17.01.2022

Tieteiden yö

Tieteiden yö: Gender Correct

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingissä. Vuosittain tammikuussa järjestettävää tapahtumaa vietetään seuraavan kerran torstaina 20.1.2022. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Kaikkiin Tieteiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy!*

Gender Correct

Kieli määrittää maailmaa, mutta se kohtelee harvoin kaikkia tasavertaisesti. Jokaisen yksilön käyttämällä kielellä on voima ylläpitää vaarallisia stereotypioita. Tämä pätee myös käännöksiin, joissa konteksti on yhtä tärkeä kuin sisältö. Kääntäjältä vaaditaan tarkkaa silmää havaita valittujen sanojen yhteiskunnalliset ja historialliset konnotaatiot. Jopa tekoälyä hyödyntävissä konekäännöksissä ilmenee sama ongelma. Tämä keskustelutilaisuus keskittyy sukupuolittuneisiin ennakkoluuloihin liittyviin kysymyksiin: kuinka voimme määritellä ja analysoida (kone)käännöksen sukupuolittuneita ennakkoluuloja?

Keskustelemassa ovat kieliteknologian opiskelija Teemu Pöyhönen (Helsingin yliopisto), kääntäjä Kate Sotejeff-Wilson ja tohtorikoulutettava Anna Merikallio (Turun yliopisto). Keskustelun moderoi käännöstieteiden professori Maarit Koponen (Itä-Suomen yliopisto).

Tapahtuman järjestää SKTL - Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin kanssa.

Aika: 20.1.2022 klo 18:00 - 19:00


Katso verkkostriimaus

https://www.tieteidenyo.fi/fi