26.04.2018

Hyde vappublogi

Umpihangesta: Karnevaaliteatteria moneen makuun

Työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaali on pian täällä. Muinaisilla kelteillä ja eri germaanikansoilla tähän vuodenaikaan liittyivät myös noidat ja taikuus sekä kokot, joiden uskottiin edesauttavan karjan hedelmällisyyttä. Kun kaikki edellä mainitut vaikutteet saavuttivat Suomemme niemen, niin niitä alettiin annostella eri vuodenaikoihin. Osa hyödynnettiin jo pääsiäisenä, osa siirtyi varmaankin pohjoisemman sijaintimme vuoksi juhannuksen tienoille. Kokkoja polteltiin aina kun siltä tuntui.

1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla on niin sanottu uuspakanuus löytänyt kannattajia muun muassa pohjoisessa Euroopassa. Kevät on pakanakulttuureille merkittävää aikaa, koska silloin luonto puhkeaa kirjaimellisesti kukkaan ja kasvien parantavat voimat ovat kätten ulottuvilla. Kelttiläisissä kulttuureissa uuspakanallinen wicca-noituus pitää vanhoja perinteitä yllä.

Vaan ei Suomessakaan ole vappua ilman perinteistä Perkelettä! Teatteri Vanhassa Jukossa soivat vanhat ja uudemmatkin työväenlaulut vappupäivänä, vaikka työväen käsite onkin aikojen saatossa muuttunut (meille on valittu oikeistolainen työväen presidenttikin). Myös Kuopion kaupunginteatterissa kurkataan lähihistoriaan: Vappu goes Ultra Bra! Näyttelijät esiintyvät Kuopion kaupunginorkesterin säestämänä. Helsingin Kaupunginteatterissa hauskuttavat vappuaattona Hansu ja Pirre.

Venäläinen kirjallisuudentutkija Mihail Bahtin pohti jo 1960-luvulla teoriaa, jossa karnevalisointi ja naurukulttuuri täydentävät Aristoteleen runousoppia komediaosalla. Parodia ja satiiri ovat perinteisesti olleet teatterinkin keinoja osoittaa vallanpitäjien naurettavuus. Nykypäivänä se on tosin yhä vaikeampaa, sillä moni johtava vallankäyttäjä riisuu arvostelijansa parodia-aseista käyttäytymällä niin ”mahdottomasti”, ettei sitä voi enää ”uskottavasti” karnevalisoida.

Työväen karnevaalikaan ei enää näyttäydy marssivana joukkovoimana, vaikka moni meistä teatterintekijöistä on nykyään osa prekariaattia, pätkätyöläisten alati kasvavaa joukkoa – sananmukaisesti ”epävarmassa tilassa työskenteleviä”. Vappukarnevaaliin heittäytyminen antaa kuitenkin mahdollisuuden hetkelliselle, jopa terapeuttiselle naurulle ja ilolle. Normit eivät pidä eikä sanktioitakaan seuraa kuten tavallisena arkipäivänä.

Naurattavaa vappua!

 

Jukka Hyde Hytti

Kirjoittaja on teatterituottaja vuodesta 1992 ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö. Umpihangesta-sarja on kuin kirjoittajansa, avarakatseinen ja maailmasta utelias.