Thalia-juhlassa 27.3.2017 palkitut

TINFO on koonnut tähän tiedot Thalia-juhlassa jaetuista palkinnoista. Perustelutekstit ovat kunkin jakajatahon laatimat. Otsikkolinkistä pääset suoraan palkintoperusteluihin.


Illusion-palkinto lavastajalle ja pukusuunnittelijalle

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP

Palkinnon saaja: Eeva Ijäs

Eeva Ijäs on toiminut lavastustaiteen opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa yhteensä neljänkymmenen vuoden ajan. Hän on ollut keskeinen tekijä alan opetuksen kehittämisessä sekä sen laajentamisessa perinteisistä ammatillisista käsityötaidoista kohti taiteellista monialaisuutta ja kansainvälisiä yliopisto-opintoja. Eeva Ijäs on ollut avainhenkilö myös lavastajien nykyaikaisen opiskeluympäristön kehittämisessä LUME keskuksen perustamisen yhteydessä. Lisäksi hän on toiminut vahvana aloitteellisena tekijänä lavastuksen ja Teatterikorkeakoulun eri koulutusohjelmien välisen yhteisopetuksen eri muotojen luomisessa ja ennen kaikkea pidettynä ja opiskelijaa lähellä olevana opettajana.

Eeva Ijäksen omaan taiteelliseen uraan mahtuu työskentelyä monen mittakaavan näyttämöillä. Hän on toiminut skenografina niin korkeatasoisissa nukketeatteriesityksissä, kaupunginteattereissa kuin Kansallisoopperassakin. Erityismaininnan ansaitsee kuitenkin Ijäksen pitkäaikainen työ KOM-teatterissa. Eeva Ijäksen KOM-teatteriin tekemien lavastusten omaleimainen kädenjälki muodostaa tärkeän osan suomalaisen skenografian historiaa.

Teksti: Liisa Ikonen, Aalto-yliopiston Esittävien taiteiden lavastuksen professori. 

Lisätietoa: Laura Haapakangas, laura.haapakangas(a)gmail.com


Lasten- ja nuortenteatteri -palkinto

Suomen Teatterit ry STEFI & Suomen Assitej ry

Palkinnon saaja: Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”

Näytelmä ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” on Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon voittaja 2017!                         

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle.

Vuoden 2017 voittajan valitsi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Hän päätyi valinnassaan Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tekemään näytelmään ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”.

”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” kertoo kolmasluokkalaisen Vesta-Linnean arjesta. Näytelmä käsittelee nykypäivän lasten ja aikuisten asioita, vaikeitakin, hienovaraisesti ja syvällisesti. Ohjaaja Miika Murasen ohjaus yhdistettynä Tove Appelgrenin luoman Vesta-Linnea kirjasarjan hurmaaviin hahmoihin ja erinomaiseen näyttelijäntyöhön vakuuttaa. Työryhmän motivaatio ja kunnianhimo ovat näkyvää. Esitys on saanut hyvän vastaanoton ja yleisö elää mukana. Saavutettavuuteen on myös panostettu ja näytelmästä on esimerkiksi järjestetty esityksiä erityisherkille lapsille. Lisätietoa näytelmästä.

Palkinnon finalistit valitsi raati, johon kuuluivat vuoden 2015 palkinnon voittaja, Teatteri Hevosenkengän perustaja ja johtaja Kirsi Siren, Oulun Kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. Palkinnon muut finalistit olivat Unga Teaternin näytelmä ”Hamlet sanoi sen kauniimmin” ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus.

Palkinto jaetaan Maailman Teatteripäivänä 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-juhlassa Kansallisteatterin Lavaklubilla Helsingissä. Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen ja vuodesta 2015 yhteistyössä Assitej ry:n kanssa.

Lisätietoja:
Teatteri Siperia, Marika Heiskanen, 050 559 7311
Tampereen Työväen Teatteri, Elise Richt, 050 5448038

Suomen Teatterit ry: Järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck, puh. 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi

Assitej ry: Tuottaja Venla Haanpää, info(a)assitejfi.org


Ohjaaja-dramaturgipalkinto

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD

Palkinnon saaja: Hanna Kirjavainen

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit myöntää ohjaaja-dramaturgitunnustuksen tänä vuonna Hanna Kirjavaiselle.

Hanna Kirjavainen on jo vuodesta 1998 työskennellyt sekä laitosteattereissa että vapaalla kentällä laajasti ja rohkeasti omaa linjaansa vetäen. Hän on osallistunut samaan aikaan myös aktiivisesti yhteiskunnalliseen ja kulttuuripoliittiseen keskusteluun, perustanut kolme omaa ammattiryhmää sekä useita alueellisesti merkittäviä yhdistyksiä ja hankkeita. 

Teatteritaiteilijana Hanna Kirjavainen ei aina ole mennyt tendenssien mukana vaan on sinnikkäästi uinut vastavirtaan sisältö edellä. Pelotta hän muutti Pohjois-Karjalaan ja perusti valtakunnallista ja kansainvälistäkin huomiota saaneen Rospuutto-ryhmän vanhaan kyläkouluun.

Teatteriohjaajana Hanna Kirjavaista voidaan laadullisesti pitää visuaaliskehollisena. Erityisesti viimeaikaisissa ohjauksissaan Valkoinen peura, Anna Karenina ja Idiotia – ehdotus esitykseksi Hanna Kirjavainen on tutkinut ja kehittänyt uniikkia kehollista ilmaisua. Valkoinen peura perustuu shamanistiseen parannusprosessiin, transsiin ja ekstaattiseen liikeimprovisaatioon. Valkoinen peura on myös vahva kannanotto luonnon ja luonnon keskellä asuvien ihmisten puolesta. Hanna ei epäröi piilottaa viranomaisia kenties kiinnostavaa kuvausmateriaalia rintaliiveihin rajatarkastuspisteessä, mikäli asia sitä vaatii.

Hanna Kirjavaisen lähes 20-vuotinen teatteriohjaajaura osoittaa esimerkillistä laajuutta ja monipuolisuutta. Hän valmistautuu työhönsä luovuutta ja ideoita pursuten, aktiivisesti keskustellen, osallistuen ja osallistaen taiteellisista tavoitteistaan tinkimättä; teatteritaiteen ja itse välineen kehitysnäkymät kussakin produktiossa aina etunenässä.

Lisätietoa: STOD / puheenjohtaja Anna-Maria Klintrup, amklintrup(a)gmail.com


Silmänkääntäjä-palkinto

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)

Palkinnon saajat: Wasa Teaterin yleisötyöntekijät Nina Dahl-Tallgren ja Sarah Bergkulla

Silmänkääntäjä-palkinnon 2017 saavat Nina Dahl-Tallgren ja Sarah Bergkulla. Perustelut kuuluvat näin:

Kuka olen ja mikä historiassa ja lähelläni on tehnyt minusta sen joka olen? Mikä on minulle tärkeää? Mitä tiedän taustastani? Miltä tuntui, kun Suomi itsenäistyi? Miltä Suomi näyttää nyt? Mihin uskomme?  Harvoin uskallamme esittää itsellemme tällaisia tunteita ja tuntemuksia koskevia kysymyksiä.

Wasa Teater, ruotsinkielisen Pohjanmaan alueteatteri on yleisötyössään johdattanut alueen lapsia ja nuoria identiteettikysymysten äärelle ja historian kautta katsomaan tulevaisuuteen.

Teatterin yleisötyöntekijät teatteripedagogit Nina Dahl-Tallgren ja Sarah Bergkulla ovat kekseliäitä, yhteistyökykyisiä ja peräänantamattomia intomieliä, jotka ovat uskaltaneet luottaa lasten ja nuorten kykyyn löytää vastauksia ja ratkaisuja sekä käsitellä omia tunteitaan. He ovat luoneet myös helpon ja kätevän työkalun, joita voidaan käyttää lasten ja nuorten kanssa toimiessa. Näitä niinkutsuttuja tunnekortteja on eri luokka-asteille.

Yleisötyö teatterissa voi auttaa tunteiden tunnistamisessa ja ilmaisemissa, itseluottamuksen rakentamisessa.

Teatteri tarvitsee Nina Dahl-Tallgrenin ja Sarah Bergkullan kaltaisia asialleen omistautuneita yleisötyön ammattilaisia.

Yhteystieto molemmille palkittaville, Nina Dahl-Tallgrenille ja Sarah Bergkullalle: +358 50 300 7214

Silmänkääntäjä-palkintoa koskevat tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Sirkuksen lumo -palkinto

Sirkuksen tiedotuskeskus

Palkinnon saaja: Sirkus Magenta ry

Sirkus Magenta on viisivuotisen toimintansa aikana kehittynyt merkittäväksi sosiaalisen sirkuksen osaajaksi, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Sirkus Magenta tuottaa vuosittain sirkustyöpajoja, -esityksiä, -opetusta ja -työhyvinvointipalveluita yli 9000 lapselle, nuorelle, aikuiselle ja vanhukselle ja on pääkaupunkiseudulle keskittyvän työnsä lisäksi mukana useissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Magentan ansiosta suuri joukko ihmisiä, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta harrastaa sirkusta, pääsee osallistumaan viikoittaiseen sirkustoimintaan. Tässä joukossa on mm. lastensuojelun asiakkaita, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja turvapaikanhakijoita. Sirkus Magentan toiminannalla on ollut myös kauaskantoisia ulottuvuuksia. Magentalaiset perustivat sirkuskoulun Jordaniaan Zaatarin pakolaisleirille vuonna 2013 yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun kanssa. Koulu toimii edelleen nuorten syyrialaisten ohjaajien johdolla tuoden iloa pakolaisleirin lasten ja nuorten arkeen.   

Lisätietoa:
Sirkuksen tiedotuskeskus, tiedottaja Johanna Mäkelä, +358 50 464 3203, johanna.makela(a)sirkusinfo.fi

Sirkuksen lumo -palkinto


Säde-palkinto (valo- ja äänisäde)

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV

Valosäde-palkinto: Erno Aaltonen

Äänisäde-palkinto: Janne Hast

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry (SVÄV) jakaa vuosittain 1–3 Säde-palkintoa. Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta. Ensimmäiset Säde-palkinnot jaettiin vuoden 2007 teoksista. Lisätietoa palkinnoista ja aikaisemmin palkituista, sekä kaikki ehdolla olleet teokset näet verkkosivulta: sadepalkinto.wordpress.com.

Molemmat nyt palkittavat suunnittelut edustavat kokonaisvaltaista, esteettisesti taidokasta sekä tarkkaa suunnittelua ja taiteellista ilmaisua. Vuoden 2016 suunnitteluista Säde-palkinnon saajat ovat:

Valosäde-palkinto: valosuunnittelija Erno Aaltoselle teoksen Tavallisuuden aave (Q-teatteri) valosuunnittelusta.
 

Erno Aaltosen valosuunnittelu laajentaa näyttämön ontologiaa. Se on tyylikäs, hallittu mutta yllättävä, ja ehyt, elokuvallinen kokonaisuus – kansainvälisen tason jälkeä. Valosuunnittelussa onnistutaan käyttämään tilaratkaisun rajaamia ja ehdottamia valon suuntia näyttämöllisesti tehokkaasti ja esteettisesti. Lavastuksen ja valon yhteistyö toimii hienosti. Myös teoksen taiteellinen kokonaistaideteoksellinen suunnittelu on erittäin onnistunut ja linjakas. Aaltonen taitaa myös valollisen jännitteen ja leikkauksen taidon. Lisätietoa esityksestä: www.q-teatteri.fi/tavallisuuden-aave

Äänisäde-palkinto: äänisuunnittelija Janne Hastille teoksen Förvandlingen (Svenska Teatern) äänisuunnittelusta.
 

Janne Hastin äänisuunnittelu esityksessä Förvandlingen on runsas, monikerroksinen ja voimakkaasti rytmiin perustuva. Äänisuunnittelussa sekoittuvat klassinen viulu sekä modernit konesävelmät perkussiivisiin elementteihin. Äänet kuvaavat Gregor Samsan muutosta yhä syvemmälle hyönteiseksi, sekä hänen perheensä tragediaa suhteessa tähän käänteeseen. Tämä matka kuvataan teoksessa oivallisimmillaan ilman puhuttua kieltä, äänen ja liikkeen vastaparilla. Äänisuunnittelu ei ainoastaan luo tunnelmalla kehystä teokselle, vaan on usein suvereenisti pääroolissa, kun muut osa-alueet antavat sille tilan loistaa. Teoksessa ääni on rakenteellinen osa esitystä, erottamaton osa näyttämötoimintaa. Hastin ammattitaito rytmin ja musiikin moniottelijana on vahvasti esillä lopputuloksessa. Teoksessa myös koreografia ja ohjaus osaavat hyödyntää äänisuunnittelua. Lisätietoa esityksestä: www.teatterikesa.fi/esitykset/forvandlingen

Video-säde: Videosädettä ei tällä kertaa jaettu, mutta päätettiin jakaa erillinen kunniamaininta ohjaaja Miko Jaakkolalle halusta laajentaa ohjauksissaan näyttämökerrontaa videon avulla. On kannustettavaa ja erityistä, että ohjaaja haluaa ottaa videosuunnittelun näin vahvasti haltuunsa ja osaksi esitystä.

Lisätietoja palkinnoista ja palkittavista: Mia Erlin, valo- ja äänisuunnittelija, TeM, SVÄV:n hallituksen jäsen: miaerlin(a)gmail.com Raisa Kilpeläinen, skenografi–valosuunnittelija, TaM–TeM, SVÄV:n puheenjohtaja: raisa.kilpelainen(a)gmail.com


Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinnot

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST

Suomen tanssi- ja sirkustaitelijat STST täyttää vuonna 2017 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestö jakaa kaksi mainetekopalkintoa, toinen sirkuksen ja toinen tanssin kentälle.

Palkintojen saajat: Jarmo Ahonen ja Sirkus Magenta. 

Jarmo Ahonen, fysioterapeutti, tietokirjailija ja opettaja, on jo kolmenkymmenen vuoden ajan paneutunut tanssitaiteilijoiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin erityiskysymyksiin huolella ja suurta vastuuntuntoa kantaen. Hän on ollut aina valmis kouluttamaan ja tiedottamaan alan viimeisimmistä kehityksistä sekä tuonut kansainvälistä tietotaitoa niistä erityiskysymyksistä, jotka ovat koskettaneet tanssitaiteilijoiden terveydentilaa ja työhyvinvointia. Ahonen on myös suuresti vaikuttanut siihen, että kasvava joukko terveysalan ammattilaisia on erikoistunut tai lisännyt huomattavasti omaa osaamistaan ja suuntautumistaan tanssin alan työterveyskysymyksiin. 

Jarmo Ahosen aloitteesta perustettiin vuonna 2000 Dance Health Finland (DHF), joka pyrkii edistämään tanssialan ammattilaisten ja opiskelijoiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Ahonen toimi yhdistyksen puheenjohtajana kuusi ensimmäistä vuotta. Sen jälkeen hän on ollut varapuheenjohtajana ja/tai hallituksen jäsenenä. Ahonen on ollut vaikuttamassa myös tanssilääketieteen kansainväliseen kehitykseen. Opettajana hän on tuonut tietoa anatomiasta ja kinesiologiasta kymmenille vuosikursseille Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksella sekä Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Fysioterapeuttina Ahonen on hoitanut vammautuneita tanssitaiteilijoita suurella asiantuntemuksella sekä sydämellisellä kannustuksella. Tanssin mainetekopalkinto annetaan siis Jarmo Ahoselle tunnustukseksi ja kiitokseksi vuosikymmenten työstä tanssitaitelijoiden parissa ja hyväksi.

Sirkus Magenta on perustettu 2011 edistämään henkistä ja fyysistä hyvinvointia sirkuksen avulla. Se on noussut nopeasti merkittäväksi tekijäksi sosiaalisen sirkuksen alueella. Se työllistää jo yli kolmekymmentä sirkusammattilaista. 

Sirkus Magenta tarjoaa matalan kynnyksen tutustua sirkuksen maailmaan. Sen kautta kymmenet tuhannet ovat päässeet kokemaan ja opettelemaan sirkustaitoja sekä myös itse esiintymään. Se on toteuttanut lukuisia hankkeita erityistä tukea tarvitsevien ryhmien kanssa ja valmistanut työssään kohtaamiensa ajatusten pohjalta esityksiä. 

Sirkus Magenta toimii päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotaloissa, palvelutaloissa, vastaanottokeskuksissa, pakolaisleireillä. Sen kohderyhmää ovat kaikki vauvoista vanhuksiin tarjoten mahdollisuuden onnistumiseen yksin ja ryhmässä. Kansainvälisyys on luonnollista sirkukselle. Sirkus Magenta on luonut yhteistyöverkostoa useaan maahan. Huomattavimpana tekonaan se on perustanut sirkuskoulun Jordaniaan pakolaisleirille. 

Sirkus Magenta tarjoaa kaikille taustaan katsomatta välittävää, lämmintä ja läsnäolevaa vuorovaikutusta sirkuksen avulla.

Lisätietoa: 
STST:n puheenjohtaja Outi Kallinen, +358407075977, outi.kallinen(a)teme.fi


Thalia-palkinto vuoden esitykselle

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)

Palkinnon saajat ovat nämä neljä esitystä:

  • Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi

  • Tavallisuuden aave, Q-teatteri

  • Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri

  • Wunderkinder, Wauhaus ja Teater 90 grader

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys.

Thalia-tunnustuspalkinto neljälle esitykselle

Suomessa tehdään runsaasti taiteellisesti korkeatasoisia ja monimuotoisia teatteriesityksiä, joiden keskinäinen vertailu ja paremmuusjärjestykseen asettaminen olisi keinotekoista. Tämän vuoksi emme ole halunneet palkita yhtä vuoden esitystä. Sen sijaan olemme halunneet nostaa palkittaviksi neljä hyvin erilaista esitystä.

Yhteistä niille on vahvan intohimoinen omaäänisyys, muodon ja sisällön uutta luova kokonaistaiteellinen kohtaaminen sekä terävät havainnot omasta ajastamme. Kaikki neljä palkittavaa teosta ovat oivallisia esimerkkejä siitä, miten ohjaajien ja kirjoittajien pitkäjänteinen taiteellisen ajattelun ja käsialan kehittäminen yhdessä motivoituneiden työryhmien kesken voivat johtaa parhaisiin mahdollisiin teatteritaidetta eteenpäin vieviin teoksiin.

Thalia-tunnustuspalkinto vuoden esitykselle on jaettu viimeksi vuonna 2015. Nyt palkittavat esitykset ovat saaneet ensi-iltansa vuoden 2015 maaliskuun ja marraskuun 2016 välillä.

Thalia-tunnustuspalkinnot 2017 jaetaan seuraaville esityksille:

Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi

Vaimoni, Casanova on riemastuttava teatterillinen universumi, joka käsittelee ihmisyyden keskeisimpiä kysymyksiä: rakkautta, sukupuolisuutta, intohimoa ja kuolemaa. Sen tapahtumapaikkana on teatteri, jonka kautta teos nostaa äkkiväärän salaviisaasti esiin myös taiteen tekemiseen liittyviä tabuja ja kirjoittamattomia sääntöjä.

Koko työryhmä Leea Klemolan johdolla heittäytyy häpeämättömän antautuneesti teoksen tragikoomiseen ristiaallokkoon ja antaa katsojalle uutta pohdittavaa inhimillisyyden moniulotteisuudesta ja armon merkityksestä kovassa ajassamme.

Tavallisuuden aave, Q-teatteri

Tavallisuuden aave on itsenäisistä kohtauksista koostuva katsaus suomalaisuudesta ja tahdosta olla tavallinen. Se on katsojiin porautuva, tunnistettava, koskettava ja humoristinen esitys kaikesta siitä, minkä usein haluaisimme unohtaa omasta elämänhistoriastamme. Espanjalaisen surrealistin Luis Buñuelin elokuvasta Vapauden aave (1974) innoituksensa saanut esitys sekä häiritsee että kahlitsee katsojaa näennäisellä sympaattisuudellaan.

Saara Turusen kirjoittamassa ja ohjaamassa Tavallisuuden aaveessa yhdistyvät perhekuvaus ja yhteiskunnallisuus. Se kyseenalaistaa suomalaisia klisheitä kääntämällä näkökulmaansa niihin suvereenilla otteella. Tavallisuuden aave on tämän päivän kuvauksena kaikkea muuta kuin tavallinen ja muistuttaa meitä kauniilla tavalla kaiken hauraudesta.

Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri

Maa-Tuska on monien kerroksien surrealistinen fantasia, satu ja musikaali samassa esityksessä. Unenomaisen pinnan alla kuultaa lukuisia todellisen maailman teemoja, mukaan lukien hyvinvointiyhteiskunta, fasismi, uusliberalismi, retoriikka ja yksilön merkitys maailmassa. Esitys kertoo vahvan teatterillisen muodon läpi yhteiskuntamme ajankohtaisimmista kysymyksistä.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Mustanoja on yhdessä Aurinkoteatterin ensemblen kanssa saanut aikaan jotain hyvin omalakista, omaehtoista ja erityistä. Räävitön ja monitahoinen esitys on samaan aikaan jotain juuri tässä tapahtuvaa, katsojaa haastavaa ja vielä päiväkausiksi ajattelemista antavaa.

Wunderkinder, Wauhaus ja Teater 90 grader

Wunderkinder on Johannes Ekholmin käsikirjoittama teos työelämästä nykyaikana, jolloin on mahdotonta erottaa työtä, vapaa-aikaa ja henkilökohtaista toisistaan. Wunderkinder on paikkasidonnainen esitys, joka tapahtuu ”spa-henkisessä” toimistossa Helsingin Kalliossa sijaitsevassa liiketilassa. Teos on harkiten sliipattu, raaka, todentuntuinen esitys, joka muistuttaa erityisen paljastavalla, viihdyttävällä ja surrealistisella tavalla meitä ihmisarvon rajusta laskusta äärimmilleen viedyn liiketaloudellisen ajattelun maailmassa.

Anni Klein on ohjaajana työryhmineen luonut eteemme peilin, jonka kuva on niin tunnistettava, että esitys piirtyy katsojan muistiin lähtemättömästi. Esitys on taiteellinen helmi ja osoitus siitä, että teatteritaide kehittyy juuri tekijöidensä kyvystä tehdä älykkäitä, tarkkoja ja yksityiskohtaisia havaintoja arkemme ilmiöistä sekä kärjistää ne harkituksi kritiikiksi.

Thalia-palkintoa koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


TINFO-palkinto

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)

Palkinnon saaja: Sonya Lindfors

Sonya Lindfors on teoksillaan, yhteisöllisellä taidetoiminnallaan, kirjoituksillaan ja puheenvuoroillaan älykkään intohimoisesti taistellut toiseuttamisen ja rodullistamisen väkivaltaista kokemusta vastaan. Lindfors on onnistunut muuttamaan suomalaista tanssi- ja esityskulttuuria. Hän on puhkonut suljettuihin ja tunkkaisiin puhe- ja ajatteluavaruuksiin uusia ulottuvuuksia. Lindfors on ravistellut valtarakenteita ja tehnyt sokeita pisteitä näkyviksi.  

Toiseus 101 -julkaisun esipuheessa Sonya Lindfors kirjoittaa: ”Suomalaisen taiteen kentällä diskurssi interkulttuurisuudesta, ekslusiivisista ja alistavista valtarakenteista sekä toiseuttavista representaatioista on kuitenkin auttamattomasti jäljessä. Se on puutteellista ja usein olematonta. Hyviä intentioita ja tahtoa on usein enemmän kuin tietoa tai ymmärrystä.”

Jotta tieto ja ymmärrys lisääntyisivät, Lindfors on aktiivisesti luonut uutta diskurssia, käynyt keskusteluja, rakentanut yhteyksiä ja tiloja, opettanut, luennoinut, kirjoittanut, jakanut, haastanut, esiintynyt. Hän on innostanut koko esittävän taiteen kenttää kyseenalaistamaan ja horjuttamaan vallitsevia rakenteita ja rakentamaan yhdessä uutta, moniäänistä ja huomioonottavaa kulttuuria.

Sonya Lindforsin ansiosta emme voi suhtautua välinpitämättömästi ja tietämättömästi rodullistamiseen, kulttuuriseen omimiseen tai toiseuttamiseen.

Edellä mainituista syistä haluamme antaa Sonya Lindforsille TINFO-palkinnon joka nimenomaisesti korostaa tiedon tuottamisen, jakamisen ja syventämisen merkitystä.

Sonya Lindforsin CV

Palkintoa koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Vuoden teatterinäyttelijä

Suomen Näyttelijäliitto

Näyttelijäliiton Vuoden Teatterinäyttelijä -palkinnon saajan valitsevat näyttelijät jäsenäänestyksessä.Tänä vuonna Näyttelijäliitto palkitsee kaksi näyttelijää, koska he saivat eniten ääniä, molemmat täsmälleen yhtä monta ääntä.

Palkinnon saajat: Niina Hosiasluoma ja Seela Sella

Niina Hosiasluoma on 2002 Stadiasta valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka on tehnyt uraa näyttelijänä, erityisesti teatterityhmissä vuodesta 1997.

Vuoden 2016 aikana Hosiasluoma on nähty näyttelijänä mm. Teatteri Takomon ”Noitavaino” ja Valtimon teatterin ”Ei mikään pikku juttu” -näytelmissä.

Äänestäjien perusteluja:

Jumalattoman omaperäinen ja voimakas ja vangitseva.
Hon är bara så jävla bra. Helt egen nivå.

Laajaskaalainen näyttelijä. Komiikassaan ennalta-arvaamaton.
Itsensä likoon laittava nykyteatterinäyttelijä.

Seela Sella on vuonna 1959 Suomen Teatterikoulusta valmistunut, kaikkien tuntema, moneen kertaan palkittu näyttelijä. Kiertuekettu, kuten hän on itseään kuvaillut.

Periaatteessa Sella on jäänyt eläkkeelle jo toistakymmentä vuotta sitten, mutta näytteleminen on jatkunut tiukkaan tahtiin senkin jälkeen ja näyttelijäkollegat haluavat palkita Seela Sellan Vuoden Teatterinäyttelijänä.

Seela Sellan viimeisimpiä teatteritöitä ovat mm. 3.1.2017 ensi-iltansa saanut Pieni Eläin – Seela Sella 80 vuotta, jolla hän lähtee kiertämään ympäri Suomea ja  sekä Kansallisteatterissa vuoden 2016 aikana esitetty Kaksi matkaa Israeliin.

Äänestäjien perusteluja:

Ei kaivanne perusteluja! Paras.
Ikinuori ajatusten herättelijä.

Hieno läsnäolo, tekstin käsittely sekä kehon ja mielen ketteryys! Huikea esimerkki aidosti elämisestä roolihenkilön nahoissa.
Upea näyttelijätär!

Yhteystiedot:
Helena Vesajoki
Järjestö- ja koulutussihteeri
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.
Puh. (09) 2511 2138 / 044 300 4664
helena.vesajoki(a)nayttelijaliitto.fi
www.nayttelijaliitto.fi


Vuoden teatteri 2017

Suomen Teatterit ry STEFI

Palkinnon saaja: Riihimäen Teatteri

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala on valinnut Riihimäen Teatterin Vuoden Teatteriksi. Puumalan mukaan kaikki neljä finalistia olivat upeita ja kaikkien niiden toiminnassa nousi esiin jokin erityisen hieno teema, jonka vuoksi ne olisi voinut palkita.

Puumala kuvailee voittajan valintaa seuraavasti:

”Valinta oli suuri kunnia ja otin sen tosissani. Katsoin kaikkien teattereiden esityksen tai esityksiä ja kävin keskustelut henkilökunnan tai työryhmän kanssa. Yhteenvetona voi todeta, että Suomessa tehdään ammattimaista työtä suurella sydämellä. Kohtaamiset opettivat itsellenikin paljon.

Kriteerit muokkautuivat teatterikierroksen myötä. Jos olisin esimerkiksi ollut valitsemassa vuoden teatteritekoa tai teatterin pitkää kaarta ja asemaa yhteiskunnassa, valintaa olisi joutunut miettimään vielä uusilta kanteilta. Nyt koin kuitenkin olevani valitsemassa juuri tämän vuoden teatteria. Ja kun parasta ei ole objektiivisesti olemassa, valinta täytyi perustaa intuitioon ja itsessä syntyvään tunteeseen.

Lopullisessa valinnassa kävin jaakobinpainia kahden toimijan välillä. Vaaka kallistui Riihimäen teatteriin, joka tekee sydänverellä korkealaatuista teatteria kovien talouspaineiden alla. Ei liene liioiteltua sanoa, että Riihimäki on teatterikentän piskuinen taistelija. Sijainti lähellä suuria teattereita on haasteellinen, mutta teatteri ei onneksemme suostu luovuttamaan.

Riihimäki on avannut teatterinsa ovia ennakkoluulottomasti ja ojentanut kätensä vapaan kentän suuntaan. Erilaisten yhteistyöhankkeiden määrä hakee teatterin kokoluokassa vertaistaan. Riihimäki on valmistautumassa 2020- lukuun ennakkoluulottomalla otteella kaikilla rintamilla. Työn tuloksena riihimäkeläiset ja kauempaakin tulevat pääsevät nauttimaan lukuisista ensi-illoista ja erityyppisistä esityksistä tiuhaan tahtiin. Esitykset saavat yhteistyön kautta myös pidemmän kaaren ja laajemman yleisön.

Suuren vaikutuksen minuun teki Riihimäellä myös teatterin sisäinen maailma, jossa jokainen henkilökunnan jäsen on yhtä arvokas. Se näkyi ja kuului kaikessa tekemisessä. Satavuotias Suomi ansaitsee juuri tätä:

Yhdessä tekemistä, tinkimätöntä asennetta ja titteleiden jättämistä narikkaan.”

Vuoden Teatteri palkinnon muut finalistit olivat Arja Tiili Dance Company, KOM-teatteri ja Kuopion kaupunginteatteri. Esiraadissa toimivat lisäksi Teatteri Telakan tuottaja Pertti Huovinen, Tanssin talo ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki, Temen puheenjohtaja valosuunnittelija, lavastaja Kalle Ropponen ja STEFI:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Tuomo Puumala jakaa Vuoden Teatteri -palkinnon Maailman Teatteripäivänä 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-juhlassa Kansallisteatterin Lavaklubilla Helsingissä. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.


Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry, Hanna-Reetta Schreck, 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi

Riihimäen Teatteri sivut


Vuoden teatteriteko

Teatterikeskus

Palkinnon saaja: Universum – International Story Sharing Café

Maailmassa on paljon vihapuhetta tänä päivänä, mutta rakkauspuhetta on, onneksi, paljon, paljon enemmän. Sitä ei aina kuule ennen kuin rupeaa kunnolla höristämään korviaan. Teatterin yksi tärkeä tehtävä on sanoa asioita ääneen, pureutua yhteiskunnan ilmiöihin ja edesauttaa ymmärrystä - olla humanismin ja ihmisoikeuksien esitaistelija, etenkin vaikeina aikoina. Universumin International Story Sharing Café tekee juuri sen, omalla mutkattomalla tavallaan. Se tuo maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, pakolaiset ja kantasuomalaiset perusasioiden äärelle, samaan kahvipöytään, jakamaan tarinoita. Kun istuu saman pöydän ympärillä ja tutustuu ihmiseen, ymmärrys kasvaa ja ihmisestä tulee yksilö, ei osa kasvotonta massaa. Kiitos Universum! Te teette maailmasta helpomman paikan hengittää!

Lisätietoja: Maaria Kuukorento; info(a)teatterikeskus.fi


Lisätietoa teatterialan palkinnoista: www.tinfo.fi/fi/Teatterialan_palkintoja

Yhteystiedot:
Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto
c/o Suomen Näyttelijäliitto
Meritullinkatu 33 C
00170 HELSINKI
sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
045 8964024
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi