05.09.2019

Miika Muranen

Tuttu vieras:
Arktinen kansallinen näyttämö ja kiertämisen erityisolosuhteet

 

”Esitykset ja esiintyjät tuovat hymyn huulille ja luovat hyvinvointia ja elinvoimaa kuntalaisille. Joitakin esityksiä saatetaan muistella useamman vuoden ajan.” (teatteriasiamies, Ranua)

” Eräskin iäkkäämpi rouva totesi bussiretkistä teatteriin, että ”tämän retken ja taide-elämyksen voimalla sitä jaksaa taas läpi pitkän kaamosajan.” (teatteriasiamies, Savukoski)

” Alueteatterin esitysten kävijämäärät ovat olleet korkeita ja esityksiä on kiitelty runsaasti. Lapin Alueteatterin esitykset ovat korkeatasoisia, ja kertovat tarinoita, jotka koskettavat ja joihin lappilaisen yleisön on helppo samaistua.” (teatteriasiamies, Tornio)

”Näissä lasten draamatyöpajoissa me kasvattajat itsekin virkistytään ja opitaan uusia työtapoja sekä saadaan herättelyä, miten asioita voi tehdä uusilla taiteen tavoilla.”  (varhaiskasvattaja, Kittilä)

” Kaikilla kuntalaisillamme ei ole mahdollisuutta lähteä muualle esityksiä katsomaan. On hyvä, kun teatteri tuodaan lähelle kuntalaista.” (teatteriasiamies, Simo)

” Koska välimatkat ovat pitkiä, keliolosuhteet haastavia ja ikärakenne on mitä on, korostuu vierailujen merkitys entisestään!” (teatteriasiamies, Salla)

 

Ihmisten puolesta ja ihmisille teatteria tehdään! Teatterilta pyydetään soveltavaa, yhteisöllistä teatteria. Eikö juuri alueteatteri ole puhtaimmillaan sitä, mitä teatteri voi alueen ihmisten eteen tehdä. Meillä on olemassa tällainen 50 vuotta kehitelty muoto. Miksi keksiä uusia, kummallisia ratkaisuja, kun on tällainen infra ja osaaminen olemassa. Olemme hiljattain jututtaneet teatteriasiamiehiä ja teatterikasvattajia eri puolilta Lappia ja kuulleet, mitä teatteri heille merkitsee. Täällä koetaan, että Rovaniemen Teatteri on ”meidän teatteri”. Tapaamme asiamiehet ja teatterikasvattajat kaksi kertaa vuodessa. Pohdimme yhdessä, mitä tekisimme ja miten toimintaa voisi kehittää.

Olen täältä alueelta kotoisin. Alue on minua, ja minun lajiani ovat nämä ihmiset. Teen teatteria ja puhun omieni ja alueen puolesta. Haluan laajentaa yhteistä kokemusta. Pyrkimykseni on tulevaisuudessa lähteä yhdelle kiertueelle mukaan, sillä haluan kohdata kiertueella yleisöjä silmästä silmään. Haluan viestiä, että nämä ihmiset ovat meille tärkeitä, me välitetään ja ollaan kiinnostuneita.

Kun puhutaan kansallisista päänäyttämöistä Suomessa, niin arktinen kansallinen päänäyttämöhän voisi olla Rovaniemellä! Me edistämme lappilaisten kulttuurista tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä! Kenellä olisi pokkaa ja mielivaltaa päättää, että tämän alueen ihmiset eivät enää tarvitsisi kulttuuria. Tässäkin osassa Suomea tarvitaan ammattiteatteri. 

Kun puhutaan kansallisista päänäyttämöistä Suomessa, niin arktinen kansallinen päänäyttämöhän voisi olla Rovaniemellä! 

Alueteatteritoiminnassa on mukana 14 kuntaa, mutta me vierailemme jokaisessa Lapin 21 kunnassa vähintään kerran näytäntövuoden aikana. Maantieteellisesti toiminta-alueena on koko Lapin maakunta, 1/3 Suomen pinta-alasta. Tällä harvaan asutulla, isolla alueella, välimatkat ovat pitkiä. Jos teatteri ei satu olemaan sydämen ykkösasia, niin lähtisitkö monen sadan kilometrin päähän tiettyyn kellonaikaan esitystä katsomaan, kun suoratoistopalvelut ovat saatavilla kaukosäätimen etäisyydellä. Siksi on tärkeätä, että me tulemme ihmisten luokse.

Tässä yksilökeskeisessä ajassa olemme kiertueteatterin rinnalla yrittäneet edistää ryhmämatkailua taloon. Täällä isossa osassa ovat linja-autot, joilla tullaan yhdessä teatteriin. Hiilijalanjälki pienenee. Ajatuksena on, että lähdetään yhdessä tilausbusseilla, ja teatterilta voi hakea kuljetustukea matkakustannuksiin. Olemme tiiviissä yhteydessä yhdistyksiin ja järjestöihin alueella.

Täällä tehdään teatteria erityisolosuhteissa. Kun välimatkat ovat pitkiä, niin kiertuebussille saattaa kertyä 7000-9000 matkakilometriä. Epäekologista olisi suhata edestakaisin pitkiä matkoja. Täällä ollaan kiertueella vuodesta 6-8 viikkoa ja kiertueet suunnitellaan järkevästi niin, että mennään vierekkäisiin kuntiin. Teatterissa on kiertueryhmä, jossa on joka vuosi eri näyttelijät, jotta kiertuevuorot jakaantuvat tasaisesti. Pyrimme ottamaan huomioon, kenen on mahdollista olla pois kotoa. 

Epäekologista olisi suhata edestakaisin pitkiä matkoja. Täällä ollaan kiertueella vuodesta 6-8 viikkoa.

Ryhmälle kertyy kiertueviikkojen aikana reissupäiviä ja -öitä noin viisi viikossa. Vuositasolla 30-40 yötä olet poissa kotoa. Mutta kaikki rakastavat näitä kohtaamisia. Pienestä kylästä esityksiin tullaan koko kylän voimalla, pahoitellaan, että yksi ei päässyt tulemaan, kun oli kipeä. Toisessa kylässä pyydettiin, että esitys aloitettaisiin vähän myöhemmin, jotta ajossa ollut taksikuskikin ehtisi esitykseen.

Jo pelkkä Rovaniemikin on jo niin suuri – viidenneksi suurin Suomen kunnista, että siinä riittää kiertämistä. Se on kuin oma maakuntansa. Yhdet resurssit pitäisi laittaa jo tämän kunnan sisällä kiertämiseen. Meillä on joka vuosi uusi yleisötyöhanke. Viime vuonna kehitelty Reissuteatteri on saanut tänä vuonna muodokseen Toiverunoklubin, jossa näyttelijät lukevat omia ja katsojien valitsemia runoja.

Tasapainon löytäminen on haaste: pitää ajatella kiertuetta ja koko taloa. Koko talossa on näyttelijöitä 12 ja heistä kiertueella yhdestä kolmeen henkeä. Suuren näyttämön kerrontaan tällä on vaikutusta. Omaa ensemblea voi kasvattaa seinien ulkopuolella. Olen käynnistämässä avustajapankin, jotta tiedettäisiin alueen eri osaajien kirjo. Kuka tahansa voi tulla esittäytymään.

Kaikki ihmiset eivät voi olla kiinnostuneita teatterista, joillekin tämä on aivan yhdentekevä laji. Mutta kaikille on annettava mahdollisuus teatteriin.

 

Miika Muranen aloitti elokuussa Rovaniemen Teatterin - Lapin alueteatterin taiteellisena johtajana

 


Kuva: Karri Harju

 

Katso muut kirjoitukset TINFO-blogissa

 

 

Sinua voisi kiinnostaa

Blogit