05.08.2020

UrbanApa2020

UrbanApa x Ateneum 2020 – Festivaaliohjelma on julkaistu!

Tänä vuonna UrbanApa x Ateneum -festivaalia vietetään 19.8.–22.8.2020 Ateneumin taidemuseossa. Tapahtuma on museokontekstin ja elävän nykytaiteen törmäyttävä monitaiteinen festivaali, jonka aikana taidemuseossa esiintyy monimuotoinen joukko esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen ammattilaisia, jotka luovat yllätyksellisiä, poikkitaiteellisia ja leikkisiä teoksia.

Mennyt kevät on ollut monin tavoin intensiivinen ja väkivaltainen, ja kevään ja kesän tapahtumat ovat pakottaneet monet hidastamaan ja pysähtymään, mutta myös osoittamaan mieltään ja toimimaan. Vuoden teemana onkin ajankohtaisesti toivo. Miten spekulatiiviset fiktiot, kumoukselliset tarinat, jammailu, leikki ja ilo, hidastaminen ja ihmetteleminen sekä tukeminen ja jakaminen voisivat olla läsnä, olimme sitten lähellä tai kaukana? Tulevaisuus voisi olla erilainen, mutta voisivatko muutokset herättää myös toivoa?

Festivaalilla nähdään ja koetaan tänä vuonna yli 20 teosta ja konseptia, joista jotkut ovat työpajoja, jotkut virtuaalisia esityksiä, jotkut taas museossa koettavia lyhytelokuvia, installaatioita ja esityksiä. Tänä vuonna festivaali hyödyntää muun muassa Instagramia esitysalustanaan: Sandy Been taidenäyttely Natural Hope, Wilhelm Blombergin ja Taru Ahon keskustelu Miltä tanssiminen tuntuu?, Minna Karttusen esitys Home Findings sekä Olga Spyropouloun esitysluento On the mechanics of hope nähdään UrbanApan Instagram-tilillä.

Teemana toivo näkyy myös Ateneumin tiloissa nähtävissä esityksissä. Salla Talvikki Niemisen Syli-nimisessä teoksessa pysähdytään pehmeyden äärelle, kun taas Pinja Poropudasin Uneto on tutkielma toiveikkaasta äänestä ja kehollisuudesta. Kardo Shiwan, Wilhelmina Ojanen, Samuel Kujala, Elsa Heikkilä, Veera Kauhanen tutkailevat teoksessaan maatua / decay elämän ja kuoleman kohtaamispaikkaa, sitä mitä kehoistamme jää jäljelle. Myös Harold Hejazi tarttuu toiveen teemaan Adventures of Harriharri -teoksessaan, joka on hiphopin voimin esitettävä videopeliprototyyppi.

Myös tanssijalkaa vipattavaa esitystä nähdään kun Betty Fvckin drag-, burleski- ja varietee-esitys Art of Diversity valtaa Ateneum-salin. Myös Funky Foot Clan ja This Good Company pistävät rytisemään HYPE-R Battle! -tanssibattlessa, kun kasa tanssijoita hypettäjiensä kera ryhtyvät kisaamaan.

Tavalliseen tapaan festivaalia tarjoaa myös screeningejä. Tänä vuonna Ateneum-salissa nähdään Oriane Parasin ja Riikka Lakean With a little help from my friends, Salvador Ikosen Fuck you tetrao urosfallus, Sharron Toddin Dear Elijah, Shareef Askarin Sameer sekä Isaiah Lopazin Spheres & Circles Circles & Spheres. Myös installaatioita on muistettu. Tänä vuonna UrbanApa x Ateneumissa voi kokea kaksi installaatiota: Tuuli Mallan ja Amanda Montin Strands of long distance love, kirjeistä tehty ääniteos, sekä Miina Pohjolaisen Kumppani, vaihtoehtoinen, fiktiivisiin tekstikatkelmiin perustuva online-näyttelyopas Ateneumin kokoelmanäyttelyyn ja rakennuksen arkkitehtuuriin.

Festivaali tarjoaa myös työpajoja ja keskusteluja. Maija Mikkola ja Annika Sohlmanin Sound and Sensibility -työpajassa herkistytään äänille, Anne Naukkarisen ja Maarit Mustosen On Keeping a Notebook -työpajassa syvennytään muistiinpanojen tekemiseen eri välinein kuten kuvan, tekstin, äänen tai kehollisen liikkeen muodossa. Ella Effendyn työpaja Shake _______ off on ravisteluun ja rentoutumiseen perustuva tutkimusmatka oman kehon irtipäästämiseen, kun taas Dasha Che ja Suvi Tuominen tarjoavat keinoja tarkastella työskentelyn tapoja Sinking in the time of neoliberal work conditions -työpajassaan. Dwayne White ja Mari Pitkänen taas keskustelevat Zoomin välityksellä Jab Molassiesta, karibialaisen karnevaalitradition paholaishahmosta.

Vuoden 2020 ohjelman on kuratoinut Emmi Venna, Esete Sutinen ja Sonya Lindfors. Festivaaliohjelman voi kokonaisuudessaan nähdä täällä: http://urbanapa.fi/event/urbanapa-x-ateneum-2020-2/

Monet teokset ovat täysin maksuttomia, mutta maksullisetkin teokset maksavat vain 5 €. Lipunmyynti aukeaa pian Ateneumin kautta.
 

Lisätiedot, lehdistökuvat ja haastattelutiedustelut:

Essi Brunberg
Tiedottaja
+358408699466 / essi.brunberg(a)gmail.com

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat Ilmoitukset