01.03.2018

Piia

Tilastoeloa: Tuplat pois

Teatteritilastojen vuosikello pyörii. Viime vuoden katsojatilastot ovat parhaillaan minulla työn alla. Kun mainitaan tilastolaji ”katsojatilastot”, ensimmäiseksi mieleen nousevat katsojaluvut. Kuinka paljon teatteria käytiin viime vuonna katsomassa? Ovatko kävijäluvut laskeneet vai nousseet?

Katsojatilastoja varten pyydän teattereita, ryhmiä ja muita teatteritoimijoita täyttämään lomakkeen, jonka nimi on ohjelmistokortti. Vuosittain ohjelmistokortteja minulle toimittaa 140 eri henkilöä. Ajattelen kiitollisuudella ja lämmöllä näitä meidän tiedontuottajiamme.

Ohjelmistokortti ei oikeasti ole vain yksi lomake, vaan siinä on useampia täytettäviä välilehtiä. Tänä vuonna neljä välilehteä. Välilehdillä on kuvaavat nimet: omat esitykset, vierailijat, yleisötyö, muu toiminta.

Tiedontuottajilta pyydetään ohjelmistokortilla mm. seuraavia tietoja: teoksen nimi, genre, yhteistuotantotahot, ensi-ilta, näyttämö, paikkaluku, esityskerrat omassa talossa ja muualla, tilausnäytännöt, myydyt liput omassa talossa ja muualla, tilausnäytäntöliput, ilmaisnäytökset ja vapaaliput, esitykset ely-keskuksittain, esitykset ulkomailla näytelmittäin ja maittain, vierailevien esitysten esityskerrat ja myydyt liput, vierailevan teatterin nimi ja maa, yleisötyötilaisuuksien määrä ja niihin osallistuneiden määrä, yleisötyötoiminnan lajit, teatterin muu toiminta.

Hengästyitkö? Katsojaluvuista todellakin on moneksi tilastoksi!

Tämän kaiken kerätyn tiedon siirrän taulukoihin ja tiedostoihin, saamme kuvaajia, jotka kertovat paitsi katsojista myös tilausnäytöksistä, kiertue-esityksistä, ulkomaan vierailuista, täyttöasteesta, yhteistuotannoista, yleisötyöstä sekä muusta toiminnasta. Muuta toimintaa aloimme tilastoida ensimmäisen kerran viime vuonna.

Jotta tilasto olisi luotettava tilasto, tuplat poimitaan pois vääristämästä lukuja.

Katsojatilastoinnissa tarkistus tehdään monta kertaa. Tuplat pitää poistaa, samoin yhteistuotantojen tuplaluvut. Yhden teatterin oma tuotanto saattaa olla toisen teatterin vierailu. Tuplatsekkaus tehdään myös tanssin ja sirkuksen katsojalukujen kanssa.

Kalenterivuoden kokonaiskatsojaluku on mahdollisimman tarkkaan puhdistettu ja tarkistettu.

Harvinaisempia lukuja edellisistä, vuoden 2016 Teatteritilastoista: 40 myytyä lippua per 100 asukasta, teatterisalien täyttöaste 67,2 %, salien maksimipaikkamäärä 28 678, esityksistä 24 % oman talon ulkopuolella, esityksiä kotikunnassa 13 098, esityksiä kotikunnan ulkopuolella 3 348, esityskertoja ulkomailla 281 kpl, katsojia ulkomailla 33 504, yleisötyötilaisuuksia 9 585, yhteistuotannoilla 31 326 katsojaa.

Kuinka paljon katsojia teatterilla oli siis vuonna 2017? Sitä tietoa joudumme vielä hieman odottamaan, katsojaluvut ovat juuri lähdössä tarkistuskierrokselle teattereihin.

 

Piia Volmari

Kirjoittaja on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tilastonlaatija. Tilastoeloa-sarja seuraa, miten teatterielämä muuntuu numeroiksi.