16.06.2021

Huoneiden kirja. Kuvassa Maija Westerholm ja Tommi Lindman.  Kuvaaja Jesper Dolgov.

Turku juhlii kulttuuria

Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Vuosi 2011 oli monin tavoin merkittävä kaupungin pitkässä historiassa. Tänä vuonna juhlitaan kulttuuria, yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä kulttuuripääkaupunkivuoden hengessä. Kulttuuri tekee hyvää kaupungissa edelleen.

Mitä juhlavuodella tavoitellaan?

Vuosi 2021 on yksi etappi kohti Turun 800-vuotisjuhlaa. Tavoitteena on paitsi huomioida kulttuuripääkaupunkivuoden jättämiä pysyviä jälkiä, myös rakentaa siltaa vuoteen 2029.
Juhlavuonna seurataan meneillään olevien merkittävien kulttuurin infrahankkeiden edistymistä. Historian ja tulevaisuuden museo sekä uusi konserttitalo tulevat vahvistamaan Turun asemaa eurooppalaisena kulttuuripääkaupunkina.

Juhlavuoden ohjelma sisältää pieniä ja suuria tapahtumia, suurimpana heinäkuinen Tall Ships Races. Myös kaupungin omat kulttuurilaitokset tarjoavat parastaan merkkivuoden kunniaksi.

Vapaa kenttä on olennaisessa asemassa kaupungin kulttuurin moninaisuuden rakentamisessa. Kulttuuritoimijoiden tukeminen on ja yhteistyön vahvistaminen vapaan kentän kanssa on yksi juhlavuoden tavoitteista.

Juhlavuosi muodostuu myös yllätyksistä ympäri kaupunkia!

Huoneiden kirja

Osana Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa astutaan elokuussa immersiiviseen ja monitaiteiseen suurteokseen Huoneiden kirjaan. Toteutuksessa on mukana satapäinen joukko vapaan kentän taiteilijoita.

TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets lukuisine kumppaneineen toteuttavat Turussa 13.–29.8.2021 valtakunnallisesti ainutkertaisen suurteoksen Huoneiden kirjan. Se pohjautuu Saila Susiluodon samannimiseen proosarunokokoelmaan ja rakentaa kirjan 64 runoa eli huonetta mitä erilaisemmiksi teoksiksi.

Tilalähtöinen teos tarvitsee rakennetaan vuosisadan alun vanhaan tehdasrakennukseen Turun Kivipainoon. Esitys muuttaa tyhjillään olevan rakennuksen pihapiireineen moniaistiseksi elämykseksi täynnä runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita.

Osallistuja ei katso esitystä, vaan spektaakkelimaiseen teokseen kävellään sisään. Kukin kävijä kulkee oman, ainutlaatuisen reittinsä talon läpi. Herkistyäkseen omalle kokemukselleen, taloon tulijoita kehotetaan kulkemaan siellä yksin.

”tyttö kävelee tuulenpuhkomaan taloon, löytää vanhan taulukon, se ei ole kirjoitusta, vaan merkkejä ... hän ei tiedä, miten edetä talossa joka on suuri, sen lattiat risaiset, huokaavat hänen hengityksensä tahtiin ... siksi hän heittää hopeista kolikkoa, ja saadakseen yhden merkin hän heittää kolikkoa kuusi kertaa...”

Kuten kirjan tyttö, kysyy katsoja – tai pikemminkin kulkija – Huoneiden kirjalta omaan elämään kytkeytyvän kysymyksen. Kolikkoa heittämällä hän ”määrää” itselleen huoneen, joka vastaa kysymykseen omalla tavallaan. Kolikon määrittämän reitin lisäksi kutsuu teos kulkijaa myös poikkeamaan siltä.

Prinssi 2021 heinäkuussa

PRINSSI2021 alkaa Prinssin syöksylaskusta Maa-planeetalle vuonna 2021. Mistä hän oikein saapui ja mitä hän yrittää löytää? Katsoja pääsee seuraamaan Prinssin matkaa planeetalta toiselle, missä kohdataan vaikeita teemoja ja kysymyksiä elämästä. Tutut teemat nähdään matkalla eriskummallisina, kuin ulkoavaruudesta tulleen Prinssin silmin. Esitys pohtii, mikä on elämän todellinen tarkoitus. Esitys kertoo raikkaalla tavalla erkaantumisesta ja löytämisestä. 

PRINSSI2021 on nukketeatteria ja fyysistä teatteria hyödyntävä katuteatteriteos. Esitys perustuu ranskalaisen kirjailija-lentäjä, Antoine de Saint-Exupéryn kirjoittamaan klassikkokirjaan Pikku Prinssi.

Säävaraus!

Esitysajat ja -paikat

  • la 10.7. klo 12 & 15, Kristiinankatu
  • su 11.7. klo 12 & 15, Kristiinankatu

Viisas Matti ja muita juttuja

Viisas Matti ja muita juttuja on kahden runomittaajan, muusikko Kari Mäkirannan ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin kiertävä pihateatteri, joka seisahtuu kaupunkipuistoihin, jokirantaan, yksityisjuhliin tai vaikka palvelutalon pihalle.

Uutterat mittaajat pysähtyvät mittaamaan niin puiston penkkejä kuin sanojakin. Kahvitauolla kaverukset iskevät tarinaa ja siitä versoo potpuri suomalaisia kansansatuja suurella sydämellä esitettynä. Hieman absurdien ja hölmöjen tarinoiden punaisena lankana on loputon optimismi ja mahtailijoiden höynäyttäminen. Musiikin siivittämänä käsinukkehahmot kuten Viisas Matti, Hauki ja Kiiski, Ampiainen Pampiainen sekä Tonttu saavat oman tähtihetkensä näyttämöllä.

Runonmittaajat parkkeeraavat mieluusti paikkoihin, joissa ihmiset kuljeskelevat ja viettävät aikaa. Viisas Matti -kokonaisuus voidaan esittää isolle joukolle tai vaikka vain muutamalle katsojalle kerrallaan.

Esityksen ensi-ilta on sunnuntaina 20. kesäkuuta Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa. Sen jälkeen esitys putkahtaa erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin Turussa ja Turun seudulla.

Säävaraus!

Esiintymisajat ja -paikat

  • su 20.6. klo 12, 13.30 & 15, Seikkailupuisto
  • ke 21.7. klo 12 & 13, Kristiinankatu
  • to 29.7. klo 12 & 13, Rettiginrinne

Halisfest - koko perheen monen taiteen työpaja- ja tapahtumapäivät

Halisfest tarjoaa asukkaille osallistavia kokemuksia, työpajoja ja esityksiä tanssi-, sana- sekä nukketeatteritaiteesta. Tapahtuma on kaikille maksuton ja avoin!

Halisfest on Halisissa järjestettävä koko perheen työpaja- ja tapahtumapäivä. Päivät tarjoavat asukkaille osallistavia kokemuksia ja elämyksiä tanssitaiteen, sanataiteen sekä nukketeatterin maailmoista.

Halisfest käynnistyy kahdella ammattitaiteilijan ohjaamalla taidetyöpajalla, joiden kohderyhmät vaihtelevat. Iltapäivällä on varsinainen Halisfest – monen taiteen ja koko perheen tapahtuma, jossa on ammattitaiteilijoiden esityksiä, erilaisia taidesisältöjä, tarjoiluja, alueen harrustustoimijoiden esityksiä ja yhdessäoloa.

Jokaisen Halisfest päivän yhteydessä järjestetään kaikille avoin ja maksuton työpaja. Työpajojen vetäjät ovat sanataiteen, nukketeatteritaiteen ja tanssitaiteen ammattitaiteilijoita ja taidekasvattajia.

Työpajat järjestetään 6.6. klo 12-15 ja 29.8. ja 7.11. klo 12-14.
Avoin ohjelmaosuus järjestetään 29.8. ja 7.11. klo 14:30 - 17:00

Järjestäjät: Sateenkaari Koto, Tanssiteatteri Eri, Kirjan talo ja Aura of Puppets

Tutustu koko Turku 2021 ohjelmistoon

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat