17.09.2020
Valtion taiteilija-apurahat
Taiken yhteydessä toimivat taidetoimikunnat ovat jakaneet valtion taiteilija-apurahoja 298 ammattilaiselle. Apurahoilla rahoitetaan erityisesti kuvataiteilijoiden ja kirjailijoiden työskentelyä.
Hakemuksia tuli ennätysmäärä, runsaat 2 800. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes kymmenellä prosentilla.
Taiken rahoittama työskentely alkaa vuoden 2021 alusta. Kausien pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.
- On tärkeää, että Suomen korkeatasoisilla taiteilijoilla on mahdollisuus vapaaseen, pitkäjänteiseen työskentelyyn ja yhteiskunnan syvälliseen, moninaiseen hyödyttämiseen. Valtion taiteilija-apurahat mahdollistavat tämän. Tulevaisuudessa tulee pitää huolta siitä, että apurahatyötä arvostetaan työnä, tuen ostovoima nousee ja siitä kertyy normaali sosiaaliturva, toteaa Taiken johtaja Paula Tuovinen.
Visuaalisilla aloilla kilpailu apurahoista on kovinta
Hakemuksen läpimeno vaihtelee taiteenaloittain. Vaikeinta taiteilija-apurahan saaminen oli visuaalisissa taiteissa, musiikissa sekä monitaiteessa. Rahoitusta riitti vain 5–9 prosentille hakijoista, vaikka esimerkiksi kuvataiteeseen jaettiin määrällisesti eniten apurahoja, 58 kappaletta. Musiikin alalla apurahan saaminen vaikeutui, koska hakemusmäärä kasvoi edellisestä vuodesta lähes kolmanneksella. Toista ääripäätä edustaa arkkitehtuuri, jossa joka kolmas hakija sai apurahan.
Naisten osuus kasvussa
Taiteilija-apurahan saaneista 61 prosenttia on naisia. Hakijoissa naisten osuus oli 57 prosenttia. Musiikissa naishakijoita oli vähiten, kuten viime vuonnakin. Elokuvataiteessa hieman alle puolet hakijoista olivat naisia, mutta apurahan saajista liki 70 prosenttia. Myös sarjakuvataiteessa naishakijat pärjäsivät hyvin.
Joka kuudes taiteilija-apurahalla työllistyvä taiteilija on nuori
Ensi vuonna 52 nuorta, alle 35-vuotiasta taiteilijaa aloittaa työskentelyn valtion taiteilija-apurahalla. Nuorten osuus on pysynyt viime vuodet samana, noin 16-17 prosentissa. Sirkustaiteessa suurin osa apurahan saajista on nuoria, tanssitaiteessa vähintään joka kolmas ja valokuvataiteessa joka neljäs.
Noin 70 prosenttia hakijoista asuu Uudellamaalla
Taiteilija-apurahan saaneista yli kaksisataa asuu Uudellamaalla. Suhteellisesti eniten uusmaalaisia taiteilijoita on kääntäjissä, näyttämö- ja tanssitaiteilijoissa ja muusikoissa. Uusmaalaisten osuus apurahan saajista on 72 prosenttia. Hakemuksista 69 prosenttia tuli Uudeltamaalta, kun vuosi sitten Uudenmaan osuus jäi 61 prosenttiin.
Apurahojen jakaminen perustuu vertaisarviointiin
Hakemukset arvioitiin seitsemässä taidetoimikunnassa, joissa on yhteensä 74 jäsentä. Vertaisarviointiin osallistuu eri alojen taiteilijoita ja muita asiantuntijoita. Sama henkilö voi istua toimikunnassa enintään kaksi kaksivuotiskautta peräkkäin.
Taike päättää apurahojen jakautumisesta eri taiteenalojen kesken, mutta taidetoimikunnat jakavat itsenäisesti oman alansa apurahat. Apurahojen jakaminen perustuu valtion taiteilija-apurahoista annettuun lakiin.
Vuosittain taiteilijoiden työskentelyä rahoitetaan noin 12,7 miljoonalla eurolla. Taiteilija-apurahalla työskentelee ensi vuoden alussa kaikkiaan lähes kuusisataa taiteilijaa. Taiteilija-apurahan suuruus on 1 960 euroa kuukaudessa, ja taiteilija maksaa siitä pakollisen eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun.
Lisätiedot: Esa Rantanen, taiteen tukemisen päällikkö, esa.rantanen@taike.fi, p. 0295 330 720
Taiteilija-apurahojen saajat taiteenaloittain Taiken verkkosivuilta