03.09.2020

Kuvitteelliset oliot_Toisissa tiloissa 2020

Turvallisesti mörköjen kanssa

Toisissa tiloissa -kollektiivin Kuvitteellisten olentojen kokoelma saa kantaesityksensä 6.9.2020 Turun pääkirjastossa. Kysymyksessä on paikkasidonnainen ja ylisukupolvinen teos, jossa osallistuja on samaan aikaan sen tekijä ja katsoja. Toisissa tiloissa on vuonna 2004 alkaneen toimintansa ajan kehittänyt jatkuvan harjoittelun praktiikkaansa, joka tarjoaa esityksiin osallistuvalle mahdollisuuden kuvitella itsensä toisen “olion” ruumiiseen, milloin autoksi tai poroksi, milloin humanoidiksi tai esimerkiksi voimalinjaksi.  

Etsiessämme ratkaisuja ja keinoja selviytyä ja sopeutua muutoksiin meidän on otettava kaikki, niin menneet kuin tulevatkin sukupolvet, mukaan rakentamaan kadonnutta tulevaisuutta. Toisissa tiloissa -kollektiivi osallistuu aktiivisesti tähän yhteiskunnassa käynnissä olevaan käänteeseen, kohti jaetumpaa ja ruumiillisempaa todellisuutta”, sanoo esityksen tuottaja, esitystaiteilija Eeva Kemppi.

Nyt Turun pääkirjastossa, tämän uuden esityksen työryhmä johdattaa osallistujan aistimaan taruolennon, mörön, mystisen hirviön tai lohikäärmeen olomuotoa. Kirjasto on paikka, jossa menneet, nykyiset ja tulevat sukupolvet elävät rinnakkain. Esitys kutsuu eri-ikäiset ihmiset jakamaan omia kuvitelmiaan turvallisesti yhdessä. Jorge Luis Borgesin alun perin vuonna 1957 (laajennettuna 1969) ilmestynyt El libro de los seres imaginarios on toiminut yhtenä inspiraation lähteenä Kuvitteellisten olentojen kokoelmalle.

Kuvitteellisten olentojen kokoelma on toinen osa teossarjassa, joka on tehty ajatellen mielekkyyttä kaiken ikäisille kokijoille. Ensimmäinen Toisissa tiloissa -ylisukupolvinen tuotanto oli Suuri koralliriutta, joka Helsingin Kontulassa tapahtuneen ensi-iltansa jälkeen on nähty myös Hampurissa tuotantotalo Kampnagelissa, minkä jälkeen toteutui vielä vierailu Frankfurtiin. Nyt kantaesitettävä teos tulee saamaan Saksan ensi-iltansa vuonna 2021 Kampnagelissa. Kotimainen tuotantoyhteistyökumppani on turkulainen Tehdas Teatteri, jonka esityshakuun Toisissa tiloissa vastasi.

Kuvitteellisten olentojen kokoelman työryhmään kuuluvat Toisissa tiloissa -kollektiivin jäsenistä Eeva Kemppi, Kaisa-Liisa LogrénMinja Mertanen ja Jaakko Ruuska. Esitys on osa New Performance Turku -festivaalia.

 

TINFO / Sari Havukainen, 2.9.2020

Sinua voisi kiinnostaa

Kantaesitys Kansainvälisyys Festivaalit Uutiset Esitystaide