07.08.2017

Access Point 2017

Uusi NOKKA/HOC -hanke etsii teatterin sielunkumppanuutta

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima suomalais-venäläinen teatteriyhteistyöhanke toteuttaa rajat ylittävää vapaan liikkuvuuden ja taiteen tekemisen ideaa. Vuodesta 2013 kehitelty hankekumppanuus saa jatkoa 2017-2019 opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen tukemana. Suomalais-venäläinen NOKKA/HOC [nos] on yhteistuotantojen suunnittelua ja toteuttamista, esitysvierailuja, asiantuntija- ja verkostoitumismatkoja molempiin maihin ja koko ammattiteatterikentälle yhteisiä avoimia kohtaamispaikkoja.

NOKKA/HOC -hanketta käynnisteltiin Pietarissa 25.-27.7.2017 kansainvälisen teatterikonferenssin yhteydessä. Kolmipäiväisen teatterialan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun konferenssin järjestivät Pietarin Teatteriakatemia ja kesän taidefestivaali Access Point. Ulkomaisina luennoitsijoina vierailivat Impulse-festivaalin johtaja Florian Malzacher, Rimini Protokoll -ryhmän Stefan Kaegi, saksalaiskuraattori Joanna Warsza ja teatterintutkijat Stephen Wilmer (Irlanti) ja Dariusz Kosinski (Puola). Suomesta mukaan oli kutsuttu Espoon Kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom ja TINFOn kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti. Toisissa tiloissa -kollektiivi veti kaksi menestyksekästä Susisafaria Pietarissa 4.-5.8.2017.

NOKKA/HOC hyödyntää kaikessa toiminnassaan jo olemassa olevia tuotantoalustoja. Nykyteatterin ja esitystaiteen kohtaamispaikkoina toimivat luontevasti alan johtavat festivaalit Suomessa ja Venäjällä: Baltic Circle, pietarilainen Access Point ja moskovalainen New European Theatre (NET). Samanlaisia arvoja ajavia vapaita ryhmiä ja taiteilijayhteisöjä saatetaan yhteen.  
 
Draamateatterin näyttämöinä toimivat Riihimäen Teatteri, Kajaanin ja Joensuun kaupunginteatterit sekä Dostojevski- ja Pushkin-festivaalit. Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty kehittää näyttelijän ilmaisua yhteistyössä venäläistaiteilijoiden kanssa. Hanke on kiinnostunut kaikista kahdenvälisistä ammattiteatterisuunnitelmista. Vinkkejä vastaanotetaan.

Lisätietoja:

jukka.hytti(a)tinfo.fi