04.04.2019

Hili Iivanainen blogikuva

Tuttu vieras: Rakkaudesta puhuviin päihin

Vuonna 2016 pohdin tiiviisti sitä, että mitä muuta ”aluetta” voisin työkseni käsitellä ja tutkia taiteiden ja teatterin lisäksi. Lopulta päädyin hakeutumaan tulevaisuudentutkimuksen maisteriopintoihin Turun yliopistoon.

Tulevaisuudentutkimus on luonteva rinnakkaisaihe teatterille, sillä siinä yhdistyvät yhteiskuntatieteet, kauppatieteet sekä filosofia. Yksi tulevaisuudentutkimuksen keskeisimmistä toimintatavoista on skenaario-työskentely. Skenaariot ovat faktoihin pohjautuvia ja ennakoivaa toimintaa mahdollistavia kehyksiä ja narratiiveja erilaisille tulevaisuuden suunnille ja tulevaisuuskuville.

Juuri skenaario-työskentely on minulle teatteriohjaajana luonteva tapa astua tulevaisuudentutkimuksen kenttään. Se on myös inspiroiva tapa lähestyä mitä erilaisimpia ilmiöitä. Tähtäimessäni on yhdistää tulevaisuusaiheisten kysymysten käsitteleminen ja niiden edistäminen niin teatterien näyttämöillä kuin taideorganisaatioiden rakenteissa.

Yksi tulevaisuudentutkimuksen opintojen kautta syntynyt, ja taiteellisen ulostuloon päätyvä projekti on neliosainen keskustelusarja Seuraava Näytös / The Next Act Suomen Kansallisteatterissa. Vuoden 2019 aikana järjestän siis yhteistyössä viestintäyrittäjä Anne Ventelän, ajatushautomo Demos Helsingin sekä KAUTE-säätiön kanssa tämän keskustelusarjan Kansallisteatterin suurelle näyttämölle. Keskustelusarjan punaisena lankana kulkee lähitulevaisuuden suurimpien yhteiskunnallisten murrosten vaikuttimet ja murroksista nousevat aiheet.

Olemme tottuneet jo, että teatteriesitykset lähinnä esittävät kysymyksiä, mutta tässä tapauksessa ”esitykseltä itseltään” saa kysyä kysymyksiä.

Ensimmäinen keskustelutapahtuma järjestettiin viime helmikuussa. Silloin aiheena oli työn merkitys tulevaisuudessa.

Työkeskustelun keskeisin näkökulma avautui minulle intersektionaalisen ajattelun kautta. Työn merkitystä ihmisen identiteetin rakentajana pohdittiin myös siitä näkökulmasta, että miksi ja miten valta ja resurssit jakautuvat työn suhteen tulevaisuudessa. Kuka päättää millaista työtä aikoo tehdä?

Millaisia kannustimia erilaisista taustoista käsin toimivat yksilöt tarvitsevat ja miten esimerkiksi taideorganisaatiot voivat vastata näihin tarpeisiin? Kollegallani Tunde Adefioyella oli asiaan useita raikkaita ehdotuksia. Yksi niistä liittyi seuraaja-suunnitteluun. Pitäkäämme siis yhteisesti rekrytoinnissa huolta siitä, että työtehtävää täytettäessä seuraajat eivät ainakaan toistuvasti ole täysin edeltäjiensä kaltaisia henkilöitä. 

Koen, että Seuraava Näytös -keskustelujen kautta teatteri on kouriintuntuvasti yhteiskunnallisen keskustelun areena, että teatteri kokoaa ihmisiä yhteen tulevaisuuden merkittävien kysymysten äärelle myös muun kuin fiktion tai tarinallistamisen keinoin.

Keskustelutapahtumissa syntyvät oivallukset voivat siirtyä ihmiselämän arkisiin käytäntöihin jopa jouhevammin kuin fiktion kautta imettävät tulkinnat. Sitä paitsi usein tuntuu käyvän niin, että fiktio tulee keskustelevan lähestymistavan sijaan saarnanneeksi, tai tarina muuttuu moraliteetiksi lähes puolivahingossa.

Keskustelu on toki akti tai performanssi sekin ja luo siis oman tapansa kertoa maailmasta. Keskustelutapahtuman paras potentiaali on yleisön mahdollisuus suoraan keskeyttämiseen ja vaikkapa asiantuntijan haastamiseen live-tilanteessa. Seuraava Näytös -tapahtumasarja vertautuu mielessäni Helsingin Sanomien pitkäikäiseen ”Kysy Kirstiltä/ Torsti tietää” -palstaan. Tai aivan ihanaan ”Kysy Kirjastonhoitajalta” -palveluun. Olemme tottuneet jo, että teatteriesitykset lähinnä esittävät kysymyksiä, mutta tässä tapauksessa ”esitykseltä itseltään” saa kysyä kysymyksiä. Ja saattaa jopa saada todella päteviä vastauksia, tai vähintäänkin reaaliajassa tarkentuvia näkökulmia.
 

Hilkka-Liisa Iivanainen on teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja kuraattori. Hän työskentelee parhaillaan Taiken viisivuotisella taiteilija-apurahalla, sekä opiskelee tulevaisuudentutkimusta ja toimii Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä.

 


Seuraava Näytös -sarja Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Huhtikuun tapahtuman aiheena on tekoäly. Tarkoituksenamme on tuoda tekoälykeskustelu harhakäsitysten maailmasta ihmisen arjen tasolle. Mikä on todellisuus huonon scifin ja dystopioiden takana

Sarja jatkuu syksyllä, silloin keskustelun aiheina ovat arvon, jakamisen ja omistamisen tulevaisuus sekä mielenterveyden ja seksin tulevaisuus.

Kaikki Seuraava Näytös -tapahtumat ovat pääsymaksuttomia ja yleisölle avoimia.


Tuttu vieras -sarja TINFO-blogissa

Otso Kautto: 20 viestiä valmistuville

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa

Blogit