06.08.2019

Hyden blogikuva elokuu 2019

Umpihangesta: Sananvapaudesta sananvastuuseen

Poliittisen retoriikan koventuessa myös arkisempi kielenkäyttömme on saanut satuttavia muotoja. Vetoamiset sananvapauteen tai humoristiseen tyyliin alkavat kuulostaa kiertoilmaisuilta, joilla vältellään vastuun ottamista omista sanomisista. 

Aina kun joku loukkaantuu, niin siihen on syy, jota ei voi ohittaa olankohautuksella. Suvakkihuorittelu, natsipellenimittely tai seksuaalisen suuntautumisen vertaaminen rikolliseen sukupuoliseen käyttäytymiseen ovat ikävän tuttuja ilmaisuja sosiaalisessa mediassa. Sumeaan someen suutuspäissään huuteleminen ei kuitenkaan luo luonnollista keskustelukaikua eikä vapauta vastuusta.

Oululainen stand up -koomikko Iikka Kivi miettii Helsingin Sanomien kolumnissaan (6.7.2019), miten vitsien osumatarkkuutta voisi parantaa. Kun naurattaminen on myös manipulointia, niin valtaa pitää käyttää viisaasti. Kiven mukaan mitään stereotypioita lisääviä ”vain vitsejä” ei ole olemassakaan. Vitsailun kohtaama kritiikki voikin johtua siitä, että sananvapautemme on laajentunut, koska yhä useampi saa äänensä kuuluville.

Miten someilmiöt näkyvät taiteiden tekemisessä? Mikä on taiteilijan vastuu? Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim myöntää kesäkuisessa Voima-lehdessä, että hänen Allah99 -romaaniin kirjoittamiaan ajatuksia voi äärioikeisto käyttää hyväkseen, mutta se ei voi olla este kirjoittamiselle, joka ei ole pyrkimyksellistä viestintää vaan fiktiivistä yritystä ymmärtää maailmaa ja itseään. Ennakkokäsityksiä ja -olettamuksia ei kannata lakaista maton alle. Ne muodostavat sen pohjavalun, jonka päälle voimme rakentaa uutta ihmiskäsitystä ja maailmankuvaa.

Vastuullista ajattelua mielestäni on tietoisuus niistä, joilla on vähemmän valtaa. Kysymys ”mitä uskallamme sanoa teatterissa taiteen keinoin eri vähemmistöistä” ei ole itsesensuuria, vaan toisten ihmisten huomioimista. Korostunutkin huomioiminen on myötäelämisen muoto, ei ylisuvaitsevaisuutta. Nykypäivän teatterintekijöille sovintohakuisuus eri ryhmien välillä on jo itsessään poliittinen akti; asiallista artivismia yli mielipiderajojen.

 

Jukka Hyde Hytti

Kirjoittaja on teatterituottaja vuodesta 1992 ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö. Umpihangesta-sarja on kuin kirjoittajansa, avarakatseinen ja maailmasta utelias.


 

Katso aiemmat TINFO-blogissa ilmestyneet julkaisut

Sinua voisi kiinnostaa

Blogit