Tilastoinnin periaatteita

Teatterin tiedotuskeskus, Tanssin tiedotuskeskus, Sirkuksen tiedotuskeskus

Yhteistuotanto

Yhteistuotanto on kahden tai useamman kumppanin välinen tuotanto, jossa osapuolet osallistuvat yhdessä harjoitusajan kustannuksiin ja sopivat etukäteen taloudellisen ja taiteellisen tuotantovastuun ja riskin jakamisesta. Pelkkä resurssien vaihto ja kierrätys ei ole yhteistuotantoa. Musiikkiartistin esiintyminen eli konsertti teatterissa ei ole yhteistuotantoa. Yksittäisestä valmiista tuotannosta ei voi jälkikäteen sopimalla tehdä yhteistuotantoa. Vierailu ei ole yhteistuotantoa. Muut rahoittajat (esim. säätiöt, rahastot, taiteen edistämiskeskus) eivät ole yhteistuottajia.

Yhteistyöesitys

Yhteistyöesityksessä teatteri tarjoaa omia resurssejaan kumppanin käyttöön, esim. henkilöstön/tilan tai muun materiaalisen resurssin. Erotuksena yhteistuotantoihin: yhteistyöesityksessä ei ole jaettu taiteellista ja tuotannollista riskiä, eikä osallistuttu harjoitusajan kustannuksiin. Yhteistyöesitys luetaan jommankumman/jonkun kumppanin omaksi tuotannoksi.

Vierailuesitys

Teatterin vierailusopimuksella vastaanottama toisen teatterin esitysvierailu.

Muu toiminta

Teattereiden järjestämä muu toiminta (teatteriesitysten, vierailujen, yhteistuotantojen ja yleisötyön ohella), joka saattaa olla tilojen muuta käyttöä (esim. tilavuokraus ulkopuolisille) tai tiloissa tapahtuvaa muuta toimintaa (esim. viihdekonsertteja, muotinäytöksiä, illanistujaisia, ravintolakonsertteja, teatteri/tanssielokuva- ja videonäytäntöjä (liveyleisölle jossain tilassa) jne.), joissa esiintyjät eivät ole teatterin omaa henkilökuntaa. 

1. teatterin itsensä järjestämä muu toiminta (ei yleisötyö)

2. muiden järjestämä muu toiminta teatterin tiloissa (esim. tilavuokraus)

3. yhteistyönä toteutettu muu toiminta teatterin tiloissa tai muissa tiloissa (esim. xx:n konsertti)

Tilausnäytös vai ei?

Tilausnäytös on esitys, jossa esitystilan kaikki katsomopaikat on myyty, eikä muulla yleisöllä sen vuoksi ole mahdollisuutta ostaa siihen lippuja. Esitystä, johon on avoin lipunmyynti tai vapaa pääsy, ei lueta tilausnäytökseksi. Tilausnäytöksen katsojat voidaan merkitä tilastoon katsomokapasiteetin mukaan. Muiden esitysten katsojat merkitään aina todellisen yleisömäärän, ei katsomokapasiteetin mukaan.

Myyty lippu vai ilmaiskatsoja?

Maksullisten esitysten vapaaliput merkitään ilmaiskatsojiksi. Pääsääntöisesti ilmaiskatsojaa määrittää se, onko hän maksanut lipuistaan vai ei. Poikkeuksen muodostavat tilausnäytökset sekä esiintymiset suljetuissa tilaisuuksissa, joista esiintyjälle on maksettu korvaus (esim. kouluvierailut). Näiden katsojat merkitään myydyiksi, vaikka katsoja ei henkilökohtaisesti olisi maksanut lipustaan. Avoimessa tilassa järjestettyjen esitysten, joihin yleisöllä on vapaa pääsy (esim. kadulla, kirjastossa jne.), katsojia ei koskaan lueta myydyiksi lipuiksi, vaikka esiintyjälle olisi maksettu korvaus.