Thalia 2024 esiraati

Thalia-palkinnon esiraati

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2024 seitsemän finalistia valitsee viisi esittävistä taiteista kirjoittavaa toimittajaa ja/tai kriitikkoa. Otto Ekman, Ilkka Kuosmanen, Katja Mabrouk, Kimmo Nevalainen ja Anne Puumala seuraavat oman alueensa esitystarjontaa ja saivat tehtävän ehdottaa palkinnon ansaitsevaa teosta. Finalistiseitsikko julkistetaan torstaina 15.2.2024, jolloin avataan myös yleisöäänestys. Eniten ääniä saanut voittaa Vuoden esityksen Thalia-palkinnon arvostetun tittelin vuodelle 2024.

TINFO pyysi esiraatina toimivia kriitikoita esittelemään itsensä ja vastaamaan kysymykseen: Millaisena näet teatteritaiteen merkityksen nykyajassa?

Otto Ekman, freelancer, mm. Hufvudstadsbladet

Alue: Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa, kolme finalistia
Otto Ekman. Kuva: Karoliina Paatos.
"Jag är frilansande journalist, kritiker och översättare bosatt i Helsingfors.”

“För mig innebär scenkonsten ett i samtiden allt mer unikt och ovärderligt tillfälle att uppleva konsten som mänskligt möte, en tillflyktsort från teknologiska och algoritmstyrda distraktioner."
 


Ilkka Kuosmanen, Etelä-Suomen Sanomat

Keskinen alue: Tampere-Jyväskylä-Mikkeli-Lahti-Riihimäki

Ilkka Kuosmanen. Kuva: Kai Sinervo
“Olen toiminut Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittajana ja kriitikkona vuodesta 2002. Nykyisin toimenkuvaani kuuluu myös lehden kulttuurisivujen tuottaminen. Asun Lahdessa. Naimisissa. Perheeseen kuuluu neljä lasta, kissa ja koira. Koulutukseltani olen FM Tampereen yliopistosta, pääaineena englantilainen filologia.”

“Teatteri on ehkä menettänyt asemiaan yhteiskunnallisten keskustelunaiheiden virittäjänä, mutta paikallisesti ja yksilötasolla pidän sitä edelleen erittäin merkityksellisenä. Parhaimmillaan nykyteatteri on silloin, kun se härnää ja väittää, pakottaa ihmisen kohtaamaan itsensä ja omat ennakkoluulonsa.”


Katja Mabrouk, Kainuun Sanomat

Suuri Pohjoinen: Oulu-Kajaani- Rovaniemi- Jäämeri

Katja Mabrouk. Kuva: Juha Neuvonen
“Olen Katja Mabrouk, Kainuun Sanomien kulttuuritoimittaja. Asun Kajaanissa, mutta kirjoitan juttuja koko Kainuun alueelta.”

“Teatteritaiteella on tässä ajassa yhä suurempi merkitys ihmisten yhteen tuojana, empatian opettajana ja näköalojen antajana niin menneeseen, nykyhetkeen kuin tulevaisuuteenkin.”
 


Kimmo Nevalainen, Karjalainen

Itäinen linja: Kotka-Lappeenranta-Joensuu-Kuopio
Kimmo Nevalainen
“Olen kulttuurijournalisti, joka on kirjoittanut ensimmäiset teatteriarvionsa lähes 40 vuotta sitten. Seurannut Espoon kaupunginorkesterin ja -teatterin perustamista sekä Espoon kulttuurikeskuksen syntyä. Sen jälkeen ihmetellyt pohjoiskarjalaista kulttuurimaisemaa sanomalehti Karjalaisessa eri tehtävissä vuodesta 1990.”

“Kun ihmettelee, mitä ympärillä ja maailmalla tapahtuu, toivoisi välillä kaiken olevan teatteria. Sitten sen tajuaa olevan totta. Sen jälkeen voi mennä teatteriin, josta esityksen jälkeen voi tulla takaisin maailmaan jaksamaan kaikkea hetken pidempään, ehkä sietämään sitä, jopa oppimaan kaikesta eletystä.”
 


Anne Puumala, Ilkka-Pohjalainen

Läntinen linja: Turku-Pori-Seinäjoki-Vaasa-Kokkola

Anne Puumala. Kuva: Tomi Kosonen.

“Olen Anne Puumala, Ilkka-Pohjalaisen kulttuuritoimittaja ja Ihmiset ja kulttuuri -osaston tiiminvetäjä. Asun Seinäjoella. Työskentelen Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien alueella, asemapaikkani ovat Seinäjoki ja Vaasa.”

“Teatteritaiteen tehtävä on viihdyttää, pysäyttää, yllättää, tarjota uusia näkökulmia, korottaa arjen yläpuolelle ja pakottaa oivaltamaan ja ajattelemaan. Kaikkein merkityksellisin teatteritaide kääntää katseet joko yhteiskunnan, ihmisyyden tai historian varjopaikkoihin tai sokeisiin kohtiin.”
 


Vuoden esityksen Thalia-palkinnon jakamista koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Linnea Stara
+358 50 301 2723
linnea.stara(a)tinfo.fi

 

Lue aiheesta lisää:

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon aikataulu 2024

Sinua voisi kiinnostaa

TINFO Palkinnot Uutiset