13.09.2022
Tiedonjulkistamisen valtiopalkinnot Kansallisteatterin ja Red Nose Companyn Aleksis Kivi -näyttämöteokselle sekä Sonya Lindforsille
Teatteriteos Aleksis Kivi
Argumentti: Teatteriteos Aleksis Kivi – mies, josta tuli monumentti esittelee kansalliskirjailijamme elämän ja tuotannon häkellyttävän monipuolisesti. Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös laadukkaan tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.
Katsoja saa kahdessa tunnissa kattavan käsityksen Kiven elämän ja teosten lisäksi suomalaisen kulttuurin, kirjallisuuden, esittävän taiteen ja yhteiskunnallisen keskustelun taustoista 1800-luvulta nykyaikaan. Teos perustuu laajaan tutkimusaineistoon ja sen oivaltavaan soveltamiseen dramaturgian keinoin, klovneriaa unohtamatta. Teos kerryttää tietoa myös suunnitelmallisella yleisötyöllä, koululaisille suunnatuilla oppimateriaaleilla ja valtakunnallisella kiertueellaan.
Klovnikaksikon riemukas ja syvällinen esitys tulkitsee nyky-yhteiskuntamme ja identiteettimme rakentumista älyllisesti ja korkeatasoisesti. Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven, kun Red Nose Companyn ja Kansallisteatterin Aleksis Kivi laajentaa yleisönsä tajuntaa kulttuurihistoriallis–taiteellisesti ennennäkemättömällä tavalla.
Sonya Lindfors
Palkinnonsaaja(t): Taitelija, koreografi, TaM Sonya Lindfors monialaisesta tiedonjulkistamisesta yhteisöllisen taiteen keinoin
Argumentti: Sonya Lindfors on tehnyt jo vuosia vaikuttavaa ja vastuullista tiedonjulkistamistyötä monialaisten taideprojektiensa avulla. Hän on toiminut tanssijana, koreografina ja kouluttajana sekä taideyhteisö UrbanApan taiteellisena johtajana. Lindfors on luonut yhteisöllisiä tiedonjulkistamisen käytäntöjä erilaisten taide-, tiede- ja kansalaisyhteisöjen kanssa sekä käsitellyt puhuttelevasti aiheita, jotka suomalaisessa julkisessa keskustelussa on usein ohitettu. Samalla hän on raivannut tilaa tiedonjulkistamisen kentällä erilaisille vähemmistöille ja marginalisoiduille ryhmille sekä tehnyt näkyväksi tiedonjulkistamisen vallitsevia valta-asetelmia, kuten valkoisuuden dominanssin.
Lindforsin johtamien tanssitaideprojektien aiheita ovat olleet erityisesti mustuus ja rasismi, tasa-arvo, kulttuuriset representaatiot sekä kolonialismin perintö. Hän on herättänyt keskustelua moninaisuuden tunnistamisen ja inklusiivisuuden tärkeydestä sekä ruumiillisuudesta yhtenä asioiden kokemisen, tutkimisen ja kertomisen välineenä. Lindforsin toimintaa tiedonjulkistamisessa luonnehtivat yhteisöllisyys ja osallisuus, erilaisten hierarkioiden purkaminen sekä uusien toimintatapojen, toiminnan paikkojen ja kaikille parempien tulevaisuuksien etsiminen.