08.11.2021

Harri Hertell. Kuva: Sara Vallioja.

Uudenmaan taidepalkinto 2021 lavarunoilija Harri Hertellille

Taiken tiedote 4.11.2021

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi runoilija Harri Hertellin lavarunouden edistämisestä. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Palkinnolla Uudenmaan taidetoimikunta halusi korostaa uudenlaista yhteisöllisyyden kulttuuria, jota lavarunous taidemuotona luo taidekentälle. Lavarunotapahtumat nostavat esille uusia lahjakkaita ääniä, jotka rikastuttavat suomalaista kirjallista kulttuuria. Palkitsemalla Harri Hertellin toimikunta halusi nostaa esiin hänen keskeisen roolinsa lavarunouden näkyvyyden edistämisessä.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Harri Hertell on helsinkiläinen runoilija, kulttuurituottaja, tapahtumajärjestäjä ja lavarunouden pioneeri. Hän on ollut ehdottomasti Suomen aktiivisin lavarunoustapahtumien järjestäjä jo usean vuosikymmenen ajan. Nuoresta iästään huolimatta Hertell on alansa grand old man, esimerkki siitä, miten yksi ihminen voi omalla sinnikkyydellään ja intohimollaan luoda mahdollisuudet kokonaiselle taidemuodolle.

Hertell on tehnyt pyyteettömästi töitä lavarunouden eteen ja onnistunut laajentamaan runouden yleisöpohjaa. Hänen työnsä on erityisen merkittävää juuri nyt, kun suuret yleiskustantamot leikkaavat julkaisulistoiltaan runoutta. Sen vuoksi runouden julkaisemille ja esittämiselle tarvitaan uusia alustoja. Hertell on myös kirjoittanut alan perusteoksen Lavaruno-opas (2017).

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: Tuulikki Koskinen, erityisasiantuntija, tuulikki.koskinen@taike.fi, 0295 330 728.

Kuvassa Harri Hertell. Kuvaaja: Sara Vallioja.

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset