15.02.2023

VR-taiteen esityskiertue käynnistyy - Etsimme nyt kumppaneita

Virtuaalinen taide todelliseksi -hankkeessa järjestetään VR-teoksia ja -elokuvia esittävä kiertue Suomessa. Pilottihanke kartoittaa VR-teosten esittämistä tavoitteena selvittää, miten VR-taidetta voi esittää erilaisissa kulttuuritiloissa.
 
Koneen Säätiön tukemassa hankkeessa VR-taidetta viedään syksyllä 2023 ja keväällä 2024 kahdeksi päiväksi erilaisiin kulttuurilaitoksiin - gallerioihin, kirjastoihin, elokuvateattereihin - tiloihin, joissa VR-taide voisi saavuttaa uusia yleisöjä.
 
Tavoitteena on tutkia, miten VR-taiteen esittäminen onnistuu keskenään hyvin eri näköisissä ja kokoisissa tiloissa. Hankkeessa tarkastellaan mm. minkälaiset teokset soveltuvat parhaiten erilaisiin taidetoimintatiloihin, miten helpoksi tai haastavaksi teosten pystyttäminen ja esittäminen koetaan vastaanottajaorganisaation taholta ja miten yleisö suhtautuu mahdollisuuteen nähdä VR-taidetta uudenlaisissa konteksteissa.

Mitä tarjoamme teille

Kyseessä on pilottihanke, joka toimii avaimet käteen -periaatteella. Me kuratoimme kiertuekatalogin, josta valitaan jokaiseen tilaan sopivat teokset. Me hankkeen järjestäjänä maksamme esityskorvaukset teosten taiteilijoille ja tuomme tilaan esittämiseen tarvittavan laitteiston ja oman teknisen henkilöstömme, joka pystyttää ja huolehtii yleisön avustamisesta.

Kaikki tämä on teille yhteistyökumppanina ilmaista.

Tässä, pilottivaiheessa tiloja ja vastaanottajatahoja valitaan yhteensä neljä, eri puolilta Suomea. Kuhunkin tilaan pystytetään kaksi kaksipäiväistä esityssarjaa, toinen syksyllä 2023, toinen keväällä 2024. Esityspäivät sovitaan toimijoiden  kanssa.

Mitä tarvitsemme teiltä?

Etsimältämme yhteistyökumppanilta toivomme avointa mieltä, aitoa kiinnostusta virtuaalitaidetta kohtaan, tapahtuman tiedotusta esitysten osalta. Edellytämme myös vähintään yhden oman henkilökunnan jäsenen osallistumista teosten pystyttämiseen ja pyörittämiseen yhdessä hankkeen henkilöstön kanssa, jotta hankkeen tavoitteena oleva tietotaidon siirtyminen toimijoille mahdollistuu.
 
Lisäksi tarvitaan sopiva tila, johon pystyttää VR-taideteokset. Hyvin monen kokoiset ja näköiset tilat voivat tulla kyseeseen: elokuvateatterin tai kunnantalon aula, kirjaston auditorio, galleriatila, pieni teatteritila… Kunhan tila on mahdollista rauhoittaa esitysaikoina siten, että katsomiskokemus on mielekäs yleisölle.

Mitä tilassanne esitettäisiin?

Kussakin tilassa esitetään 2-4 eri VR-taideteosta / vierailukerta. Kunkin esitystilan ominaisuudet ratkaisevat osaltaan, minkälaiset VR-teokset soveltuvat juuri siellä esitettäväksi. Lisäksi huomioidaan yhteistyökumppanin toivomukset ja tilan muu ohjelmisto. Ohjelmisto valitaan esivalitusta kiertuekatalogista hankkeen asiantuntijoiden ja toimijan ohjelmistovastaavien kanssa yhteistyönä.

Lisää meistä

Hanketta hallinnoi Elävän Kuvan keskus ELKE ry (https://cinemaorion.fi/info/elavan-kuvan-keskus-elke-ry/). Hankkeen ydinryhmässä ja kiertuekatalogia suunnittelemassa ovat lisäksi VR-taiteilijat Eero Tiainen (Embrace festival) ja Hanna Pajala-Assefa (Loikka-festivaali).

Kuulostaako kiinnostavalta?

Hienoa, jos yhteistyö Virtuaalinen taide todeksi -hankkeen kanssa kuulostaa kiinnostavalta!
Alkuun päästäksemme, täytättehän alla olevan kyselylomakkeen 15.3. mennessä. Lomakkeessa selvitetään alustavia tietoja teistä ja tiloistanne.
 
Lomake:
https://forms.gle/SbvJpS4JqAimdhdk7
 
Lomake on auki maaliskuun puoleen väliin asti. Tuottajamme Kati Åberg on yhteydessä vastanneisiin kevään aikana.
 
Jos on tässä vaiheessa lisäkysymyksiä, voit ottaa yhteyttä:
Kati Åberg, kati@cinemaorion.fi
 
Tervetuloa mukaan!

Sinua voisi kiinnostaa

Ilmoitukset Avoimet haut