Thalia-juhlassa 14.3.2016 palkitut

TINFO on koonnut tähän tiedot Thalia-juhlassa Espoon kaupunginteatterissa jaetuista palkinnoista. Perustelutekstit ovat kunkin jakajatahon laatimat. Otsikkolinkistä pääset suoraan palkintoperusteluihin.

 

Illusion-palkinto lavastajalle ja pukusuunnittelijalle

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP

Palkinnon saaja: Joanna Weckmann TaT

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP haluaa tänä vuonna antaa Illusion-palkinnon pukusuunnittelija TaT Joanna Weckmannille huomionosoituksena tuoreesta tohtorinväitöstutkimuksesta pukusuunnittelun alalta. LP haluaa palkinnon kautta nostaa esiin Joanna Weckmannin pitkän uurastuksen ja upean saavutuksen tällä teatteritaiteen alalla.

Joanna Weckmanin väitöstutkimus ”Kun jonkun asian tekee, se pitää tehdä täydellisesti” – Liisi Tandefelt pukusuunnittelijana 1958–1992 paneutuu näyttelijä-pukusuunnittelija Liisi Tandefeltin uran ja kertomusten kautta pukusuunnittelijan työhön liittyviin käytäntöihin, arvoihin ja ihanteisiin. Väitöstilaisuus oli 3.12.2015 Aalto Yliopistossa.

Tutkimus avaa uusia näköaloja pukusuunnittelutyön historiaan ja siihen, miten ammattialan historiakuvaa on rakennettu suomalaisella teatterikentällä. Se lisää tietoutta pukusuunnittelun alalta, jolta tutkimustyötä ei vielä paljoa ole tehty.


Vuoden teatteri 2016

Suomen Teatterit ry STEFI

Palkinnon saaja: Teatteri Telakka

Vuoden Teatteri 2016 -kilpailun voittaja on Teatteri Telakka Tampereelta. Teatteri Telakka on onnistunut luomaan omalaisensa teatterikonseptin, joka on jatkanut elinvoimaisena toimintaansa 20 vuoden ajan.

Teatteri Telakka tarjoaa tinkimätöntä omaäänistä taidetta. Telakka tuottaa laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja ja tuo uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Juhlavuoden ohjelmisto on näyttö kaksikymmentä vuotta jatkuneesta määrätietoisesta työstä toteuttaa kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti merkittävää ja uutta luovaa teatteria.

Seuraava ensi-ilta on Suomeen paenneen kirjailijan ja elokuvaohjaajan Hassan Blasimin Digihattupeli yhteistuotantona virolaisen Tartu Uus Teaterin kanssa. Kulttuuritalo Telakka yhdisti aluksi ravintolan ja teatterin, liitti myöhemmin näihin myös bändistagen ja gallerian kuvataiteilijoille. Teatteri Telakka ry on yksi neljästä rinnakkaisesta toimijasta Kulttuuritalo Telakan sisällä. Teatteri Telakka tuottaa teatteritoimintaa ja se on vienyt määrätietoisesti taidetta hoito- ja hoivalaitoksiin. Telakalla nähdään myös vierailuesityksiä ja omia independent-tuotantoja. Telakka järjestää festivaaliviikon toukokuussa, tänä vuonna vieraaksi saapuu espanjalainen Teatro de Babel, joka saapuu vierailulle jo huhtikuussa.

Telakka toimii myös foorumina erilaisille tapahtumille, kansalaisjärjestöjen tilaisuuksille ja useille eri festivaaleille. Telakka on kaupunkilaisten kokoontumis- ja kohtaamispaikka. On vaikeaa enää kuvitella Tamperetta ilman Telakkaa.

Vuoden Teatteri -kilpailun voittajan valitsi raati, johon kuuluivat viime vuoden voittajateatterin Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Vesa Tapio Valo, Tampereen Työväenteatterin johtaja Maarit Pyökäri, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Raati luovuttaa palkinnon maanantaina 14. maaliskuuta teatterialan palkintojenjakojuhlassa Espoon kaupunginteatterissa. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

Teatteri Telakan sivut: www.telakka.eu/teatteri/

Lisätietoa kilpailusta: www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut/

Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry, Hanna-Reetta Schreck
puh. 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Sirkuksen Lumo -palkinto

Sirkuksen tiedotuskeskus

Palkinnon saaja: Ilona Jäntti

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt vuosittain jaettavan Sirkuksen Lumo -palkinnon sirkustaiteilija Ilona Jäntille. Vuoden 2015 palkinto luovutettiin teatteri, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa Espoon kaupunginteatterissa 14.3.2016.

Raati perustelee palkintoa seuraavasti:

Ilma-akrobaatti Ilona Jäntillä on oma taiteellinen näkemyksensä, jota hän on tinkimättä toteuttanut koko uransa ajan. Ilma-akrobaattina hän ei ole pysähtynyt paikalleen eikä tyytynyt klassisten välineiden vangiksi, vaan on jatkanut luovaa kokeilua. Ilona ideoi uusia mahdollisuuksia ja sirkuksen ulostuloja. Hän on tuonut sirkustaidetta paikkoihin, joissa sitä ei odottaisi näkevänsä. Esiintymispaikkoina ovat toimineet näyttämöiden lisäksi kadut, talvipuutarhat, museot, historialliset puistot, julkisivut, musiikin estradit.

Ilona on kansainvälisesti kysytty taiteilija, joka työskentelee monella mantereella niin omien teostensa kuin ohjaustöidenkin parissa. Lähivuosina hän on vieraillut USA:ssa, Kanadassa, Panamassa, Isossa-Britanniassa, Portugalissa, T¨ekin tasavallassa, Liettuassa, Slovakiassa, Italiassa, Belgiassa ja Ruotsissa.

Kansainvälisyydestään huolimatta Ilona Jäntti esiintyy säännöllisesti myös Suomessa. Hänen viimeistellyt teoksensa voi kohdata sekä vapaapääsyisissä tilaisuuksissa että taiteen kärkitapahtumissa. Ilona valittiin 10-vuotisjuhlavuottaan viettäneen Cirko-festivaalin nimikkotaiteilijaksi vuonna 2015. Festivaalin ohjelmistossa kantaesitetyssä Namesake -teoksessaan hän teki kunnianosoituksen edeltäjilleen ja omille juurilleen. Taiteilijana hän jatkaa kehittymistään. Kuvaannollisesti: vain taivas on kattona.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen Lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2009.

Sirkuksen Lumo -palkinnon raadissa istuivat esittävien taiteiden kriitikot Annikki Alku, Eeva Kauppinen, Merja Koskiniemi, Elisabeth Nordgren ja Silja Ylitalo. Raadin puheenjohtajana oli Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo.

Lehdistökuvat: http://ilmatila.com/en/gallery/

Ilona Jäntti:  http://ilmatila.com

Sirkuksen Lumo –palkinto: www.sirkusinfo.fi/fi/organisaatio/sirkuksen-lumo-palkinto

Tiedustelut: Sirkuksen tiedotuskeskus, tiedottaja Johanna Mäkelä, +35850 464 3203, johanna.makela(a)sirkusinfo.fi

Sirkuksen tiedotuskeskus on suomalaisen sirkuksen kehitysorganisaatio. Tiedotuskeskus kokoaa ja jakaa tietoa suomalaisesta sirkuksesta ja edistää suomalaisen sirkuksen vientiä. 

www.sirkusinfo.fi


Vuoden teatterinäyttelijä

Suomen Näyttelijäliitto

Palkinnon saaja: Ria Kataja

Näyttelijäliiton palkittava Vuoden teatterinäyttelijä on jäsenäänestyksen perusteella näyttelijä Ria Kataja.

Perusteluja:

”Keuhkot –näytelmä.”

”Monipuolinen, karismaattinen, onnistuu aina.”

”Herkkyys, hienovarainen väreily tekemisessä, mutta hyppy suuriin karikatyyreihin napsusta hallussa. Hoitava esiintyjä, joka antaa katsojalle hyvää energiaa, eli toimii myös muilla näkymättömillä ja tärkeillä tasoilla. Häntä katsoessaan uppoaa tarinaan, ja haluaa myös katsojana päästää itsensä uppoamaan, häneen voi luottaa, eikä hänessä eikä esiintymisessään ole mitään itsetietoista, kuten monissa muissa. Ria on nostanut puhtaan ja kauniin näyttelijäntyön arvostusta taas hieman ylemmäs.”

”Paras.”

”Monipuolinen ja aina hyvä.”

”Ria on huikea.”

”On vaan, niin erinomainen ja monipuolinen näyttelijä.”

”Karismaa, taitoa, älyä, sydäntä ja omatunto. Ja vielä hauskakin.”

”Persoonallinen, muuntautuva, luonnollisen lahjakas, luotettava, lämmin, mukaansa tempaava.”

Yhteystiedot:
Helena Vesajoki
Järjestö- ja koulutussihteeri
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.
Puh. (09) 2511 2138 / 044 300 4664
helena.vesajoki(a)nayttelijaliitto.fi
www.nayttelijaliitto.fi


Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinto

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST

Palkinnon saaja: Barker-teatteri

Barker-teatteri on tehnyt pitkäaikaista työtä tanssi- ja sirkustaiteen hyväksi. Se edustaa ennakkoluulotonta, taiteiden ja taiteilijoiden välistä vuorovaikutuksen areenaa. Monipuolisen taiteen ja verkottumisen paikkana Barker palvelee turkulaista, suomalaista ja omalta osaltaan myös kansainvälistä tanssi- ja sirkustaidekenttää.


Vuoden teatteriteko 2016

Teatterikeskus

Palkinnon saaja: Angelika Meusel

Vuoden teatteriteko 2016 -palkinnon saaja on Angelika Meusel Porin Rakastajat-teatterista.

Palkinnon perusteluissa nostettiin esille Angelika Meuselin pitkä ja merkityksellinen ura rahoituslain ulkopuolisella teatterikentällä. Meusel on pitkäjänteisesti kehittänyt vapaan kentän toimintaa ja tehnyt lainsuojattomien teatteritaiteilijoiden työtä tunnetuksi. Hänen ja Kai Tannerin johtama Rakastajat-teatteri on jatkuvasti uusiutunut ja kehittänyt toimintaansa pyrkiessään luomaan esimerkkiä tulevaisuuden teatteritoiminnasta. Samalla Meusel on ihmisenä, naisena ja taiteilijana tehnyt vaikuttavaa ja tinkimätöntä näyttelijäntyötä.

Teatterikeskus myöntää Vuoden Teatteriteko -palkinnon ansioituneelle teatterintekijälle, -tukijalle, -ystävälle tai muulla tavalla teatterikentän näkökulmasta merkittävälle henkilölle, työryhmälle, teatterille, tapahtumalle tms.

www.teatterikeskus.fi


Ohjaaja-dramaturgipalkinto

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD

Palkinnon saajat: Maarit Pyökäri ja Anna Veijalainen

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry myöntää vuoden 2015 Ohjaaja- ja dramaturgipalkinnon kahdelle henkilölle: Maarit Pyökärille ja Anna Veijalaiselle.

Molempien työskentelyssä yhdistyy kaksi rinnakkaista polkua: on sekä pitkä, hieno ura taiteilijoina, että sinnikäs, työtä pelkäämätön taival rakenteiden luomisen ja suomalaisen teatterikentän monipuolistamisen kanssa.

Molemmat ovat toimineet sekä taiteilijoina että teatterinjohtajina. He ovat tehneet työssään rohkeita valintoja, heillä on laaja-alainen sivistys taiteilijoina ja he ovat toimineet herpaantumatta monipuolisen ja moniarvoisen teatteritaiteen puolesta.

He ovat katsoneet rakenteita kahdesta perspektiivistä: Pyökäri etabloituneissa teatteritaloissa ja Veijalainen vapaalla kentällä.

Kummallakin on ollut halu uudistaa vakiintuneita rakenteita vierailujen, yhteistuotantojen ja uusien toimintatapojen kautta. Lennokkuuden lisäksi molemmilla on ollut päätöksissään myös käytännön järki mukana. Kumpikin on joutunut myös taloudellisesti kiperiin paikkoihin, mutta selvittänyt ne määrätietoisuudella ja luovuudella.

Maarit Pyökäri on ansainnut kannuksensa sekä teatterinjohtajana että vapaana ohjaajana. Hän on toiminut Rovaniemen, Rauman, Oulun, Lahden ja Tampereen Työväen Teatterin johtajana. Hän on johtajana selkeä, reilu, tarvittaessa tinkimätön mutta aina sydämellinen, ja ohjaajana varmaotteinen ja erittäin ammattitaitoinen. Hän pyrkii aina sekä alaistensa että teatteritaiteen kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Anna Veijalainen on ollut perustamassa KokoTeatteria ja kantanut siitä huolta lähes 20 vuoden ajan. Hän on monialainen taiteilija, joka kykenee toimimaan niin tanssijana, koreografina, näyttelijänä, ohjaajana kuin kirjoittajana ja dramaturginakin. Veijalainen on työskennellyt vapaan kentän niukoissa resursseissa voimia säästämättä, taistellut monia tuulimyllyjä vastaan ja onnistunut lopulta vakiinnuttamaan pienen teatterin, jonka tiloissa toimii myös arvostettu jazz-klubi. KokoTeatterin tiloihin ovat aina tervetulleita myös vierailevat ryhmät, joten se on mahdollistanut työskentelyn monelle vapaan kentän toimijalle.

Sekä Veijalainen että Pyökäri ovat jo saavuttaneet suomalaisen teatteritaiteen ”grand lady” -aseman. He ovat monialaisia, sinnikkäitä ja alati uudistuvia teatteritaiteilijoita, joita tuskin mikään myrsky kykenee kaatamaan.

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:n hallitus


Säde-palkinto (kuva-, valo- ja äänisäde)

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV

Valosäde-palkinto: Max Wikström

Äänisäde-palkinto: Hannu Hauta-aho

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry (SVÄV) jakoi Thalia-juhlassa kaksi Säde-palkintoa. Valosäde-palkinto jaettiin valosuunnittelija Max Wikströmille Pohjalla -teoksen valosuunnittelusta Suomen Kansallisteatterin pienelle näyttämölle. Äänisäde-palkinto jaettiin äänisuunnittelija Hannu Hauta-aholle Oikeusjuttu -teoksen äänisuunnittelusta Lappeenrannan kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri Kansan Syvien Rivien yhteistuotannossa, joka sai ensi-iltansa Teatteri Jurkassa.

Molemmat suunnittelut edustavat kokonaisvaltaista, esteettisesti taidokasta sekä tarkkaa suunnittelua ja taiteellista ilmaisua. Suunnitteluissa valo ja ääni toimivat monipuolisesti: luovat rytmiä, toimivat vastanäyttelijöinä ja muokkaavat tilaa.

Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, joita jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta. Palkintoja on jaettu vuodesta 2007 alkaen.

Lisätietoja: http://sadepalkinto.blogspot.fi

Lisätietoa teatterialan palkinnoista: www.tinfo.fi/fi/Teatterialan_palkintoja

Yhteystiedot:
Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto
c/o Suomen Näyttelijäliitto
Meritullinkatu 33 C
00170 HELSINKI
sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
045 8964024
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi