28.09.2021

Together in the universe of sound

Together in the Universe of Sound -festivaali

Kaksi viikonloppua esityksiä, konsertteja ja keskustelua – Liisa Pentti +Co ja Oblivia järjestävät festivaalin Maunula-talossa lokakuussa

Lokakuussa järjestettävä Together in the Universe of Sound -festivaali nostaa esiin musiikin, esitystaiteen ja tanssin monimuotoisen vuoropuhelun – lukuisat näkymättömät linkit ja viihdyttävät variaatiot, jotka syntyvät musiikin ja esittävän taiteen universumissa. Tapahtuma kokoaa yhteen monipuolisesti suomalaisia ja kansainvälisiä tekijöitä, joiden työssä musiikin ja esittävän taiteen vastavuoroisuus on näkyvää ja merkityksellistä.

Tapahtuma tuo Helsinkiin kaksi Suomessa ennennäkemätöntä keskieurooppalaista ryhmää, jotka yhdistävät nykymusiikkia esitystaiteeseen ja nykytanssiin: NAF-duon Stuttgartista ja Frans Poelstra& Oleg Soulimenkon Wienistä. Lisäksi festivaalin ohjelmistossa nähdään Liisa Pentin sooloteos Mabel RevivalMagnús Logi Kristinssonin Rubber Band Performance sekä Liisa Pentin ja Annika Tudeerin improvisaatioesitys Liisa Pentti +Co ja Oblivia 21 vuotta.

Perjantaina 29.10. ohjelmassa on kaikille avoin symposium, jonka pääpuhujana on säveltäjä ja pianisti Iñigo Giner Miranda.

Tapahtuman tuottavat Liisa Pentti +Co ja Oblivia yhteistyössä Maunula-talon kanssa.

Tapahtumaa tukevat Goethe-instituuttiHelsingin kaupunkiKonstsamfundetStiftelsen Tre SmederSuomen kulttuurirahastoTaiteen edistämiskeskus ja DANCE ON TOUR AUSTRIA – a project by Tanzquartier Wien in cooperation with the Federal Ministry for European and International Affairs.

Together in the Universe of Sound -festivaali
15.–16.10. & 29.–30.10.2021
Maunula-talo, Metsäpurosali
Metsäpurontie 4, Helsinki

Esitykset ovat pääsymaksullisia, muuhun ohjelmaan on vapaa pääsy. Esitysliput 15/10 eur ja festivaalipassi 30/20 eur.

*  *  *

FESTIVAALIN OHJELMA

Liisa Pentti: Mabel Revival
Pe 15.10. klo 18
Liput 15/10 eur, sisältyy festivaalipassiin

Mabel Revival on hilpeä ja hävytön sekoitus tanssia, performanssia ja tee-se-itse kabareeta. Koreografi ja tanssija Liisa Pentti sekä muusikko Gonzalo Muruaga Olguin johdattavat katsojan diivojen hämäräperäiseen ja lumotuun maailmaan, jossa nuo ihailun ja halun kohteet oleilevat. Mabelin ensi-ilta oli lokakuussa 2008 Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa ja sitä on sen jälkeen esitetty erilaisissa tiloissa ja tapahtumissa.

Kesto n. 40 min. Esityksen jälkeen taiteilijakeskustelu.


Frans & Oleg: MADE IN HOME
La 16.10. klo 18
Liput 15/10 eur, sisältyy festivaalipassiin

Lava muistuttaa työmaata: se on paikka, johon rakennetaan kotia. Koti koostuu jokapäiväisistä esineistä, kadulta löytyneistä tavaroista, soittimista, lauluista, pienistä tansseista, runoudesta ja kehoista. Koti on turvallinen ja samalla myös täydellinen paikka luovuudelle.

Frans Poelstran ja Oleg Soulimenkon musiikki on sekoitus uusfolkia, total jazzia, psykedeelistä haamupunkia, nykyaikaista (tosi)kantria, minimalistista indie grungea ja deep lounge housea ripauksella downtempo-fuusiota. Sanoitukset kumpuavat suoraan tanssilattialta, luista ja ytimistä, taiteilijoiden kotimaista ja tämän päivän globaalista politiikasta. MADE IN HOME:sta voi nauttia esityksenä, kokea sen konserttina ja tuntea sen taideteoksena.

Poelstra ja Soulimenko työskentelevät performanssitaiteen ja nykytanssin parissa Itävallassa ja muualla Euroopassa, Soulimenko lisäksi myös Yhdysvalloissa. Poelstralle esiintyminen on tapa pitää eri taajuudet auki, jotta voi ajatella, kuunnella ja uneksia. Soulimenko tunnetaan pitkän kaavan selviytyjänä maassa, jonka kieltä hän ei osaa. Hänen omaleimainen työnsä on henkilökohtaista, ja siinä on omaelämäkerrallisia piirteitä.

Kesto n. 50 min. Esityksen jälkeen taiteilijakeskustelu.


Symposium: Together in the Universe of Sound
Pe 29.10. klo 10–16
Kahvilassa nautitaan klo 12–13 lounas ja klo 14.30 kahvitauko
Vapaa pääsy, vaatii ennakkoilmoittautumisen lippukaupan kautta

Jotta toiminta voi jatkua ja kehittyä, tarvitaan teoriaa ja keskustelua. Together in the Universe of Sound -symposium tuo yhteen eri alojen taiteilijoiden omaa ja yhteistä ajattelua.

Symposiumin luennot ja keskustelut kysyvät muun muassa millaisia yhteyksiä voidaan reitittää äänen, musiikin ja näyttämön väleille. Lavan käsite laajenee teatterilavaa suuremmaksi teemaksi – ja kaksisuuntainen yhteys yleisöön nostetaan myös pöydälle. Tavoitteena on löytää keskusteluista ja luennoista konkreettisia rakennusaineksia musiikkiteatterin tuleviin muotoihin.

Symposiumin teemoja ovat uusi musiikkiteatteri, nostalgia tanssin ja musiikin parissa 2021, elektroninen musiikki ja äänimaisemat, normit, sukupuoli, aistillisuus, olemus. Vierailevana pääpuhujana kuullaan säveltäjä ja pianisti Iñigo Giner Mirandaa, jonka luennon aiheena on Materials and people interacting on and off stage in Musiktheater.

Taiteilijapuheenvuoroja pitävät mm. NAF sekä Libero MuredduYiran Zhao astuu väliin sopivilla hetkillä omilla interventioillaan. Lisäksi tapahtumassa kuullaan dialogit Essi Kausalaiselta ja Annika Tudeerilta (Oblivia), Rachel MacIntoshilta ja Yiran Zhaolta (Oblivia) sekä Patrick Koskilta ja Liisa Pentiltä. Moderaattorina toimii Pia Lindy.

Päivä päättyy pyöreän pöydän äärelle keskusteluun, johon kaikki läsnäolevat ovat tervetulleita osallistumaan.

Iñigo Giner Miranda on klassisesti koulutettu säveltäjä ja pianisti, joka työskentelee säännöllisesti konserttisuunnittelijana, säveltäjänä ja muusikkona konserttisaleissa ja teattereissa pitkin Eurooppaa. Hän on työskennellyt mm. ohjaajien kuten Barbara Freyn, Ruedi Häusermannin, Matthias Rebstockin ja Rafael Sánchezin kanssa monissa Euroopan johtavissa esityspaikoissa kuten Schauspielhaus Zürichissa, Madridin Teatro Realissa, Schauspiel Kölnissä ja Berliinin HAU:ssa.


TRIPLE BILL: NAF, Magnús Logi Kristinsson ja Liisa Pentti & Annika Tudeer
La 30.10. klo 16–18
Liput 15/10 eur, sisältyy festivaalipassiin


NAF: NORM IST F!KTION #5/3 – Together in the Universe of Sound
Performatiivinen konsertti 392:lla

Esityksen sydän on 392, NAF:in keksimä elektroninen soitin, joka on kuusi metriä pitkä ja jossa on 392 mustaa kosketinta. Se on kosketinsoitin, veistos, vuosien varrella kerättyjen ja kehitettyjen äänten arkisto sekä solmukohta. Se on teknologia, joka mahdollistaa yhdessä näkymisen ja kuulumisen.

NAF ovat Nana Hülsewig ja Fender Schrade Stuttgartista. He ovat työskennelleet vuodesta 2013 saakka rajojen ylittämisen estetiikan parissa popmusiikin, teatterin ja kuvataiteen kentällä. Kaksikko on saanut useita palkintoja esityksistään lavalla ja julkisissa tiloissa. NORM IST F!KTION #5/3 – Together in the universe of sound on tehty yhteistyössä zürichiläisen sopraano Hannah Mae Mehlerin ja berliiniläisen säveltäjä ja esiintyjä Neo Huelckerin kanssa.


Magnús Logi Kristinsson: Rubber Band Performance
Maunula-talon aulassa

Tippuvia kuminauhoja, loputonta ääntä, samanaikaista ajattelua, kaiken ja ei-minkään ihmettelyä lumoutuneena.

Vuonna 1975 Islannissa syntynyt Magnús Logi Kristinsson on luonut sooloesityksiä vuodesta 1999, jolloin hän muutti Amsterdamiin opiskelemaan Gerrit Rietveld -akatemiassa. Siellä hän keskittyi performanssipohjaiseen työhön ja suoritti kandidaatin tutkinnon vuonna 2003.

Nykyään Suomessa asuvan Kristinssonin esityksissä kielestä ja kehosta muovautuu rakenteellisia ja veistoksellisia muotoja. Hänen listamaisen järjestäytynyt puheensa muuntuu yhdistelmäksi runoutta ja musiikkia samalla, kun hänen fyysinen olemuksensa joutuu koetukselle ja muuttuu jopa elottoman oloiseksi.


Liisa Pentti ja Annika Tudeer: Liisa Pentti +Co ja Oblivia 21 vuotta

Liisa Pentti ja Annika Tudeer tanssivat ja puhuvat läpi perustamiensa ryhmien 21 vuoden tarinan sekä katsovat tulevaisuuteen. Tämä on ensimmäinen kerta kun taiteilijat esiintyvät yhdessä.

Liisa Pentti on koreografi ja Liisa Pentti +Co:n taiteellinen johtaja. Hän on työskennellyt tanssin kentällä monissa eri rooleissa ja tehtävissä ja hänellä on myös pitkä ura opettajana. Työssään hän tarkastelee tällä hetkellä psyko-energeettisiä ulottuvuuksia ja kehojen ja muiden olemassaolon ilmentymien suhteita näkyvissä ja näkymättömissä tiloissa sekä unissa. Liisa Pentti on yksi Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ja Sivuaskel-festivaalin perustajista.

Tanssiryhmä Liisa Pentti +Co:n keskeiset arvot ovat taiteellinen tinkimättömyys ja omaäänisyys. Ryhmän taiteellinen profiili sijoittuu tanssin, esitystaiteen ja nykyteatterin maisemaan ja sen työskentelyä leimaa kokeellisuus ja uusien ilmaisumuotojen etsiminen.

Annika Tudeer on esitystaiteilija, taiteellinen johtaja ja Oblivian perustajajäsen. Hän on työskennellyt tanssijana ja koreografina muun muassa Zodiakissa ja toiminut myös tanssikriitikkona kirjoittaen uusista trendeistä tanssin ja esittävien taiteiden aloilla Suomessa ja kansainvälisesti. Tudeer on kiinnostunut uuden musiikkiteatterin mahdollisuuksista, miten kommunikoidaan ja millaisin keinoin voi luoda parempi ja nautinnollisempi maailma. Tudeer on ollut myös perustamassa Esitystaiteen keskusta sekä esitystaiteen talo Mad House Helsinkiä.

Esitystaideryhmä Oblivia yhdistää teoksissaan orgaanisesti nykytanssia, -teatteria ja performanssitaidetta. Poliittisesti ja eettisesti tinkimätön ryhmä uskoo taiteen voimaan ja katsojan mielikuvitukseen.


Party: Together in the Universe of Disco
La 30.10. klo 19–23.30
Vapaa pääsy

Festivaalin päätösjuhlan avaa Paradox Box, joka yhdistää jazzin hyvää tekevän voiman, afrikkalaisen mikrosufflen ja elektronisen efektoinnin. Kun mukana on moniulotteinen ja hetkessä elävä mediataide, lopputulos nostaa kokemuksen uusiin sfääreihin. Esitys on yhteenkutoutuva ja aistit avaava happening. Paradox Box on Aakusti OksanenEero SavelaNiko Tiainen ja Gregory Maisse.

Lisäksi illassa mukana DJ Kaino Kim Vieno sekä DJ-duot Liisa & Annika ja L’Arse & MC Testo P.

*  *  *

Liput ja lisätietoa festivaalista: http://liisapentti.com/fi/tituos/

Pressikuvat: https://bit.ly/39wdZb6

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressivaraukset
Viestintätoimisto Röd
Katja Tolonen
katja@rodrod.fi
+358 50 492 2017

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat