27.03.2018

Hyde 1 blogikuva

Umpihangesta: Teatteripääsiäistä kansainvälisesti

Pääsiäisen tienoilla nähdään maailman eri kolkilla uskomaton määrä spektaakkelimaisia esityksiä. Tuhannet esiintyjät ja ihmisten pariin jalkautuneet ryhmät keräävät satoja tuhansia katsojia joka vuosi, vaikka juoni on kaikille suht tuttu. Jos joku ei pääse livenä mukaan, niin kaikki striimataan suorana myös kotivastaanottimiin.

Mukaan on heitetty hieman maagista realismia ja jopa suoranaista fantasiointia ja silti katsojan on helppo samaistua tapahtumien kulkuun. Kieli on universaalia ja tarina kertoo kaikille tutusta kärsimyksestä.

Tuotannoissa yhdistyvät monissa eri kokouksissa hiottu teksti ja mukaansa tempaava musiikki sekä talkoohengellä taituroitu tarpeisto ja liikkuva lavastus. Yleisö on osa tätä immersiivistä teosta, jolla on omat esitystraditionsa eri kulttuureissa.

Luterilaisessa kontekstissa pärjätään yleensä yhdellä päähenkilöllä, kun taas katolisissa maissa tuodaan tontille myös muita perheen jäseniä. Päätähtenä on luontevasti äiti, synnyttäjä, koska biologista isää ei tässä tarinassa ole olemassa.

Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikan mantereen eri osissa dramatisointiin on juurtunut aineksia myös muinaisemmista uskomuksista. Filippiineillä osa esiintyjistä kohottaa spektaakkelin teeman omakohtaiseksi fyysiseksi kärsimykseksi.

Kaikkien esitysten lopussa ollaan osa yhteistä katharttista kokemusta. Mieli on kirkas, sielu puhdas. Nielua saattaa kutittaa sinne tunkeutunut kynttilöiden palamistuote, mutta sekin saadaan huuhdeltua alas jumalaisilla juomilla, ITE-valmisteisilla nektareilla.

Kaiken tämän kokeneena en voi yhtyä joidenkin bisnesgurujen vaatimuksiin teatteritaiteen kehittämistarpeista, jotta se voisi kilpailla tehokkaammin esimerkiksi viihdeteollisuuden tuotteiden kanssa. Sillä niin kauan kuin elävä kansanteatteri on läsnä keskuudessamme, niin se myös kehittyy kanssamme. Kaikkialla. Juhlasta juhlaan, arkena aina ja alati.

Iloista pääsiäistä kaikille – myös muihin teatterikuntiin kuuluville!
 

Jukka Hyde Hytti

Kirjoittaja on teatterituottaja vuodesta 1992 ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö. Umpihangesta-sarja on kuin kirjoittajansa, avarakatseinen ja maailmasta utelias.