyön koulutusohjelmassa, oli molempia.  Samalla se oli vimmaista ja groteskia poliittista teatteria, joka karnevalisoi surutta poliitikkoja ja osoitti puheiden ja tekojen välisen ristiriidan.

Ohjaaja Susanna Kuparinen saa Vuoden teatteriteko-palkinnon taiteen keinoin antamastaan kansalaispalautteesta päättäjille ja intohimostaan tehdä pelottoman provokatiivista ja kirpeän ajankohtaista poliittista teatteria.

Riitta Seppälä (palkinnonsaajan valitsija)

Palkinnon jakaa Teatterikeskus ry. Tavoitteena on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Palkinto myönnetään suomalaiselle teatterintekijälle, -tutkijalle, teatterille, yksittäiselle produktiolle ja sen jäsenille tai taidepoliittiselle vaikuttajalle. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on teatteritaiteen näkökulmasta merkittävä.


 

ELÄMÄNTYÖPALKINTO

Palkinnon saaja: Kaisa Korhonen

Perustelut:
Teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori ja teatteritaiteen kunniatohtori Kaisa Korhonen on sukupolvensa voimahahmo ja yhtä aikaa suvereeni sukupolvien ylittäjä. Hän on koko pitkän uransa ajan ollut aktiivinen
teatteri- ja kulttuurivaikuttaja, keskustelija ja omaan aikaansa osallistuja. 
Hänen äänellään ja sanoillaan on aina ollut painoarvoa. Laulun vallankumouksellisen ääni tuotti provokaatiollaan häiriön. Äänessä soi yhdistelmä kovuutta ja hellyyttä. Siitä kaikui kulttuuri, historian taju ja tietoisuus perinteestä.

Kaisa Korhonen oli perustamassa KOM-teatteria, yhtä maamme ensimmäisistä teatteriryhmistä. Juuri KOM-teatterissa Korhonen teki läpimurtonsa ohjaajana 1970-luvun lopulla. Hän on sittemminkin taistellut teattereiden laitostuneita käytäntöjä vastaan perustamalla muun muassa Musta Rakkaus -ryhmän.

Ohjaajana Kaisa Korhonen on työskennellyt erilaisissa teattereissa eri puolilla Suomea, suurimmista ammattiteattereista pieniin ryhmiin. Hän on tehnyt työtä sekä suomenkielisellä että suomenruotsalaisella teatterikentällä. Lisäksi hänen ohjauksiaan on nähty Pohjoismaissa ja Venäjällä.  Liki 50-vuotisen uran aikana ohjauksia on tähän mennessä kertynyt lähes sata.  Ohjauksissa hän on nostanut esiin ihmistä yhteisön osana.

Kaisa Korhonen on yhteiskunnallisen ja paikkaan sidotun kansanteatterin tekijä. 
Hän on mennyt erilaisten yleisöjen luokse ympäri Suomea. Hän on omalla työskentelyllään kamppaillut sen puolesta, että suomalainen teatteriverkko säilyisi elinvoimaisena. Hän on väsymättä puolustanut maakuntien teattereita.
Kaisa Korhonen on viestinyt tulevaisuudenuskoa pitäen tärkeänä, että nuoret teatterintekijäsukupolvet voisivat kokea teatterit mahdollisuuksinaan.

Kaisa Korhosen opetustyö on tehnyt hänestä opiskelijoiden rakastaman ja kunnioittaman oman alansa auktoriteetin, joka on auttanut ammatissa aloittelevia ohjaajia myös opettajanroolin ulkopuolella.

Kaisa Korhonen on teatterin kansalaisaktivisti, joka on vaikuttanut myös kirjoittamalla, osallistumalla teatterialan järjestöjen toimintaan ja ideoimalla useita alaa kehittäviä hankkeita. Hänen tuotantoonsa kuuluu kirjoja ja artikkeleita sekä hänen toimittamiaan ja kokoamiaan teoksia. Hän on ottanut vahvasti kantaa teatteritaiteeseen, yhteisöllisyyteen ja ohjaajuuteen.

Palkinnon jakaa Thalia-gaala -toimikunta. Tavoitteena on palkita aktiivisesti toimiva henkilö koko urastaan. Palkinto myönnetään sellaiselle yhä elossa olevalle henkilölle, joka on tuonut jotain erityistä koko Suomen teatterikentälle, nauttii laajaa oman alan arvostusta ja on taiteellisesti korkeatasoinen tekijä. Palkintoa jaettaessa otetaan huomioon teatterin eri ammattikunnat

 


 

VUODEN TEATTERI

Palkinnon saaja: Suomen Kansallisteatteri

Perustelut:
Suomen Teatterit ry:n Thalia-gaalassa 11.3.2012 jakaman Vuoden Teatteri 2012 palkinnon voittajan on valinnut teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala seuraavin perustein:

Kaikki esiraadin valitsemat viisi teatteria ovat omalla johdonmukaisella toimintalinjallaan ja oman yleisöpohjansa tavoittaneina oivallisia ehdokkaita vuoden teatteriksi eikä lopullisen voittajan nimeäminen ole todellakaan ollut helppo tehtävä.
Toivotan myötätuulta kaikille viidelle.

Yksi näistä teattereista on kuitenkin polkaissut hiljattain käyntiin prosessin, jonka tiedän oman työhistoriani perusteella vaikeaksi mutta kiistattoman arvokkaaksi: iso laiva kääntyy hitaasti.

Tämä teatteri on avannut ovensa yleisölle kellarista kattoon asti, jopa maalaamoaan myöten.
Se on myös osannut ulos talosta tehden kiertueita sinne, mistä ei hevillä lähdetä teatteriin.
Se esittelee tekijöitä, teatteritaidetta ja sen historiaa yleisötapaamisissa ja työpajoissa. Se kurottaa kohti yleisöään myös kirjoja julkaisemalla. Katsojalukunsa se on viime vuoden aikana nostanut kolmanneksella menemättä suinkaan siitä, missä aita on matalin.
Sen ohjelmisto pureutuu nykykatsojan elämään ja todellisuuteen sekä niiden taustalla oleviin kansallisiin ydinkysymyksiin kaihtelematta ja juuttumatta totuttuihin lajityyppeihin.
Sen esityksistä välittyy tekijöiden ankkuroituminen päivitettyihin tavoitteisiin. Se myös näyttää osaavansa arvostaa oman ensemblensa kykyjä ja tarjoavan tilaa oma-aloitteisuudelle.

Tänä vuonna se täyttää 140 vuotta ja näyttää siltä, ettei se ole päivääkään liian vanha.
Tiedätte kaikki, mikä teatteri se on.
Se on Suomen Kansallisteatteri ja nimensä arvoinen tänä juhlapäivänä.

Raija-Sinikka Rantala, teatteriohjaaja (palkinnonsaajan valitsija)

Palkinnon jakaa Suomen Teatterit ry. Tavoitteena on nostaa esiin suomalainen teatterivalio. Palkinto myönnetään suomalaiselle teatterille, jonka toiminnassa gaalaa edeltävänä vuonna on ollut taiteellista kunnianhimoa ja onnistumista. Teatteri on oman paikkakuntansa henkinen vaikuttaja niin yleisön kuin työyhteisönsä ja organisaationsakin kautta.

 


 

YLEISÖN SUOSIKKINÄYTTELIJÄ

Palkinto jaetaan yleisöäänestyksen perusteella.

Palkinnonsaaja: Yleisön suosikkinäyttelijä 2012 on Elina Knihtilä.

  

Perheenjäsen_Hanna Raiskinmäki_Antti Holma_Lotta Lehtikari_Kuvaaja Pauliina Feodoroff_Takomo 2011

Perheenjäsen_Seppo Merviä_Lotta Lehtikari_Hanna Raiskinmäki_Kuva Pauliina Feodoroff_Takomo 2011

Eva Neklayeva_Kuvaaja Alice Pittacolo

Pate Pesonius_Kuvaaja Jussi Nikkilä