21.03.2017

Lehdistötiedote 21.3.2017

Vaarallinen teatteri -- Maailman teatteripäivänä taiteilijoiden ilmaisunvapaudesta


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö järjestävät 27.3.2017 Oikeus ja kohtuus -tapahtuman, jonka aiheena ovat teatterin poliittisuus ja taiteilijoiden ilmaisunvapaus. Maailman teatteripäivän hengessä esitetään, että taiteilijalla on oltava oikeus toimia ammatissaan tulematta vainotuksi.

Tilaisuudessa esiintyvistä irakilaisista taiteilijoista Harith Raad on töissä Kansallisteatterissa ja aloittamassa elämää uudessa kotimaassaan. Näyttelijä Bakr Hasan sen sijaan on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Maahanmuuttoviraston antamassa päätöksessä “kohtuudella odotetaan” Hasanin luopuvan ilmaisunvapaudestaan. Bagdadin teatterikoulusta valmistunut Bakr Hasan pakeni kotimaastaan vuonna 2015, koska joutui siellä vainotuksi arvosteltuaan töissään maan hallintoa ja uskontoa. Bakr Hasanin teoksista aiemmin Suomessa on nähty esitys Made in Baghdad.

Bakr Hasan ja Harith Raad ovat mukana Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Toinen koti -hankkeessa, josta nähdään otteita Maailman teatteripäivänä. Dokumenttiteatteriprojektia vetää Jussi Lehtonen, joka myös esiintyy Oikeus ja kohtuus -tapahtumassa Lavaklubilla. Keskusteluihin osallistuvat lisäksi näytelmäkirjailija Kati Kaartinen ja esitystaiteilija Juha Valkeapää sekä filosofi ja kansalaisaktivisti Thomas Wallgren.

Tilaisuudessa tulkkina suomesta arabiaan ja toisinpäin toimii toimittaja Sampsa Peltonen

Maailman teatteripäivän Oikeus ja kohtuus -tapahtuma 27.3.2017 kello 15-17 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla, osoite Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki.

Tapahtuman tiedot Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1369863123036524/

Tammikuussa teatterialan järjestöt vetosivat vainotun taiteilijan, Bakr Hasanin puolesta.
Lue vetoomus: http://www.tinfo.fi/fi/Vetoomus_vainotun_taiteilijan_puolesta

Lisätietoja Maailman teatteripäivästä: http://www.tinfo.fi/fi/Maailman_teatteripaiva