Tilastonumerot 1 fbkoko

Tilastofakta: 31 622 katsojapaikkaa

Kun lasketaan yhteen vos-toimijoiden, Suomen Kansallisteatterin ja Suomen kansallisooppera- ja baletin (= 71 teatteri-, tanssi- ja sirkustoimijaa) kaikkien näyttämöiden maksimipaikkaluvut yhteen, saadaan 31 622 katsojapaikkaa (Esittävän taiteen tilastot 2022). Tämä määrä paikkoja on tarjolla esittävästä taiteesta nauttiville päivästä ja illasta toiseen.

Katsojapaikkojen määrät toimijoiden eri näyttämöiltä selviävät katsojatilastoinnin yhteydessä, täyttöasteiden laskennassa. Vos-toimijoiden täyttöasteita on laskettu vuodesta 1978, vuoteen 1989 asti puhuttiin käyttöasteesta ja käyttöprosenteista. Rahoituslain ulkopuolisten teatteritoimijoiden tilastoissa ei tähän saakka ole tarkasteltu katsomoiden täyttöasteita. Osittain tämä johtuu siitä, että monilla vapaan kentän toimijoilla ei ole omia tiloja ja näyttämöitä.

Kirjoitus vuoden 1978 tilastoista, joka ilmestyi osana Teatterijärjestöjen Keskusliiton vuosikertomusta.
Näin 45 vuotta sitten:

"Teatterisalin käyttöprosentin laskemista pidetään Pohjoismaisissa tilastoissa tärkeimpänä tilastomuotona ja teatterin tehokkuuden mittana. Meillä on viime vuosiin asti tarkkailtu vain katsojamääriä vertailematta niitä käyttämättömien istuinten määrään. Valtakunnallisia suunnitelmia tehtäessä on tärkeätä tietää kuinka suuria teatterisaleja tarvitaan ja missä.

Käyttämättömiä istuimia oli suomen- ja ruotsinkielisissä kiinteissä teattereissa 753 533. Korkein teatterisalin käyttöprosentti (92,1 %) oli Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa ja seuraavaksi suurin on Seinäjoen kaupunginteatteri 90,7 %:lla. 90,2 % eli kolmannen sijan saa TTT:n suuri näyttämö. Neljännelle sijalle pääsee Turun Kaupunginteatterin Sopukka 89,9 %:lla ja seuraavina Kansallisteatterin Willensauna 89,3 %:lla, Tampereen Teatterin suuri ja pieni näyttämö 88,2 % ja 88,3 %:lla. Yleinen suuntaus näyttää olevan, että teatterien pikkuteatterit ovat täynnä eli selvästi suosittuja."

Lähde: Teatterin tiedotuskeskus TINFO.

Mikä Tilastofakta?

TINFO aloittaa Tilastofakta -sarjan, esittävän taiteen kentästä kerrotaan tilastonumeroin.

Tarkoituksemme on nostaa esiin seuraavien kuukausien mittaan eri näkökulmia, kaivamme framille vähemmälle huomiolle jääviä tilastofaktoja, saatamme törmätä kuriositeetteihinkin.

Nyt ei puhuta monipuolisten taidelajiemme sisällöistä, vaan annamme kylmien numeroiden puhua.
Historiallinen kontekstointi on mahdollista, koska teatteritilastoinnilla on vuosikymmenten mittaiset perinteet.

Teatteritilastoja on jossain muodossa laadittu aina 1940-luvulta saakka. Tilastokirja alkoi ilmestyä vuonna 1985. Teatterin tiedotuskeskus TINFO vastaa alan tilastoinnista, johon kuuluu:

* Katsojatilastot
* Ohjelmistotilastot
* Taloustilastot
* Henkilöstötilastot
* Palkkatilastot

Osa tilastotiedoista on saatavana vain vos-toimijoista. Tämä tosiasia vaikuttaa myös Tilastofaktoihin, joita tässä sarjassa pystymme esittämään.

Sinua voisi kiinnostaa

Tilastot Uutiset tilastofakta