27.05.2022

New Performance Turku festival. Kuva: Jussi Virkkumaa

Turkuun performanssitaiteen biennaali vuonna 2023

New Performance Turku käynnistää uuden aikakauden ja lanseeraa New Performance Turku Biennalen, jonka ensimmäinen toteutus nähdään Turussa syyskuussa 2023.

New Performance Turku Biennale on ainutlaatuinen performanssitaiteen biennaali, joka esittelee taiteen kansainvälisiä virtauksia turkulaisille ja kansainvälisille yleisöille. New Performance Turku Biennale on kansainvälisesti merkittävä ja kuvataiteen kentälle keskeinen tapahtuma, joka kerää kiinnostunutta yleisöä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Ensimmäinen tapahtuma nähdään Turussa 4.-10.9.2023.

Kymmenen vuoden ajan toteutettu New Performance Turku Festival on kehittänyt ja rakentanut käytäntöjä performanssitaiteen aseman edistämiseksi ja yleisöjen saavuttamiseksi. Yhdistyksen ja tapahtuman asema on tunnustettu myös kansallisessa ja kansainvälisessä mittakaavassa. Nyt lanseerattava New Performance Turku Biennale jatkaa tätä työtä ja pyrkii edistämään sosiaalisen, ekologisen ja yhteisöllisen kestävyyden tavoitteita yhä pidemmälle. Biennaalin kaksivuotiset tuotantokaaret mahdollistavat korkean profiilin taiteilijoiden kutsumisen Turkuun ja aidon vuorovaikutuksen tekijöiden, paikallistoimijoiden ja yleisöjen välillä. Tapahtuma myös nostaa Turun profiilia kansainvälisesti keskeisenä nykytaidekaupunkina.

Performanssitaiteilija ja kuraattori Leena Kela jatkaa toiminnan taiteellisena johtajana ja historian ensimmäisen biennaalin toiseksi kuraattoriksi on nimitetty María Villa Largacha. María Villan tausta on tutkimuksessa ja yleisösuhteen kuratoinnissa. Hän on opettanut ja toiminut koordinaattorina Aalto-yliopistossa, jossa hän on myös opiskellut ViCCA-maisteriohjelmassa. Suomen ja Ruotsin lisäksi hän on työskennellyt myös Kolumbiassa, toimittaen mm. Latin American Art Journal ERRATA#:aa ja toiminut julkisen taiteen ohjelmien pedagogisena kuraattorina Bogotássa ja ArtBo International Art Fairilla. New Performance Turku Biennalen kuraattoriryhmää tukevat myös mentori, kuraattori Lois Keidan sekä yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Sundbacka.

NPT Biennale kutsuu taiteilijoita residenssityöskentelyyn jo vuoden 2022 aikana valmistamaan paikkasidonnaisia, yhteisöllisiä ja suuremman mittakaavan performanssiteoksia. Lisäksi käynnistetään avoin FRESH START -haku nouseville performanssitaiteilijoille, joiden työskentelyä tuetaan sparraus- ja mentoriprosesseissa. FRESH START -haku on auki Suomessa toimiville taiteilijoille 25.5.-12.6.2022.

Residenssit ja työskentelyjaksot mahdollistavat taiteilijoiden ja työskentelyprosessien pitkäjänteisen tukemisen. Biennaaliin tähtäävä ylivuotinen työskentely on tärkeä keino tavoitteessamme kohti kestävämpiä työtapoja, tuotantoja ja resursseja ja mahdollistaa myös syvemmän yhteistyön paikallisten yhteisöjen ja yleisöjen kanssa. 

Työskentely- ja residenssijaksot sisältävät myös yleisölle avoimia keskusteluja, työpajoja sekä work-in-progress -osioita. Lisäksi vuoden 2022 ohjelmaan sisältyy mm. Contemporary Art Archipelagon kanssa yhteistyössä toteutettavat tapahtumapäivät Seilin saarella perjantaina 12.8.2022 ja Turussa lauantaina 3.9.2022. Toiminnan 10-vuotista historiaa ja uuden aikakauden sekä biennaalin alkua juhlistetaan Vanhalla Viinatehtaalla 24.11.2022.

Lisätiedot vuoden 2022 toiminnasta: https://www.newperformance.fi/tapahtumat/
 
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Anni Sundbacka
toiminnanjohtaja, New Performance Turku
anni@newperformance.fi
puh. 0400 510 730
http://www.newperformance.fi/
 
Kuva Tytti Arolan Hälytyskellot-teoksesta New Performance Turku Festivalilla vuonna 2021. Teos oli osa 10 vuotta Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta -juhlavuoden ohjelmistoa. Kuva Jussi Virkkumaa.

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat