02.06.2021

Helsingin oopperafestivaali

Uusi oopperafestivaali Helsinkiin

Helsinkiin on perustettu uuteen musiikkiteatteriin ja kamarioopperaan keskittyvä festivaali, joka käynnistyy elokuussa Helsingin Juhlaviikkojen ystäväfestivaalina. Vapaan kentän oopperaryhmät yhteen kokoava tapahtuma toteutetaan Aleksanterin teatterissa 19.8.-5.9.2021. 

Idea Helsingin oopperakesästä syntyi oopperalaulaja Reetta Ristimäen kehittämästä ja koordinoimasta vapaan oopperakentän ammattilaisryhmien yhteistyöstä. Festivaalia edelsi syksyllä 2020 avautunut Suomen oopperaryhmät -sivusto, jossa on mukana kymmenen vakiintunutta ryhmää. Omien ja yhteistuotantojen ohella oopperaryhmät tekevät yhteistyötä kierrättämällä pukuja ja tarpeistoa toistensa kesken sekä jakamalla harjoitus- ja ompelimotiloja.

Ensimmäisen Helsingin oopperakesä/Helsinki Contemporary Opera Festival -tapahtuman ohjelmassa on sekä kantaesityksiä että lisäesityksiä jo aiemmin ensi-iltansa saaneista teoksista. Mukana on seitsemän kamarioopperaa, joista kuusi suomalaisten säveltäjien kirjoittamia, musiikkiteatteria, suomalaisen oopperan historiaa valaiseva cocktailkonsertti, sekä teosesittelyjä ja videokatselmuksia. Vastaavaa tapahtumaa ja yhtä laajaa teosten ja tekijöiden katselmusta ei Suomessa ole koskaan aiemmin järjestetty.

Oopperaryhmien festivaaliesityksillä on myös kiertue- ja vientipotentiaalia sekä koti- että ulkomaisille festivaaleille, teattereihin ja kulttuuritaloihin. Tämä on huomoitu oopperaryhmien sivustolla, johon on koottu Helsingin oopperakesän ohjelmiston lisäksi esitysten tilaajia erikseen palveleva osio. Kaikista vientivalmiista esityksistä on tarjolla yhtenäinen materiaalipaketti, joka sisältää mm. englanninkielisen produktiokuvauksen, tekniset tiedot, esittelyvideon ja linkin täysimittaiseen esitystaltiointiin. 

Helsingin oopperakesän taiteellinen johtaja on Reetta Ristimäki ja tapahtuman tuottaa Greta Tuotanto Oy. Tapahtuman tiedotusyhteistyökumppaneita ja tukijoita ovat Music Finland, Teatterin tiedotuskeskus (Tinfo), esittävän taiteen vapaiden ryhmien keskusorganisaatio Teatterikeskus, Sibelius-Akatemia, MES, Muusikkojen liitto, Suomen säveltäjät ry ja Fennica Gehrman.


Tapahtuman liput teatterin lippukassalta tai Ticketmasterista.

Hinnat, esitysajat ja muut lisätiedot Suomen oopperaryhmien sivuilta (linkkinappi alla) tai kunkin ryhmän omilta sivuilta.

Opera BOX
Nemuro Otoko/19.8. & 20.8. klo 19; 21.8. & 22.8. klo 14 ja 19
Vickan ja Väinö/2.9. & 3.9. klo 10

Ooppera Skaala
Baby Jane/26.8. & 27.8. klo 19

Greta Tuotanto & Pop-up-ryhmä "The Box"
The Box & Oikeusjuttu / 28.8. & 29.8. klo 15

Suomalainen kamariooppera & Greta Tuotanto
Anne Frank & Eva Braun / 2.9. & 3.9. klo 19; 4.9. & 5.9. klo 15

The Fabulous Bäckström Brothers
The Fabulous Bäckström Brothers show/28.8. & 4.9. klo 19

Jouni Bäckström
Supermies/20.8., 26.8. & 27.8. klo 21

SUOMALAISEN OOPPERAMUSIIKIN COCKTAILKONSERTTI

Piano ja kerronta - Jukka Nykänen
Laulajat – Annika Leino ja Sampo Haapaniemi

Buffet ja esitys teatterin lämpiössä la 21.8. klo 16.30 ja la 4.9. klo 12.30.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: reettari@gmail.com, puh. 0503803050

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat