04.11.2020

Vilja Aavikko ja Timo Väntsi

Tunnustuspalkinnot Timo Väntsille ja Vilja Aavikolle

Turun Teatterikerhon myöntämän turkulaisen teatteritaiteen tunnustuspalkinnon, Esirippu -veistoksen ja stipendin sai tänä vuonna nukketeatteritaiteilija, näyttelijä ja ohjaaja Timo Väntsi. Palkinto on tunnustus korkealuokkaisesta ja erityisen merkittävästä suorituksesta teatteritaiteen alalla.

Palkinto myönnettiin H.C. Andersenin roolista Marja Suden kirjoittamassa ja ohjaamassa H.C - Poeettinen kohtaaminen Englannissa näytelmässä Tehdas Teatterissa.

- Marja Suden todellisuuspohjainen käsikirjoitus satusetä H.C. Andersenin ja englantilaisen kirjailijan Charles Dickensin kirjeenvaihdosta ja heidän kohtaamisestaan Dickensin luona antoivat monin sattumuksin herkullisen pohjan roolin rakentamiselle. Monipuolisesti lahjakas Väntsi uppoutui siihen taitavasti, myös pienin nukketeatterillisin osuuksin. Andersenin tunneskaala oli laaja kaikenosaavasta taiteilijasta surkeaan epäonnistujaan, jota Väntsi esitti todellisesti Andersenin lapsenmielisyyden kuitenkin säilyttäen, todetaan palkinnon perusteluissa.

- Myös vastanäyttelijä Raimo Karppisen osuus Dickensinä antoi vahvaa tukea kohtaamisen tunnelmaan, samoin muusikko Kari Mäkirannan tapahtumia taustoittava livemusiikki, todetaan perusteluissa.

Vuonna 1945 perustettu teatterikerho on jakanut palkintoja teatterin tekijöille heti seuraavasta vuodesta alkaen. Palkintoon kuuluu pienoisveistos ja stipendi. Nykyinen pienoisveistos on taiteilija Juha Lukalan muotoilema Esirippu -veistos, joka kuvaa maagista hetkeä, jolloin esirippu aukeaa. Palkinto jaettiin nyt 72. kerran.

Palkinto annettiin 19.10.2020 Turun Teatterikerhon 75-vuotishistorian julkistamistilaisuuden yhteydessä Turun Kaupunginteatterin lämpiössä.

Samassa tilaisuudessa jaettiin myös Nuoren taiteilijan kannustuspalkinto. Sen sai nuori harrastajanäyttelijä Vilja Aavikko Marjan roolista Mika Waltarin klassikkonäytelmässä Kuriton sukupolvi Teatteri Akselissa.

Vilja Aavikko opiskelee luokanopettajaksi Turun yliopistossa sivuaineenaan kuvataidekasvatus. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt olla näyttelijänä monissa esityksissä, mm. Turun Nuoressa Teatterissa, Turun keskiaikamarkkinoiden näytelmissä, Teatteri Akselissa ja esiintyy parhaillaankin Turun ylioppilasteatterissa.

Kuriton sukupolvi -näytelmässä on aikuisten lisäksi useita nuorten rooleja. Niissä nuoret onnistuvat mainiosti, mutta Vilja Aavikko osoitti erityistä lahjakkuutta vahvassa ja tunteikkaassa näyttelijätyössään päähenkilöperheen Varavaaran pojan tyttöystävänä Marjana. Viljan hienona roolityönä melkein näkymättömästä ja sivullisesta Marjasta kehkeytyi näytelmän räiskyvä ratkaisija ja avainhenkilö, todetaan palkinnon perusteluissa.

Nuoren taiteilijan kannustuspalkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran. Palkintoon kuuluu kunniakirja ja stipendi.

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset